Πέμπτη 7 Μαρτίου

Ελάχιστες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα με τη δημοσίευση του πορίσματος για το Μάτι να καταλαμβάνει τη δημόσια σφαίρα και απολύτως δικαιολογημένα.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων για την Κυριακή 10 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου επί της πλατείας Συντάγματος και στο περιμετρικό της οδικό δίκτυο, λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων.  Λεπτομέρειες εδώ.
Την Κυριακή θα είναι κλειστή και η γέφυρα στον Πορθμό του Ευρίπου.

 

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ-ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Οι άνθρωποι στο Μάτι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και μόνοι τους χωρίς καμία παρέμβαση αρκεί κάποιος να είχε σηκώσει το τηλέφωνο και τους είχε ειδοποιήσει να το κάνουν.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από πολύμηνη και εξαντλητική έρευνα οι εισαγγελικές αρχές που διερεύνησαν τις ευθύνες για το τραγικό θάνατο 100 ανθρώπων στο Μάτι.
Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση διαλόγων μεταξύ επιχειρησιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής στους ασυρμάτους αλλά και πολιτών με τις υπηρεσίες άμεσης δράσης.
Από τους διαλόγους γίνεται σαφές ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν ήξεραν καν που βρισκόταν η πυρκαγιά, για ώρες δεν είχαν καταλάβει ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νταού είχε φτάσει στη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα ενώ κανείς δεν ήξερε ποιος συντόνιζε τις εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης.
Στο ίδιο πόρισμα οι εισαγγελείς αναφέρονται σε πρωτοφανή περιστατικά εγκληματικής αδιαφορίας προς τους πολίτες από δημοσίους υπαλλήλους, πυροσβέστες και λοιπούς, στους οποίους απευθύνονταν οι πανικόβλητοι κάτοικοι στο Μάτι για να βρουν καθοδήγηση και να μάθουν τι συμβαίνει. Καταγράφονται διάλογοι ντροπιαστικοί για κρατικές υπηρεσίες, όπως στο 199, όπου υπάλληλοι αρνούνται να δώσουν πληροφορίες και προτείνουν στους καιόμενους πολίτες να πάρουν το 100.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς την ευθύνη εκκένωσης είχε η Ρένα Δούρου μετά την εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες να στείλουν στις επερχόμενες εκλογές τον κ.Τσίπρα και την κυρία Δούρου στο σπίτι τους.
Ρένα Δούρου: ”Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά. Λίγοι τις αναλαμβάνουμε”.
Φ.Γεννηματά: “Υπήρξε απίστευτη ανικανότητα”.
Σταύρος Θεοδωράκης:

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Προς αναβολή η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1δισ λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Βασικό πρόβλημα οι καθυστερήσεις στον νόμο για την προστασία της α’κατοικίας.

 

ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ. Με ρυθμούς χαμηλότερους του στόχου αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το 2018. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018. Η συρρίκνωση ήρθε ύστερα από 9 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης. Για το σύνολο του 2018 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% ενώ ο στόχος της κυβέρνησης ήταν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,1%.

 

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ. “Μπορεί να βλέπουμε βελτίωση σε μεγέθη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα πηγαίνει καλά. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία”, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής την έκθεση για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.

 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΤΑ ΔΕΗ. Παράνομη και αδιαφανή τιμολογιακή προσαρμογή χαρακτηρίζει ο Συνήγορος Καταναλωτή την επιβολή επιπρόσθετης χρέωσης στους καταναλωτές για έκδοση έντυπου λογαριασμού. Σε επιστολή του προς την ΔΕΗ ο Συνήγορος επισημαίνει πως η έκδοση έντυπου λογαριασμού αποτελεί υποχρέωση του παρόχου βάσει νόμου, και συνεπώς κάθε προσπάθεια μεταφοράς του κόστους στους καταναλωτές παραβιάζει “πολλαπλώς τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή” και “συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική”.

+Διευθετήθηκε το θέμα με τις εισπράξεις από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν απέδιδαν τα ΕΛΤΑ.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΆΣ
. Νέα στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων. Σύμφωνα με αμερικανούς εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το πεδίο εκτόξευσης πυραύλων που είχε καταστρέψει η Βόρεια Κορέα είναι και πάλι λειτουργικό. Παράλληλα, ο νοτιοκορεάτικο Τύπος μετέδωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας κατέγραψε κινήσεις οχημάτων ανεφοδιασμού προς τις εγκαταστάσεις πυραυλικής έρευνας της Βόρειας Κορέας στη Σανουμντόνγκ. Reuters.

 

O ΟΡΜΠΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛΚ. “Το ΕΛΚ δεν είναι πλέον το κόμμα του Χέλμουτ Κολ”, γράφει στο κύριο άρθρο της η βασική φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Ουγγαρίας. Με το ίδιο άρθρο καλεί το Fidezs να αποχωρήσει μόνο του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γιατί πλέον “δεν διαφέρει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους”.
Απαντώντας στο δημοσίευμα ο προσωπάρχης του Βίκτωρ Όρμπαν εξέφρασε την πρόθεση του Όρμπαν και του κόμματός του να παραμείνουν στην ομάδα των Κεντροδεξιών-Συντηρητικών του Ευρωκοινοβουλίου.

 

ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ απέρριψαν τη μαύρη λίστα κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν επισήμως αύριο την απόρριψη της λίστας. Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη μετά τις επικρίσεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και τις πιέσεις το Ριάντ και την Ουάσινγκτον.

 

“ΝΕΟ”FACEBOOK.. Τα σχέδιά του σχετικά με τη μετατροπή του Facebook σε μια πλατφόρμα “που επικεντρώνεται στην ιδιωτικότητα” παρουσίασε σε ανάρτησή του ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Σχετικά με το μέλλον του ίντερνετ, ο Ζάκερμπεργκ εκτιμά ότι μια “privacy focused” πλατφόρμα επικοινωνίας θα γίνει ακόμα πιο σημαντική σε σχέση με τις σημερινές ανοικτές πλατφόρμες και σημειώνει πως τα ιδιωτικά μηνύματα, τα εφήμερα stories και τα μικρά γκρουπ είναι οι πιο ταχέως αναπτυσσόμενοι τομείς online επικοινωνίας, καθώς όλο και πολλοί προτιμούν την οικειότητα της επικοινωνίας one on one ή με λίγους φίλους.
Καταγράφουμε την είδηση ενώ είναι λιγότερη σημαντική απ’όσο δείχνει μόνο και μόνο γιατί το Facebook το χρησιμοποιούν πάνω από 2.7 δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως και θεωρητικώς κάθε αλλαγή σε αυτό επηρεάζει ανάλογα ολόκληρη την αντίληψή μας για την επικοινωνία.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε