Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου.

Με μια αιφνιδιαστική δήλωση σήμερα το μεσημέρι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ενισχυμένη λαϊκή εντολή, προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, πρέπει να λάβει την έγκριση των 2/3 της πλειοψηφίας της Βουλής. Το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι κατέχει τις 330 από τις 650 έδρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά της ΕΕ των 27”, δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των εκλογών στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. (ΣΚΑΙ)
Εργατικοί: “Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας”, ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. (Independent)
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: “Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, τώρα είναι η ευκαιρία σας”, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τιμ Φάρον. (ΣΚΑΙ)
Πρωθυπουργός Σκωτίας: “Ας αντισταθούμε για τη Σκωτία” δήλωσε μέσω twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον (Twitter)

Δημοσκόπηση του Guardian (14-17 Απριλίου)
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
Συντηρητικοί: 44%
Εργατικοί: 26%
UKIP: 11%
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10%
Πράσινοι: 4%