Τρίτη 22 Ιανουαρίου

Με τους δανειστές να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση τρόπους εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, οι επενδυτές βάζουν φρένο στην πτώση των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ. Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Διαβάστε τις σχετικές αναλύσεις. Αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από σκωληκοειδίτιδα κι ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Γαλλία-Γερμανία υπογράφουν τη Συμφωνία του Άαχεν 56 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων. Διαβάστε τη σχετική ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη.
Δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ συγκεντρώνει η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Η Ευνοούμενη”.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.


ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
. Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα στο ΧΑΑ οι τράπεζες καταγράφοντας άνοδο μέχρι και 5% με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στο 4,8%. Η άνοδος σημειώθηκε μετά τη βαθιά πτώση στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, που είχαν φέρει το δείκτη των τραπεζικών μετοχών κατά 15% χαμηλότερα από το κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση του 2018.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι μία συνεδρίαση δεν είναι αρκετή για να συμπεράνουμε αν οι επενδυτές επέστρεψαν στις τράπεζες. Καταγράφουμε όμως την είδηση για να επισημάνουμε την αναμονή που υπάρχει αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης  κυβέρνησης-δανειστών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών η οποία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα. Αναμένεται να γίνει φανερό αν θα προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του “ιταλικού σχεδίου” για τα κόκκινα δάνεια.

ΑΠΟΨΗ-ΑΝΑΛΥΣΗ. “Και πότε θ’ανέβει το Χρηματιστήριο;”, Κωνσταντίνος Χαροκόπος στο Liberal.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Ενώ η οικονομία παρουσιάζει δείγματα σταθεροποίησης με αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, αυτά, δεν αποτυπώνουν  μια εικόνα ισχυρής ανάκαμψης που έχει ανάγκη η χώρα, σημειώνει ο ΣΕΒ στο Μηνιαίο Οικονομικό Δελτίο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης +2% για τα επόμενα έτη δεν επαρκεί για να καλυφθούνοι απώλειες της ύφεσης ενώ ενδέχεται να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο, δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το 2019 είναι έτος εκλογών, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων θα θέσει την οικονομική δραστηριότητα για ένα διάστημα σε κατάσταση αναμονής ή και αβεβαιότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε
το διάστημα αυτό να είναι σύντομο, αποφεύγοντας έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ως αποτέλεσμα προεκλογικών παροχών. “Προς αυτή την κατεύθυνση, εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε μόνιμη βάση”, καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, δίχως τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, με τη σύνθεση της επιτροπής να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Σειρά έχει η Ολομέλεια οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί στις δέκα. Εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.
Ζήτημα δημιουργήθηκε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε ολόκληρο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για να διαπιστώσει πώς αυτό διαμορφώνεται μετά την ενσωμάτωση των αναθεωρημένων άρθρων που συνδέονται με τη Συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα μας. Η κυβέρνηση είχε διανείμει στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής, τυπωμένα από το website της κυβέρνησης των Σκοπίων τα κομμάτια της αναθεώρησης εξηγώντας ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν ενσωματώνει τις αναθεωρήσεις αλλά τις προσθέτει στο τέλος ως παραρτήματα. Παρ’όλα αυτά η Αντιπολίτευση στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε, δια της διπλωματικής οδού, να έχει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ σ’ενα ενιαίο κείμενο μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Ζήτησε επίσης να τεθεί υπόψιν της η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά που υπέγραψε και τη Συμφωνία.

+ Το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα εξετάσει το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Τις εκλογές τις ζητά το αντιπολιτευόμενο VMRO και προτείνει να διεξαχθούν μαζί με τις προεδρικές εκλογές την Άνοιξη.

 

ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Τραγικό τέλος είχε μια 13χρονη στο Νοσοκομείο της Λάρισας όπου είχε μεταφερθεί από το Νοσοκομείο της Λαμίας. Στη Λαμία είχε εισαχθεί με έντονους πόνους στην κοιλιά. Παρ’όλα αυτά λόγω κακής αρχικής διάγνωσης οι γιατροί άργησαν να αποφασίσουν τη μεταφορά της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

 

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Μετά το σάλο που προκλήθηκε και τη μεγάλη και οργανωμένη κινητοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και Δημάρχων ανακλήθηκε η απόφαση μεταβίβασης 2.330 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Αυτό βέβαια από μόνο του διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες ήταν fake news. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για μια μεγάλη νίκη των μελών του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

 

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΑΧΕΝ. Μία νέα συνθήκη με σκοπό να ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία και να στείλουν μήνυμα στήριξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπέγραψαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα στο Άαχεν, κατά την 56η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.   Στόχος της Συνθήκης είναι η ολοκλήρωση εκείνης των Ηλυσίων, το 1963, την οποία είχαν υπογράψει τότε ο στρατηγός ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ επισφραγίζοντας τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Η νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας προβλέπει την προσέγγιση των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και συμβάλλει στη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού στρατού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά την υπογραφή της Συνθήκη.

