Τρίτη 31 Οκτωβρίου

Καλησπέρα σε όλους!
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Μπορείτε να διαβάσετε το χθεσινό δελτίο εδώ. Όλο και κάτι χρήσιμο θα βρείτε!
Επικοινωνείτε μαζί μας στο: info@factnews.gr
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Καθημερινότητα. Μεμονωμένα και με 1.4 ευρώ θα διατίθεται τελικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα ΜΜΜ από τις αρχές Νοεμβρίου αφού μέχρι σήμερα ο επιβάτης καλείται να καταβάλλει την πρώτη φορά 4.5Ε ως ημερήσιο εισιτήριο ή 7Ε για πέντε διαδρομές. Μεμονωμένο εισιτήριο του 1.4 υπάρχει ήδη στις εφαρμογές της προσωπικής και απρόσωπης κάρτας. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο επιβάτης θα μπορεί να “επαναφορτίζει” με 1.4Ε και για μία διαδρομή το ηλεκτρονικό του εισιτήριο. (Ναυτεμπορική)
Σημειώστε ακόμα: Οι συμβατικές (χάρτινες) κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ισχύουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (και όχι μέχρι τις 10 όπως είχε αποφασιστεί αρχικά) ενώ τα συμβατικά εισιτήρια (χάρτινα) θα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.
Το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου.
Ερωτήματα. Κάποια απολύτως λογικά και εύλογα ερωτήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτά δηλαδή που συζητάμε όλοι μεταξύ μας, έθεσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας, παράλληλα, τον Χρήστο Σπίρτζη για ανικανότητα.

Υγεία. Μια εντυπωσιακή δέσμευση φαίνεται πως θα αναλάβει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο 3ο Προσυνέδριο του κόμματός του στα Γιάννενα θα ανακοινώσει ότι κανένας καρκινοπαθής δεν θα σταθεί στην ουρά για να πάρει τα φάρμακά του αλλά θα του παραδίδονται στο σπίτι. Σύμφωνα με όσα διαρρέει η Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατυπώσει την ίδια δέσμευση και γιαυτούς που πάσχουν από κάποια σοβαρή χρόνια ασθένεια και σήμερα ταλαιπωρούνται στις ουρές του ΕΟΠΥΥ.

Καταλονία. Δεν ζητάει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αποδέχεται τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι αφού ήρε την αυτονομία της περιοχής, ζητάει εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Ισπανίας για να επιστρέψει στη χώρα μαζί με τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης που τον ακολούθησαν στο Βέλγιο για λογους προστασίας. Όλα αυτά τα δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, όπως γράψαμε και στο χθεσινό δελτίο καταγράφοντας, βέβαια, όσα διαβάσαμε στο Politico, η απόφαση Πουτζντεμόν να καταφύγει στο Βέλγιο ελήφθη μετά από πρόσκληση του εθνικιστή Φλαμανδού υπουργού Μετανάστευσης ο οποίος διάκειται θετικά στο αίτημα των αυτονομιστών της Καταλονίας.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε κάποια αναταραχή στο Βέλγιο. Πάλι από το Politico πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο με συνοπτικές διαδικασίες.

Russia Gate/Facebook,Google, Twitter. Πιο πολύ σοκαριστικό παρά εντυπωσιακό. Χρήστες του facebook με έδρα τη Ρωσία πόσταραν πάνω από 80 εκατομμύρια  80 χιλιάδες ποστ στο facebook σε χρονικό διάστημα δύο χρόνων προκειμένου να επηρρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Οι δημοσιεύσεις αυτές έφτασαν περίπου σε 126 εκατομμύρια Αμερικανούς. Την εκτίμηση την έκαναν στελέχη του Facebook χθες. (Reuters)
Αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν κατά πολύ τις μέχρι τώρα γνωστές εκτιμήσεις και περιλαμβάνονται σε γραπτή αναφορά που θα καταθέσει η εταιρεία κατά την ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή που διερευνά το Russia Gate.
Την ίδια στιγμή η Google και κατά την ίδια διαδικασία παραδέχτηκε χθες για πρώτη φορά ότι βρήκε αποδείξεις ότι χρήστες από τη Ρωσία επιχείρησαν επιχείρησαν να επηρρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του περσινού Νοεμβρίου χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα YouTube.
To Twitter με τη σειρά του, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή ότι εντόπισε 2.752 λογαριασμούς που τους χειριζοταν μια ρωσική εταιρεία και περισσότερους από 36.000 αυτοματοποιημενους λογαριασμούς (bots) που δημοσίευσαν πάνω από 1.4 εκατομμύρια τουιτ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. (BBC)

Κεντροαριστερά. Σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις αρχές που θα διέπουν το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς εφόσον αναδειχθεί στην ηγεσία της.
Χθες, το debate, δεν άφησε και τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Μήνυμα ότι οι τακτικισμοί υπερέχουν της αγωνίας για την παραγωγή πολιτικής εξέπεμψαν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με την ανάλυση του Γιάννη Καμπουράκη ενώ ο Αντώνης Παπαγιαννίδης καταλήγει στην ανάλυσή του στη διαπίστωση ότι για την ώρα αυτοί που φαίνεται ότι βγαίνουν κερδισμένοι είναι όσοι απεφυγαν τη διαδικασία (Γ.Παπανδρέου, Ε.Βενιζέλος, Α.Διαμαντοπούλου).

Χρηστικό: Αύριο Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017.

