Σε μία παράγραφο

Ξεκινάει επισήμως η τρίτη αξιολόγηση. Δεν αναμένονται δράματα.
Τα δημοψηφίσματα ορίζουν πλέον τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσο πλησιάζουμε προς την επέτειο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά σκεφτόμαστε πως χρειαστήκαμε κοντά ένα χρόνο για να εμπεδώσουμε τη σκέψη ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ένα χρόνο μετά φοβόμαστε λιγότερο αλλά οι πολιτικές εξελίξεις καταφέρνουν, καθημερινά, να μας εκπλήσσουν ακόμα.
Εκτοξεύθηκαν τα έσοδα από τον Τουρισμο τον Αύγουστο, κλείνει ο προσφυγικός καταυλισμός στη Σούδα της Χίου, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη χιούμορ προτείνοντας τον Γιάννη Μουζάλα για Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα αποκτά την πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Ντάουν και τα Εμιράτα ορίζουν τον πρώτο υπουργό τεχνητής νοημοσύνης.

Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.

Το αποψινό  FACT επιμελήθηκαν ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ξεκινάει και επίσημα η τρίτη αξιολόγηση

Πρεμιέρα σήμερα για την τρίτη αξιολόγηση που όλοι θέλουν να να έχει κλείσει μέσα σε 100 μέρες (μέχρι τον Ιανουάριο το αργότερο). Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινάνε σήμερα τον πρώτο γύρο επαφών με την κυβέρνηση, πριν αναχωρήσουν την Παρασκευή. Τα ανοιχτά θέματα αφορούν από το “κοινωνικό μέρισμα” (sic) που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, τις μονάδες της ΔEΗ που θα πωληθούν, τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, έως το Ελληνικό και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι κοντά. Από τη άλλη είναι πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης. (Euro2Day)

+Μετά το ΑΕΠ του 2016 αναθεωρήθηκε και το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι από το 3,9% πήγε στο 3,7% του ΑΕΠ (στα 6,4 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ) (CNN)

Έκλεισε ο καταυλισμός προσφύγων στη Σούδα-Κραυγή από 19 οργανώσεις

Έκλεισε ο καταυλισμός της Σούδας στη Χίο, δυο περίπου χρόνια από τη λειτουργία του. Οι τελευταίοι 56 πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο που διέμεναν στην τελευταία μεγάλη σκηνή του καταυλισμού, αποχώρησαν είτε για να μείνουν σε διαμερίσματα είτε στο υπερπλήρες Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής της ΒΙΑΛ.
Σήμερα, συνεργεία του Δήμου Χίου αποξήλωσαν την τελευταία σκηνή, η οποία το Σαββατοκύριακο είχε εκκενωθεί και από τους τελευταίους 50 διαμένοντες σε αυτήν.
Ας σημειωθεί, ότι ο καταυλισμός αυτός έφτασε, στα τέλη του 2015, να φιλοξενεί και 2.000 άτομα, κάτω από δύσκολες συνθήκες. (Η Αυγή)

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλαν 19 οργανώσεις (LIFO) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας να μπει τέλος στη λεγόμενη “πολιτική περιορισμού” των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για να το ελαφρύνουμε λίγο. Απίστευτο και όμως αληθινό. Η κυβέρνηση προτείνει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ύστερα από τη λήξη της θητείας του Λετονού Νιλς Μουίζνιεκς το 2018. (Εφ.Συν)

Απογειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 3,521 δισ. ευρώ έναντι 3,024 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Έτσι τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 16% ενώ οι αφίξεις κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 14,3%. Συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο τα ταξιδιωτικά έσοδα ανέρχονται σε 10,5 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2016. (Euro2Day)

Η Κομισιόν διαψεύδει διαρροές σχετικά με το Brexit

Αιχμές κατά συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν συμφέρον να “υπονομεύσουν τη διαπραγματευτική θέση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το Brexit, άφησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου (της Frankfurter Allgemeine Zeitung). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να χαρακτηρίζει ως “αγχωμένη, μελαγχολική και αποκαρδιωμένη” τη Τερέζα Μέι. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διέψευσε ότι ο κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις ή οτιδήποτε σχετικό. (Reuters)

