Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση πάλι τρέχει να κλείσει προαπαιτούμενα. Ό,τι σχετικό πρέπει να ξέρετε.
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί τις πρώτες εντάσεις, άλλη μια κυβερνητική εξαγγελία, αυτή τη φορά για τις εισαγωγικές εξετάσεις, αποδεικνύεται ότι δεν έχει αντίκρισμα. Ο Τραμπ κερδίζει πολιτικούς πόντους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η Βενεζουέλα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς ειδήσεις. Στη Βαρκελώνη το μεγάλο πάρτυ των τηλεπικοινωνιών και στο Λος Άντζελες αυτό των Όσκαρ όπου στο ιδιότυπο χρηματιστήριο προσδιορισμού της αξίας του ίματζ των σταρ επιστρατεύθηκαν και θρυλικά διαμάντια
.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Αν οι φίλοι σας αναζητούν τρόπο να πληροφορούνται τα σημαντικά της ειδησεογραφίας, προτείνετε το FACT με την προτροπή να εγγραφούν.
Είστε οι μόνοι διαφημιστές μας!

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Στάση εργασίας  αύριο Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στα ταξί από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δεδομένου ότι καταγράφουμε την ελληνική κρίση από την πρώτη της μέρα, δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη τα σημερινά ρεπορτάζ που θέλουν την κυβέρνηση “να τρέχει να κλείσει” τα 16 προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου που  προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMP’s-ANFA’s) + τα κεφάλαια τα οποία προκύπτουν από την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου τα οποία αθροίζονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το 2019).

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου (μεθαύριο): δημοσιεύεται η έκθεση της Κομισιόν για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγησης.
Γιαυτήν έχουμε δύο αντικρουόμενες πληροφορίες. Η στήλη Black Box στο Liberal βλέπει μια μάλλον θετική έκθεση με αιχμές για τις καθυστερήσεις ενώ οι πληροφορίες της Ειρήνης Σακελλάρη στη “Ναυτεμπορική” θέλουν την έκθεση να μην είναι καλή, ούτε καν ήπια.
Παρασκευή 1 Μαρτίου: αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία.
Σημείο τριβής ο νόμος για την προστασία της 1ης κατοικίας. Εδώ όλοι συμφωνούν ότι απλώς αναβάλλεται η λύση του προβλήματος για ένα ακόμα χρόνο αλλά όλοι θέλουν να περιμένουν μέχρι την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τις επόμενες ώρες.

 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) με έδρα το Φράιμπουργκ της Γερμανίας που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο, χάρη στο ευρώ η ευημερία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
20 χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ οι μεγάλοι κερδισμένοι του ενιαίου νομίσματος ως προς την ενίσχυση της ευημερίας τους είναι Γερμανία και Ολλανδία, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι Γαλλία και Ιταλία. Στις χώρες που κέρδισαν σε ευημερία ανήκει και η Ελλάδα, όμως μόνο μέχρι το 2011.Από τότε ξεκίνησε η καθοδική πορεία. Λόγω όμως του σημαντικού οφέλους τα πρώτα εννέα χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ το συνολικό αποτέλεσμα, μέχρι τα τέλη του 2017 που εξετάζει η έκθεση, έχει θετικό πρόσημο με περίπου 2 δις που αντιστοιχούν ανά κάτοικο σε περίπου 190 ευρώ.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Πολλά κεράσια, μικρό ή και καθόλου καλάθι πρέπει να κρατούν οι μαθητές της νυν Β΄ Λυκείου και μικρότερων τάξεων,  εάν προσβλέπουν στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Σύμφωνα με μελέτη του μαθηματικού-αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη που δημοσίευσε η “Καθημερινή” μόλις 66 (εξήντα έξι) θέσεις και σε τμήμα με βάση εισαγωγής γύρω στο 4,5 θα προσφερθούν χωρίς εξετάσεις στους υποψηφίους του 2020.
Ο κ.  Τσίπρας προ διετίας είχε αναφερθεί σε 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ανέστειλε την κομματική της δραστηριότητα η Δράση, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και τα στελέχη της αποφάσισαν να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία.
Στην άλλη “πολιτική όχθη”, τις προτάσεις και τις ιδέες τους για “έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό / ακροδεξιό μπλοκ” παρουσίασαν τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών- Γέφυρα”, τη διακήρυξη της οποίας υπογράφουν περισσότερα από 100 άτομα.
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου διέψευσε για άλλη μια φορά τα σενάρια που τον θέλουν να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές ο και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Τη ρηματική διακοίνωση (που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών) απέστειλε η Βόρεια Μακεδονία στον ΟΗΕ αναφορικά με τις χρήσεις των κυρίων ονομάτων και των επιθετικών προσδιορισμών. Με τη ρηματική διακοίνωση τα Σκόπια ανακοινώνουν ότι οι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κράτος, στα επίσημα όργανά του και σε άλλες δημόσιες οντότητες, καθώς και σε ιδιωτικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με το κράτος, έχουν ιδρυθεί με νόμο και υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” ή “Μακεδονία”. Άλλες επιθετικές χρήσεις όμως, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται για ιδιωτικές οντότητες και φορείς που δεν συνδέονται με το κράτος και δημοσιές οντότητες, δεν έχουν ιδρυθεί με νόμο και δεν έχουν οικονομική στήριξη από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, μπορεί να είναι “μακεδονική”.