ΑΝΑΛΥΣΗ
“Η Συνθήκη του Άαχεν – η επιλογή της μεθοριακής αυτής πόλης, πρωτεύουσας του Καρλομάγνου της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τότε των Φράγκων, έχει κινδύνους συμβολισμών: εκεί υπογράφηκαν το 1668, το 1748, το 1816-18 σειρά συνθηκών, με την Γερμανία να έχει το πάνω χέρι… – θα συναφθεί προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση ότι εκείνο που γνωρίσαμε επί δεκαετίες ως “ΓαλλοΓερμανικό άξονα” και ως “κινητήρια δύναμη στην ΕΕ” συνεχίζει να υπάρχει και ότι μεταξύ των δυο χωρών. υπάρχει κάτι σαν τεκμήριο ισότητας (την στιγμή που η Γερμανική υπεροχή είναι αδιαμφισβήτητη), αλλά και η βούληση να προχωρήσει “Το Μέλλον της Ευρώπης”.
Ιδιαίτερα μετά τα Κίτρινα Γιλέκα και την (περίπου) συνθηκολόγηση του Προέδρου Μακρόν, μετά όμως και την άρνηση της Γερμανίας να ακολουθήσει στον δρόμο των προτάσεων Μακρόν π.χ. για ουσιώδη Προϋπολογισμό της Ευρωζώνης (και ακόμη περισσότερο για κοινό Υπουργό Οικονομικών ή για Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης) θα χρειαστεί πολλή ευρηματικότητα. Ευρηματικότητα ώστε οι πρόνοιες της Συνθήκης του Άαχεν (2019) – νέα αναζήτηση διμερούς συντονισμού Γαλλίας-Γερμανίας σε “μείζονα ζητήματα”  ιδίως εξωτερικής πολιτικής, κοινά προγράμματα στους τομείς Παιδείας και Υγείας, λειτουργία Συμβουλευτικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης – να θεωρηθούν ότι έχουν περισσότερο παρά συμβολικό περιεχόμενο”, γράφει στην ανάλυσή του ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.  

 

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ.Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την δημοσιογράφο, Ναζλί Ιλιτσάκ, η οποία εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε άλλα σχεδόν έξι χρόνια στη φυλακή για διαρροή πληροφοριών που η κυβέρνηση θεωρούσε απόρρητες.Η Ιλιτσάκ είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη μαζί με άλλους πέντε δημοσιογράφους τον περασμένο Φεβρουάριο αφού κρίθηκε ένοχη για παροχή βοήθειας στους συνωμότες κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Και οι έξι δημοσιογράφοι, της Ιλιτσάκ περιλαμβανομένης, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.Η Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πρώην βουλευτής, είχε επίσης καταδικασθεί πέρυσι σε φυλάκιση 14 μηνών για προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα που στην Τουρκία τιμωρείται με φυλάκιση έως τεσσάρων ετών.
Μαζί με την Ιλιτσάκ, δύο δημοσιογράφοι -ο Αχμέτ και ο Μεχμέτ Αλτάν- καταδικάσθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε ισόβια κάθειρξη. Ναυτεμπορική.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ. Συνολικά δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ απέσπασε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία του “The Favourite”, για την 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ  η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Χόλυγουντ. Οι υποψηφιότητες είναι για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Κοστουμιών, Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και διπλή υποψηφιότητα Β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.
‘Ετσι, το “The Favourite” ισοβαθμεί με το “Roma” του Αλφόνσο Κουαρόν και ηγείται της οσκαρικής κούρσας, αφήνοντας πίσω τα “A Star is Born”, “Green Book” και “Βohemian Rhapsody”.
Με την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται ο τρίτος Έλληνας που διεκδικεί το Όσκαρ. Πριν από αυτόν και πάλι σε διεθνείς (και όχι ελληνικές ταινίες) έφτασαν στην υποψηφιότητα χωρίς να κερδίσουν ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον “Ζορμπά” το 1964 και ο Κώστας Γαβράς με το “Z” το 1969.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ. Τον Ραφαέλ Ναδάλ θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του Australia Open την Πέμπτη ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά τη νίκη του επί του Μπαουτίστα Αγκούτ. O Τσιτσιπάς έχει αντιμετωπίσει τον Ναδάλ δύο φορές και τις δύο φορές σε τελικό τουρνουά. Πρώτα σε αυτό της Βαρκελώνης (σε χώμα) όπου ο Ισπανός επικράτησε με 2-0 σετ (6-2 και 6-1) και στη συνέχεια στο ATP World Tour Masters 1000 στο Τορόντο που επίσης ο Ναδάλ νίκησε με 2-0 σετ (6-2 και 7-6).

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!