Την Πέμπτη η απάντηση της Καταλονίας στη Μαδρίτη

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού αποσχιστικού συνασπισμού Junts pel Si. Κατά τη συνεδρίαση, οι Καταλανοί βουλευτές θα συζητήσουν την απάντησή τους στη Μαδρίτη, μετά την ανακοίνωση από την κεντρική κυβέρνηση ότι θα επιβάλει την απ’ ευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κόμμα σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του άρθρου 155, το οποίο αφαιρεί την εξουσία από την περιφερειακή κυβέρνηση και προετοιμάζει νέες εκλογές. (Ναυτεμπορική)

Δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

Συντριπτική νίκη των αυτονομιστών σε Βένετο και Λομβαρδία. Στην πρώτη, το “ναι” για περισσότερη αυτονομία άγγιξε το 98% και στη δεύτερη το 95%. Στο Βένετο προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών ενώ στη Λομβαρδία η συμμετοχή υπολογίζεται γύρω στο 39%. Η κυβέρνηση της Ρώμης, δια του υφυπουργού αρμόδιου για περιφερειακά θέματα Τζανλούκα Μπρέσα δηλώνει “Ετοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση”. (Καθημερινή)

Η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα είναι ο πρώτος άνθρωπος με σύνδρομο Down που θα φοιτήσει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Φλώρινας.
Την είδηση της διαβάσαμε στο In.gr και μας κατασυγκίνησε.

Μιλώντας στην εφημερίδα SENTRA Καστοριάς δήλωσε περήφανη που τελείωσα το λύκειο και κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή νηπιαγωγών. “Διάβαζα μόνη μου όλα αυτά τα χρόνια για να τα καταφέρω. Το ήθελα πολύ να περάσω σε αυτό το τμήμα γιατί αγαπάω πολύ τα παιδιά”.

Στο σχολείο το αγαπημένο μάθημα, όπως είπε, ήταν τα μαθηματικά. Ωστόσο επέλεξε το τμήμα Νηπιαγωγών λόγω της αγάπης της για τα μικρά παιδιά. Η Μαρία ευχαρίστησε τους καθηγητές για τη στήριξή τους.
Πριν λίγες ημέρες η Μαρία Νίτσα πήγε στην Φλώρινα να δει τη σχολή όπου θα περάσει τα επόμενα 4 χρόνια της ζωής της. “Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, γνώρισα συμφοιτήτριες και παρακολούθησα ένα μάθημα ιστορίας στο τμήμα”.

Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης στα Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν την Πέμπτη η πρώτη χώρα με υπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς η χώρα φιλοδοξεί να είναι στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τεχνολογικής επανάστασης. Ο 27χρονος Ομάρ Μπιν Σουλτάν διορίστηκε υπουργός, λίγες μόλις μέρες αφότου ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασιντ Αλ Μακτούμ ανακοίνωσε τη στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο το 2070. Άλλες πρωτότυπες θέσεις που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο του γενικότερου ανασχηματισμού ήταν η θέση του υπουργού Προηγμένων Επιστημών και αυτή για την Επισιτιστική Ασφάλεια. (BBC)

The Politics-Free Zone

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας 2016 σε ελληνική γλώσσα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Διονύση Καψάλη για την μετάφραση του έργου “Aμλετ, Η τραγωδία του Άμλετ πρίγκιπα της Δανίας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (εκδόσεις Gutenberg). (Το Βήμα)

Ο Σάκης Ιωαννίδης πήγε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στη Μέκκα του βιβλίου και της βιβλιοφιλίας και έγραψε για την Καθημερινή της Κυριακής τις εντυπώσεις του. Οι θαυμαστές του Νταν Μπράουν, οι ανησυχίες για το πώς θα επηρρεάσει το Brexit τη φορολογία του βιβλίου αλλα και η πολιτική, πιο έντονα παρούσα από ποτέ την έκθεση.

Η Εύη Φέτση πήγε στο Λονδίνο και ανάμεσα στα άλλα παρακολούθησε στο διάσημο Bread Ahead ένα σεμινάριο παρασκευής των ντόναντς που αποτελούν σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου αρτοποιείου. Διαβάστε την περιγραφή και τη συνταγή. (FNL)