Παρασκευή 8 Μαρτίου

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, στην περιοχή του Λυκαβηττού, λόγω διεξαγωγής του αγώνα “Lycabettus Run”. Όσοι ενδιαφέρεστε, δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Μην ξεχάσετε ότι Κυριακή και Δευτέρα και το Σύνταγμα θα είναι κλειστό λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων.Λεπτομέρειες εδώ.
Την Κυριακή θα είναι κλειστή και η γέφυρα στον Πορθμό του Ευρίπου.

 

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ. Μάλλον εντείνεται παρά κοπάζει ο σάλος που έχει δημιουργήσει η δημοσίευση του εισαγγελικού πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι.
Όσο περνούν οι μέρες και οι δημοσιογράφοι διαβάζουν το πόρισμα στις λεπτομέρειές του, οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία ξεκαθαρίζουν. Σήμερα διαβάζουμε ότι στο συντονισμό στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέττα πήρε μέρος και ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης ο οποίος έδινε εντολές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής “με επιτακτικό ύφος”, όπως αναφέρεται στο πόρισμα.
Επερώτηση κατέθεσε και η Νέα Δημοκρατία προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο με την οποία οι βουλευτές της καλούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να εξηγήσει γιατί στη συνέντευξη τύπου που διηύθυνε στις 26 Ιουλίου 2018, τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εθνική τραγωδία στο Μάτι ως αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού με “πειστήρια”  ακόμη και δήθεν δορυφορικά ευρήματα του Διαστημικού Οργανισμού του Νίκου Παππά.
Μαζί με την επερώτηση η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου καταγράφονται μία προς μία τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών οι οποίες ανατράπηκαν από την πραγματικότητα του πορίσματος των Εισαγγελέων.
Αναμένονται αντιδράσεις.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα χθεσινοβραδινά πολύ σοβαρά επεισόδια στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός κρατουμένου και τον τραυματισμό πολλών.
Στον απολύτως ελεγχόμενο χώρο των φυλακών, η κατάσταση έχει φύγει από τον έλεγχο εδώ και μήνες καθώς είναι διαρκείς οι ειδήσεις για συμπλοκές και άγριες δολοφονίες μεταξύ των κρατουμένων. Αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν λόγο για “φοβερή και άγριας έντασης συμπλοκή”.

Mιχάλης Καλογήρου (Υπουργός Δικαιοσύνης): “Στις φυλακές πάντα υπήρχαν εστίες παραβατικότητας”.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  είδαμε ένα ενδιαφέρον infographic

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ”. Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ταμεία υπογραμμίζει, με συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική”, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, επισημαίνοντας τα οφέλη για τους πολίτες και την αγορά.
“Κρίνουμε σκόπιμο να εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις για τα χρέη και τις εισφορές, γιατί θα έχουν άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Θα δοθεί ξανά κινητικότητα στην αγορά και κατ’ επέκταση αυτό θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των φόρων”.
Σε ερώτηση για τα capital controls, ο Δ. Λιάκος απάντησε: “Υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης, με τη συμφωνία και την εποπτεία της ΤτΕ και είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών εντός του 2019”.

Καταγράφουμε την είδηση γιατί κατά την εκτίμησή μας ο κ.Δ.Λιάκος είναι από τα ελάχιστα σοβαρά πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αν όχι το μόνο.

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Από τις οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε θα κρατήσουμε βέβαια την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με τις παράλληλες ειδήσεις για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας που έχει προκαλέσει το μείγμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Χαρακτηριστικότερη όλων η είδηση της δημοσίευσης έρευνας της ΓΣΒΕΕ ότι στα μισά νοικοκυριά δεν επαρκούν τα έσοδα για να βγει ο μήνας ενώ σημαντική είδηση ήταν και η αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

 

ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ “ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ”. Από τα μέσα Ιουνίου οι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν Golden Visa και άδειας διαμονής στην Ελλάδα θα μπορούν να το κάνουν επενδύοντας όχι μόνο σε ακίνητα, αλλά και σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια ή τοποθετώντας μεγάλου ύψους καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 για το εμπορικό απόρρητο, επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa.

 

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ. Στο αρχείο η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Κούκλατζη και Μητρετώδη που είχαν συλληφθεί στον Έβρο από Τούρκους, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Η ερώτηση αφορούσε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για το περιστατικό, το αν υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και αν επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους.


ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
. Θέσπιση ποσόστωσης 40% των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση ομογενών που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και την κτήση ιθαγένειας από παιδιά Ρομά, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τρεις μήνες πριν από εκλογική διαδικασία οι όροι διεξαγωγής τους είναι ακόμα ρύθμιση.