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε χθες ρεπορτάζ του BBC στο οποίο γίνεται λόγος για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας.
Πηγές ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC για “καταπιεσμένους μακεδόνες- Σλάβους”.
ΝΔ: “Να ξεκαθαρίσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει “εθνική μακεδονική μειονότητα”.”.
ΑΝΑΛΥΣΗ: “Η “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα οδηγεί και στα περί “μακεδονικής μειονότητας”.” εξηγεί ο Νίκος Μελέτης στο Liberal.

 

Ο ΤΡΑΜΠ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ. Την απόφασή του να αναβάλλει την προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου επιβολή δασμών ύψους 200 δις δολλάρια σε κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε ο προέδρος Τραμπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ουσιαστική πρόοδο που έχει καταγραφεί στις αμερικανοκινεζικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση αναφορικά με την αξίωση των Κινέζων οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να κοινοποιούν τις πατέντες τους και την αξίωση της αμερικανικής πλευράς για αύξηση των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ενέργειας από την Κίνα. Αν και ο πρόεδρος Τραμπ δεν διευκρίνισε μέχρι πότε θα ισχύσει η αναβολή δήλωσε πως αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος τότε θα διοργανώσει συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο προκειμένου να υπογραφεί μια νέα εμπορική συμφωνία.

ΑΝΑΛΥΣΗ: “Η πιθανότητα επίτευξης διμερούς συμφωνίας όπου η Κίνα θα αγοράσει λίγη παραπάνω σόγια και φυσικό αέριο και θα περάσει ένα νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα στην πραγματικότητα θα δηλώνει τη συμφωνία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Με αυτό το σενάριο η πιθανότερη εκδοχή είναι καμία χώρα από τις δύο να μην προχωρήσει στην άρση των δασμών αλλά να μην προχωρήσει κιόλας στην επιβολή νέων”, επισημαίνει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση η αναλύτρια του World Politics Review.

 

ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα σήμαινε ότι οι συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μηδενιστούν από τις 30 Μαρτίου 2019, αναφέρει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel. Αφαιρώντας το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η ΕΕ από δασμούς 20% σε βρετανικά προϊόντα και το οποίο εκτιμάται στα 0,8 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς των 27 υπολογίζεται στα 15,7 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση της Γερμανίας αναμένεται να ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ, αυτή της Γαλλίας στα 2,9 δισ. και της Ιταλίας στα 2,1 δισ. ευρώ ενώ για  την Ελλάδα, η επιβάρυνση υπολογίζεται στα 224 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

+” Η δυσκολία να είσαι Ελληνίδα με iPhone στη Βρετανία” του Θύμιου Τζάλλα.