Ακόμα στις ειδήσεις

Υπόθεση εξοπλιστικών. Στη φυλακή επιστρέφουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βίκυ Σταμάτη, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και άλλοι 6 συγκατηγορουμενοί τους, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τις “μίζες” από τα εξοπλιστικά προγράμματα (9 από τους 16 καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή). Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, θα αποφυλακιστούν άμεσα. Η Βίκυ Σταματη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου θα επιστρέψουν στη φυλακή, ωστόσο όπως εκτιμάται θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. (In.gr)

Οικονομία. Από τα 6 στα 4,5 δισ. έπεσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Και αυτό λόγω των μαζικών πληρωμών που έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στα 3,559 δισ. ευρώ από 3,909 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Όσον αφορά στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, μειώθηκαν από τα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, στα μόλις 931 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. (Ναυτεμπορική)

Επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στον δείκτη Doing Business 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας (από την 61η το 2017 και την 58η το 2016). Ο δείκτης δηλώνει την ευκολία του επιχειρείν σε κάθε χώρα. Η Ελλάδα παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης όπως η Ισπανία (28η) και η Πορτογαλία (29η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 53η θέση της κατάταξης. (Euro2Day)

Βενεζουέλα. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου γιατί το εκλογικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να ευνοήσει το καθεστώς Μαδούρο, ασχέτως του αποτελέσματος.(BBC)

Τεχνολογία. Χθες το βράδυ η SpaceX του Elon Musk κατόρθωσε να βάλει τον κορεάτικο δορυφόρο KoreaSat 5A σε τροχιά. Αυτή είναι η 16η επιτυχημένη αποστολή από την αρχή του έτους. Ταυτόχρονα αυτή ήταν η 19η φορά που ο πύραυλος Falcon 9 που χρησιμοποιήθηκε για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο προσγειώθηκε επιτυχημένα αφού έφερε σε πέρας την απόστολή του. Με αυτό τον τρόπο και αφού επισκευαστεί (αφού “τσουρουφλίστηκε” λίγο κατά την προσγείωση του) ο συγκεκριμένος πύραυλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε μια νέα διαστημική αποστολή. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόοδο για το στόχο του Elon Musk για τη δημιουργία επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού υλικού. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι και διαστημικά οχήματα θα μειώσουν δραματικά το κόστος της εξερεύνησης του διαστήματος και θα φέρουν πιο κοντά το όνειρο του Musk για την εποίκηση άλλων πλανητών. (Mashable)

 

Γεωπολιτική-Μεταφορές

Η Ινδία ανοίγει νέο εμπορικό δρόμο. Η Ινδία απέστειλλε το πρώτο της φορτίο με κριθάρι στο Αφγανιστάν μέσω ενός νέου εμπορικού δρομου που προσπερνά το Πακιστάν. Το κατάφερε με τη χρήση του λιμανιού του Chabahar στο Ιράν. Έξι ακόμα φορτία συνολικού όγκου 1.1 εκατομμυριων τόννων αναμένεται να μεταφερθούν μέσω της νέας αυτής οδού κατά τους επόμενους μήνες. (VOA)

Αζερμπαϊτζάν. Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας εγκαινίασαν χθες μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις τρεις χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την τελετή δήλωσε ότι η γραμμή που συνδέει την Ευρώπη με την Κίνα προσπερνώντας τη Ρωσία είναι κομμάτι του μεγάλου “Δρόμου του Μεταξιού”. (VOA)

Πακιστάν. Η Exxon Mobil αποσύρθηκε από έργο που θα μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Πακιστάν μέσω το λιμανιού΄Qasim στο Καράτσι. Η απόφαση έχει βαριές συνεπειες δεδομένου ότι το έργο είχε στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες. (Reuters)

 

The Politics-Free Zone

Mon Dieu! Φωτογραφίες από άδεια από βούτυρο ράφια στη Γαλλία γεμίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ ενώ η είδηση καταγράφεται με μια λεπτή ειρωνία που δεν δηλώνεται ανοιχτά. Πόλεμος μεταξύ εμπόρων και παραγωγών. Οι έμποροι αρνούνται να αυξήσουν τις τιμές ακόμα και ελάχιστα και οι παραγωγοί πουλάνε όλο το βούτυρο στο εξωτερικό. Οι τιμές του βούτυρου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη κι ενώ οι παραγωγοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα ως λογιστικό, έφτασε μέχρι το Κοινοβούλιο όπου ο Υπουργός Γεωργίας υποχρεώθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση βουλευτών. Οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ δημιουργήθηκαν από την πανικόβλητη αντίδραση των καταναλωτών που την προηγούμενη εβδομάδα άδειασαν τα ράφια. Λογικό. Το βούτυρο είναι βασικό υλικό στη γαλλική κουζίνα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους Γάλλους οικιακούς μάγειρες! (Bloomberg)

Street Food. Η Ελένη Ψυχούλη δοκιμάζει για τη LIFO τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης. Κάποια από τα καταστήματα που τους σερβίρουν αποτελούν ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, επισημαίνουμε. (LIFO)

Συνταγή. Μπορεί στη Γαλλία να έχουν έλλειψη βουτύρου αλλά εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα εάν και δεν καταναλώνουμε το ίδιο προϊόν η ανατριχίλα και στο άκουσμα ακόμα του ονόματος των κλασικών γαλλικών είναι η ίδια σε όλο τον πλανήτη. Το Food and Wine έφτιαξε μια λίστα με τα κλασικά γαλλικά γλυκά. Και να μην επιχειρήσετε να καταπιαστείτε με την παρασκευή τους, οφείλετε να τα ξέρετε. Πολύ ωραία. (Food and Wine)

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!