 

“Ή ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ή ΠΟΤΕ”
Την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαρτίου η Τερέζα Μέι φέρνει για μία ακόμη φορά στη Βουλή τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήδη έχει καταψηφιστεί μία φορά από τους βουλευτές, αλλά τώρα οι μέρες τελειώνουν (29 Μαρτίου η μέρα του επίσημου Brexit).
Οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν με καλύτερες διατυπώσεις κάποιων όρων, ώστε να πειστούν οι οπαδοί του Brexit να ψηφίσουν όσα προβλέπονται για τη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτό που πρότεινε τελικά ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι πως αν δεν υπάρχει τελικά συμφωνία μετά από χρόνια, τότε η Βόρειος Ιρλανδία θα έχει ειδικό καθεστώς σχέσης με την ΕΕ. Αυτό μάλλον δεν θα αρέσει στους Brexiteers.
Αν η Βουλή καταψηφίσει, τότε θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ψηφοφορίες στις 13 και 14 Μαρτίου. Με την πρώτη οι βουλευτές θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, και με τη δεύτερη θα εξουσιοδοτήσουν τη Μέι να ζητήσει παράταση λίγων μηνών.
Αν πάντως η πρωθυπουργός έχει μία ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία της, είναι τώρα. Οι οπαδοί του Brexit ίσως φοβηθούν τις αναβολές και ψηφίσουν έξοδο, ακόμη και να δεν τους αρέσουν οι όροι. Βέβαια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο κάποιοι άλλοι ίσως σκεφτούν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για αλλαγές. Θα είναι μάχη.
Ελάτε να τελειώνουμε με το Brexit”, είπε χθες η πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφίσουν τώρα ίσως να χάσουν την ευκαιρία του Brexit για πάντα.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
. Σε αναστολή της εργάσιμης ημέρας αλλά και της λειτουργίας των σχολείων προχώρησε το καθεστώς Μαδούρο καθώς η Βενεζουέλα βρίσκεται από χθες στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Το Καράκας απέδωσε σε “σαμποτάζ”  σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα ενώ ο Νικολάς Μαδούρο έλαβε την απόφαση αυτή “προκειμένου να διευκολύνει την επαναλειτουργία της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου του ηλεκτρισμού”, σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες.Η βλάβη επηρέασε επίσης τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Σιμόν-Μπολίβαρ, σύμφωνα με δημοσιεύσεις χρηστών στα σόσιαλ μήντια.
Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι γραμμές ίντερνετ διακόπηκαν επίσης ξαφνικά καθώς και η υδροδότηση των κτιρίων, που διασφαλίζεται από ηλεκτρικές γεννήτριες. Reuters

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Πραγματικά σημαντική είναι η έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων “Η Ιαπωνία και το Βιβλίο” με έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκόσμια συλλογές ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019. Πρόκειται για μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση που παρουσιάζει θρυλικά έργα, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αι, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν, και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.Η έκθεση, εκτός από την σπουδαιότητά της σε διεθνές επίπεδο, και το εξαιρετικό ενδιαφέρον για γνώστες και ειδικούς, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για την μοναδική επαφή με έναν κόσμο ασυνήθιστο και βαθιά γοητευτικό.
Την επιμέλεια της έκθεσης μοιράζονται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος και επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του δήμου Αθηναίων και η Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.
Πληροφορίες εδώ.

PIZZAMANO  FECIT.Ένας σπουδαίος όσο και άγνωστος επτανήσιος αρχιτέκτονας και ζωγράφος των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Mέγαρο της Παλαιάς Βουλής, από 8 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου 2019.
Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος (Αργοστόλι 1787 – Κέρκυρα 1825) έζησε μία μυθιστορηματική ζωή στην αυγή μιας νέας εποχής, εργαζόμενος για την πρόοδο και ελευθερία των Επτανήσων και του Ελληνισμού. Η μαρτυρία του, μέσω της τέχνης και των γραπτών του, είναι πολύτιμη.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) παρουσιάζει το σύνολο του γνωστού του έργου μέσα από 100 και πλέον ζωγραφικά, αρχιτεκτονικά και χαρακτικά. Η συλλογή του Μουσείου συμπληρώνεται από άλλους γνωστούς πίνακές του, που σώζονται στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και σε χέρια ιδιωτών.
Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος ήταν ο πρώτος καθηγητής αρχιτεκτονικής και συνέγραψε το πρώτο βιβλίο αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο, εισήγαγε την κοσμική χαρακτική στα Επτάνησα, δημιούργησε τα ιονικά σύμβολα και αγαπήθηκε ως προσωπογράφος. Αντάξιος σχεδιαστής των καλύτερων δυτικών περιηγητών και με μάτι σπάνιας ευαισθησίας, μας άφησε απεικονίσεις ανθρώπων, φορεσιών, τοπίων και μνημείων από τα Επτάνησα, την Οθωμανική Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.
Η έκθεση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Banksy ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ. Ακούσαμε τα καλύτερα για αυτή την έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Σε μια αναπαράσταση “αστικού περιβάλλοντος”, με ατμόσφαιρα δυτικής μεγαλούπολης, στους χώρους δηλαδή που έχουν δημιουργηθεί και με την εμφάνισή τους, κάθε φορά, να προκαλεί το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη έχουν αναπαραχθεί τα γκράφιτι του Banksy. Δεν είναι μόνο ότι την ταυτότητά του την καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου είναι ο εύστοχος σχολιασμός της “ανθρώπινης κατάστασης” στις αρχές του 21ουαι.

Πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ. Δεν θα σας αφήναμε στο… οινικό σκοτάδι ένα τέτοιο τριήμερο που προβλέπεται και ηλιόλουστο! Ο Σίμος Γεωργόπουλος μας εξηγεί απλά όσα πρέπει να ξέρουμε για την επιλογή των κρασιών για το πιο απαιτητικό (γαστρονομικά και στο επίπεδο του food and wine pairing) τραπεζιού του ελληνικού εορτολογίου. FNL Guide.

Όσον αφορά τη μαγειρική
, εμείς θα πειραματιστούμε με μια διαφορετική λαγάνα
από τον Γαστρονόμο.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Καλό τριήμερο!