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Συνολικά 156 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης.
Στην Κολομβία μετέβη και ο Γκουαϊδό, αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από τη Βενεζουέλα, για να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας και να συζητήσει μέτρα για να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.
Μάικ Πομπέο στο CNN: “Πλησιάζει το τέλος για τον Νικολάς Μαδούρο. Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η ΕΕ ΠΑΛΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ. Έκκληση να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ MOBILE ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ξεκινάει σήμερα στη Βαρκελώνη το Mobile World Congress όπου περισσότεροι από 100.000 στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αναλυτές, ειδικοί, developers, δημοσιογράφοι και μανιακοί με τα gadgets θα μαζευτούν για να παρουσιάσουν αλλά και να δουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει δημιουργηθεί στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, των τηλεπικοινωνιών και των φορητών συσκευών.
To θέμα του φετινού συνεδρίου είναι “Intelligent Connectivity” και στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα που εφάπτονται με την πολιτική και τις γεωπολιτικές ισορροπίες όπως τα δίκτυα 5G καθώς αλλά και τις νέες τάσεις στις συσκευές όπως είναι τ’ αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης είναι η κινεζική  Huawei η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euractiv η Βαρκελώνη αναμένεται να εξελιχθεί σε κανονικό πεδίο μάχης αφού εκτός από τους Κινέζους βρίσκεται εκεί μεγάλη αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων.
Όπως σημειώνει και ο ανταποκριτής του Quartz τα δίκτυα 5G μέσα στο 2019 θα τεθούν σε λειτουργία για τους χρήστες πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μεγάλος κατασκευαστής σπεύδει να πλασαριστεί στην αγορά με συσκευές που να υποστηρίζουν τη χρήση του.
Εμείς στο FACT παρακολουθούμε το MWC Barcelona από το Quartz και το λίγο πιο σοφιστικέ Engadget.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 3D. Σε τρισδιάστατο εκτυπωτή κατασκευάζονται πλέον τα χαρακτηριστικά κράνη της Ελβετικής Φρουράς, που φυλάσσει τον Πάπα, εδώ και 500 χρόνια. Η πρώτη παραγγελία παραδόθηκε τον Ιανουάριο και σύντομα θα τα φορούν τα 110 μέλη της φρουράς. Τα νέα κράνη, είναι πολύ ελαφρύτερα, φθηνότερα και πιο δροσερά και κατασκευάζονται από PVC. Τα παλιά μεταλλικά κράνη χρειάζονταν 130 ώρες δουλειάς το ένα, ενώ τα καινούργια μόλις 14. Ειδικοί στην Ελβετία χρησιμοποιούν σχέδια του 16ου αιώνα για να τα εκτυπώσουν και στη συνέχεια τεχνίτες τα επεξεργάζονται με το χέρι για να τα ολοκληρώσουν.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ 2019. Η ταινία “The Green Book” απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα φετινά Όσκαρ. Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία του “Roma” ενώ το βραβείο α’γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Ολίβια Κόλμαν για την ερμηνεία της στην ταινία “Η Ευνοούμενη” του Γιώργου Λάνθιμου.
Όλα τα βραβεία με τα σχόλια της ομάδας του Flix για τα “politics” των βραβείων εδώ.
Τα Όσκαρ είναι σημαντικά γιατί επηρεάζουν τις εισπράξεις των ταινιών και τις αμοιβές των ηθοποιών ενώ λειτουργούν και ως ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο αξιών της εικόνας του κάθε πρωταγωνιστή.
Για παράδειγμα, λέει πολλά το γεγονός ότι η Lady Gaga (Όσκαρ τραγουδιού) εμφανίστηκε με το σπάνιο κίτρινο διαμάντι των 128.54 καρατίων της Tiffany&Co που φόρεσε το 1961 η Όντρεϊ Χέπμπορν στο λανσάρισμα της ταινίας “Πρόγευμα στο Τίφανις”. Το διαμάντι εξορύχθηκε στην Νότια Αφρική το 1877, το αγόρασε την επόμενη χρονιά ο ιδρυτής της Tiffany & Co, Charles Lewis Tiffany προς $18.000 και δεν διατίθεται προς πώληση.

Για τους λάτρεις της μόδας, η συντάκτρια του Today εντόπισε και συνόψισε πανέμορφα όλες τις τάσεις.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!