Τετάρτη 13 Μαρτίου

Αυτές τις μέρες συμπληρώνουμε τρία χρόνια λειτουργίας και αποφασίσαμε να… αναβαθμιστούμε! Για το λόγο αυτό θα διακόψουμε για λίγες ημέρες την έκδοσή μας.
Θα ενημερώνουμε τη σελίδα μας στο facebook όπου θα διαβάζετε και τα τελευταία άρθρα του Θύμιου Τζάλλα για το Brexit καθώς και το βιβλιοφιλικό μας γκρουπ More than a Book ενώ μπορείτε πάντα να παρακολουθείτε τον Θανάση Παναγόπουλο στη στήλη του Techno-surfing στην Athens Voice και την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου στο Liberal.
Επικοινωνείτε πάντα μαζί μας απαντώντας σε αυτό το εμέηλ.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ. Συνεχίζεται ο σχολιασμός της πρώτης πλήρους μεταμνημονιακής έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δυστυχώς, όχι στην έκταση που θα έπρεπε να γίνεται δεδομένου ότι η έκθεση δεν είναι καλή.
Μιλώντας στο Liberal ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κάνει λόγο για δύο κινδύνους: το διεθνές περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το κόστος δανεισμού όσο και το σύνολο των επιπλοκών που σχετίζονται με την άρνηση ή την αδυναμία να προχωρήσει ο δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα επόμενα χρόνια, που προφανώς σχετίζεται και με την πολιτική διαδικασία. Διαβάστε τη συνέντευξή του στον Γιώργο Φιντικάκη εδώ.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Μέχρι τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για τις δηλώσεις των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (“πόθεν έσχες”).


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: ΑΥΡΙΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
. Αύριο το πρωί ξεκινάει στη Βουλή η δεύτερη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας θα κριθεί ποιες διατάξεις θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και ποιες θα απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία των 180. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος  βρίσκεται στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Η συζήτηση θα είναι περιορισμένης διάρκειας, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες (Capital/Νίκη Ζορμπά) ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει κανονικά το άρθρο 32.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019. Με την επωνυμία “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, όπως αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής του Γραμματείας.
Χθες ανακοινώθηκαν και τα πρώτα ονόματα του Ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.
Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η συμμετοχή σε αυτό της Μυρσίνης Λοίζου εξαιτίας πολλών προκλητικών σχολίων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των τρομοκρατών και κατά των θυμάτων της “17 Νοέμβρη”. Η ίδια κάνει λόγο για “γλωσσικό ατόπημα”.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Θέμα διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θέτει το πολιτικό κόμμα  “Ουράνιο τόξο”, που έχει έδρα στη Φλώρινα και που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τους “δίγλωσσους Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα”. Η Πρυτανεία του ιδρύματος απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις και ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

 


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όπως προβλέπεται στις προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Νέο Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται  “για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη”, αναφέρει.

 

BREXIT: Η βρετανική Βουλή αρνήθηκε εκ νέου να επικυρώσει τους όρους του Brexit. Δεύτερη ήττα για τη Μέι, αυτή τη φορά λίγο μικρότερη σε έκταση. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας:
Πρώτον, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική εγκατάλειψη της απειλής περί άτακτης εξόδου χωρίς συμφωνία. Κατά πάσα πιθανότητα απόψε η Βουλή θα ζητήσει Brexit μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.
Δεύτερον, η Τερέζα Μέι θα φέρει ξανά τη συμφωνία της στη Βουλή.
Τρίτον, εκτός από το να μετράμε τις ήττες της Μέι, πρέπει να μετρήσουμε και τις ψήφους αυτών που υποτίθεται ότι την κερδίζουν. Δεν φτάνουν για σκληρό Brexit. Αντιθέτως οι remainers είναι περισσότεροι.
Τέταρτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναινέσει μόνο σε ήπια έξοδο των Βρετανών. Πιο αναλυτικά εδώ. Θύμιος Τζάλλας.

 

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Να μπει τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποφάσισε η ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία ενέκρινε την εισήγηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Πλέον, ζητείται από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να διακόψουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν συντριπτικό για την Τουρκία, με 370 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων, έναντι 109 κατά και 104 αποχών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του “παντοδύναμου” προεδρικού της συστήματος.

 

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ. Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Νέα διάταξη στην Ιταλία επιβάλλει 10 υποχρεωτικά εμβόλια σε μαθητές. Τα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών θα αποκλείονται από το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν υποβληθεί στα απαραίτητα εμβόλια. Παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών δεν θα αποκλείονται από το σχολείο, αλλά οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 500 ευρώ αν δεν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών.

 

13 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ START-UPS ΣΤΟ TEXAS. Δεκατρείς από τις καλύτερες ελληνικές startups ταξίδεψαν στο Ώστιν του Τέξας, μέσω της πρωτοβουλίας #DigitalGreece του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρήσεων, SXSW2019 (8-17 Μαρτίου).ρόκειται για την πρώτη επίσημη ελληνική συμμετοχή σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον πλανήτη, με περισσότερους από 100.000 επιχειρηματίες, επενδυτές και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε προηγούμενες διοργανώσεις της SXSW, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα σημερινοί κολοσσοί της καινοτομίας, όπως το Twitter.
Οι 13 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην SXSW2019 δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, οι ιατρικές τεχνολογίες, οι επικοινωνίες, η ρομποτική, η δημιουργική βιομηχανία, ο τουρισμός κ.ά. Δείτε ποιες ελληνικές εταιρείες πήγαν στο Texas.

 

 

ΣΚΟΤΩΝΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ. Σύμφωνα με νέα μελέτη η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τον διπλάσιο αριθμό πρόωρων θανάτων ετησίως στην Ευρώπη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε δύο φορές περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. “Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από ό,τι το τσιγάρο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκάλεσε 7,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2015. Το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι”, δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τόμας Μούντσελ από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στο Μάιντς της Γερμανίας. Στην ΕΕ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 129 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός ήταν υψηλότερος με 178 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Πάλι μαζί σας μέχρι το τέλος του μήνα!