Τετάρτη 30 Ιανουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ.Νέα πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, το οικονομικό κλίμα έχασε 1,5 μονάδα υποχωρώντας πλέον κάτω από τις 100, και συγκεκριμένα στις 99,6 από τις 100,9 που ήταν το Δεκέμβριο.
Από τους επιμέρους κλάδους που συγκροτούν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, μεγάλη πτώση κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσίων, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να κατρακυλά από τις 11,4 μονάδες στο -1,6.
Τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στις χώρες της ΕΕ τα βλέπετε εδώ.

 

ΘΕΣΜΟΙ-ΒΟΥΛΗ. Ζήτημα δημιουργήθηκε κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των Προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Τι συνέβη. Κατά την ψήφιση του επί της αρχής χθες το βράδυ, ο προεδρεύων του σώματος Γιώργος Βαρεμένος διέκοψε τη διαδικασία επειδή διαπίστωσε ότι υπήρχε ο κίνδυνος το ΝΣ να μην ψηφιστεί επειδή απουσίαζε από την αίθουσα ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς (σ.σ. οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν το νομοσχέδιο, εκτός από τρία άρθρα που καταψηφίζουν).
Ο ίδιος ο κ.Φωκάς βέβαια, σήμερα δήλωσε ότι έλειπε επειδή είχε πιεί μια γκαζόζα και πήγε στην τουαλέτα στην πραγματικότητα όμως αναδείχθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Το πρόβλημα το συνόψισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “Έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους αλλά δεν διαθέτει ως ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου, δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας.Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας”

Τι μέλλει γενέσθαι. Τη διεξαγωγή εφεξής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Η Νέα Δημοκρατία με τη σειρά της τόνισε ότι θα ζητά ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε νομοσχέδιο από δω και στο εξής, “ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην φαλκιδεύεται η ουσία του πολιτεύματος” όπως δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκος Δένδιας.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας που θέλει τη χώρα κατά το 2018 να “πέφτει” κατά οκτώ θέσεις στο σχετικό δείκτη και να αναδεικνύεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ μετά τη Βουλγαρία. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στη θέση της επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής.
Σήμερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του αμφισβητεί την έκθεση σημειώνοντας ότι σημειώνοντας ότι η έκθεση αφορά στην “αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς”.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για “διεθνή διασυρμό της χώρας από τον σκανδαλώδη διορισμό της Β. Θάνου στην Επ. Ανταγωνισμού”.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών οι Έλληνες κάτοικοι της ΕΕ για να ψηφίσουν στις πόλεις της χώρας που διαμένουν.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η οριστική απόφαση για την χορήγηση του διπλώματος θα λαμβάνεται εντός 5 ημερών από τη δοκιμασία με τα εξέταστρα να ορίζονται στα 15 ευρώ. Επίσης, καθιερώνεται η δυνατότητα συνοδευόμενης οδήγησης για άτομα 17 ετών. Οι υποψήφιοι 17χρονοι περνούν τις ίδιες διαδικασίες εξετάσεων και σε περίπτωση επιτυχίας βεβαιώνεται η ικανότητά τους για οδήγηση με συνοδεία οδηγού, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον 5 έτη και να μην έχει συγκεντρώσει κανέναν πόντο στο point system τον τελευταίο χρόνο. Εκτός των ρυθμίσεων για τις εξετάσεις, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την αναδρομική καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριακής απασχόλησης των εξεταστών. Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για τους νέους οδηγούς δεν διεξάγονται τους τελευταίους 4 μήνες λόγω αποχής των εξεταστών.

 

BREXIT. Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης δύο εκ των επτά μη δεσμευτικών τροπολογιών που κατέθεσαν Βρετανοί βουλευτές επί του σχεδίου αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές του Ιανουαρίου.  Ειδικότερα, υπερψηφίστηκε η πρόταση που απορρίπτει μια έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και η τροπολογία που ζητά αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”.
Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κοινότητας ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι όχι απλά η καλύτερη, αλλά και η μόνη δυνατή.
“Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη” είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ.

+ΑΝΑΛΥΣΗ. ”Οι βουλευτές μίλησαν, το αδιέξοδο παραμένει για το Brexit” εξηγεί ο Θύμιος Τζάλλας στην Καθημερινή.

 

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση “επιπλέον κυρώσεις” κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. “Έχουμε ανάγκη από επιπλέον κυρώσεις, όπως αυτές που αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες”, υποστηρίζει και σημειώνει ότι “έχουμε να κάνουμε με δικτατορία και πρέπει να υπάρξει πίεση”.
Ανοιχτός στο διάλογο ανοιχτός και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνει ο Νικολάς Μαδούρο. “Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, θα έδινε μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο Sputnik.
Την ίδια στιγμή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αφήσει τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με τον Νικολάς Μαδούρο. Ο Λαβρόφ, τόνισε ότι η Μόσχα θέλει να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
Bloomberg: 20 τόνοι χρυσού αναχωρούν από Βενεζουέλα.
Έτοιμοι για μεταφορά εκτός Βενεζουέλας είναι 20 τόνοι χρυσού, οι οποίοι φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας, με την αξία της να εκτιμάται στα 840 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο βουλευτής Χοσέ Γκέρα υποστήριξε ότι ρωσικό Boeing 777 προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει τους 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο βουλευτής δεν παρουσίασε αποδείξεις για τα λεγόμενά του, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και συνεχίζει να έχει επαφές με τους πρώην συναδέλφους του που εργάζονται εκεί. Bloomberg/Ναυτεμπορική.

+ Γιατί ο στρατός της Βενεζουέλας εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο. “Μέσα στα χρόνια ο στρατός αφέθηκε στη διαφθορά. Πολιτικοί και στρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε σοβαρά εγκλήματα, με αποτέλεσμα η παραμονή τους στην εξουσία να είναι πλέον ανάγκη επιβίωσης”, επισημαίνει στο BBC ο Φιλ Γκάνσον, αναλυτής στο International Crisis Group, think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. “Εάν οι προσοδοφόρες θέσεις ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για να κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις τον Μαδούρο στην εξουσία, ο φόβος είναι ακόμη πιο ισχυρό για να συνεχίσουν να το κάνουν”, εξηγεί ο Γκάνσον.

Η “ΣΧΕΔΙΑ” ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Από σήμερα το τεύχος Φεβρουαρίου 2019 του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” βρίσκεται στους δρόμους. Η “Σχεδία”, όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00€), το 67,5% (δηλαδή τα 2,70€) αφορούν απευθείας τον ίδιο τον πωλητή.
Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχος Φεβρουαρίου εδώ.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!