Παρασκευή 18 Ιανουαρίου

Έρχεται προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την πίεση του συλλαλητηρίου της Κυριακής που αναμένεται ότι θα είναι ογκώδες. Φαίνεται πως η ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν τα Σκόπια στην Αθήνα έχει προβληματικές ασάφειες.
Η βρετανική Βουλή πλέον έχει χωριστεί στα δύο αλλά όχι ανάμεσα σε Συντηρητικούς και Εργατικούς. Οι τελευταίες εξελίξεις για το δράμα της εβδομάδας από τον Θύμιο Τζάλλα.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη Γερμανία που διέφυγε πολύ από τα ελληνικά ΜΜΕ επισημαίνει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των ειδήσεων από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν λείπει η αναφορά στις ιταλικές τράπεζες.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο 11:00-18:00.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει επικυρωθεί τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών”.
ΠΟΤΑΜΙ: Ψήφος κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

+Πολλά προβλήματα φαίνεται ότι έχει η ρηματική διακοίνωση δηλαδή το επίσημο διπλωματικό έγγραφο με το οποίο η ΠΓΔΜ κοινοποιεί στην Αθήνα τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διαβάστε μια σύντομη σχετική συνοψη του προβλήματος όπως το εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης στο Action 24.


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ: Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 14.00 η “Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας” διοργανώνει στην Πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο κατά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Στις 16.378 ευρώ ανήλθε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας το 2016, οριακά μειωμένο (0,02%) σε σύγκριση με τις 16.381 ευρώ το 2015. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στην Αττική με 22.204 ευρώ και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 17.769 ευρώ και τα Ιόνια Νησιά με 15.182 ευρώ. Στις τελευταίες θέσεις είναι η Ήπειρος με 11.785 ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη με 11.432 ευρώ.

 

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Αύξηση 4,06% κατέγραψε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων και αναζητούντων εργασία τον Δεκέμβριο του 2018. Ανήλθε στα 935.449 άτομα έναντι 898.965 ατόμων τον Νοέμβριο του 2018. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 6,32% και σε ετήσια βάση αφού προστέθηκαν 55.568 άτομα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Διασταυρώσεις ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο να εντοπιστούν τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια IX και φορτηγά καθώς και 500.000 μοτοσυκλέτες δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ προκαλώντας προβλήματα στην οδική ασφάλεια αλλά και απώλειες στα ταμεία του Δημοσίου. Το πρόστιμο για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ανέρχεται στα 150 ευρώ.

 

BREXIT. Όλοι χάνουν στη Βουλή.
Η Τερέζα Μέι έφερε την Τρίτη στη Βουλή τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήξερε ότι θα έχανε την ψηφοφορία, γι’ αυτό και την είχε αναβάλει ήδη μία φορά. Έχασε λοιπόν, αλλά με διαφορά που δεν περίμενε κανείς: 432 κατά-202 υπέρ. Είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα πρωθυπουργού στην ιστορία, και μάλιστα με διαφορά. Κανένα πρόβλημα. Την επομένη, η Μέι κέρδισε με άνεση την πρόταση δυσπιστίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.
Επομένως, η Βουλή έδωσε εντολή στην Τερέζα Μέι να φέρει νέα συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει καλύτερους όρους, αλλά περισσότερο χρόνο στους Βρετανούς ώστε να αποφασίσουν τι τελικά θέλουν. Τώρα άρχισαν να τσακώνονται για το αν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαίου.
Η βρετανική Βουλή δεν είναι πια χωρισμένη σε κόμματα, αλλά σε οπαδούς διαφορετικών εκδοχών του Remain και του Brexit. Από τους 650 βουλευτές, οι 200 στηρίζουν τη συμφωνία της Μέι, οι 178 θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα, οι 141 υποστηρίζουν τη θέση των Labour (είναι άλλωστε και οι μοναδικοί στη Μεγάλη Βρετανία που τη γνωρίζουν, αφού όλοι οι άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς θέλει ο Κόρμπιν), και 120 θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Για να κερδίσει ένα από τα τέσσερα στρατόπεδα χρειάζεται 320 ψήφους. Χάνουν δηλαδή όλοι. Και μετά τους φταίει η Μέι. Θύμιος Τζάλλας.

 

Η ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ. Στην “Ευρώπη” όλα τα μάτια στο Brexit. Δεν θα πατήσουμε τα πολύ ενδιαφέρονται που εξελίσσονται στο Λονδίνο, και που θεσμικά ίσως “ξαναγράψουν” συνταγματικές ισορροπίες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Μένουμε λίγο στα της πλευράς ΕΕ.
Δύο πράγματα γνωρίζει να κάνει – καλυτερα απ’ ο,τιδήποτε άλλο – το λεγόμενο “σύστημα των Βρυξελλών”, δηλαδή η λειτουργική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να διαχειρίζεται τον χρονο και να οργανώνει διαπραγματευτικές διαδικασίες. Κάπου εκεί, μεταξύ αναβολής και “σπαστής”/ανά τομέα διαπραγμάτευσης των πιο σημαντικών πτυχών του Brexit (πιο προβεβλημένο το διαβόητο backstop για σύνορο Βόρειας Ιρλανδίας/Eire αλλά οικονομικά καίρια τα χρηματοπιστωτικά, τα φαρμακευτικά…) ας αναμένεται η συνέχεια. Ισως και η συνέχεια της συνέχειας…
Εν τω μεταξύ στην Γερμανία, το Bundesamt fuel Verfassangsshutz έθεσε ευθέως και επισήμως “υπό παρακολούθηση” το υπερδεξιό/ακραίο AfD. Να μην λησμονείται ότι το BfV είναι σημαντικό, βαρύ τμήμα της μεταπολεμικής θεσμικής μηχανής: ΔΕΝ είναι απλώς ένας μηχανισμός εσωτερικής ασφαλείας, έχει το κύρος υψηλού θεσμού προστασίας της Δημοκρατίας. Προσοχή! Εξαρτάται – με ευρεία ανεξαρτησία – από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το οποίο ελέγχεται από το δεξιό CSU/Χόρστ Ζέεχόφερ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον, το ότι στην θέση υπό παρακολούθηση αντιστάθηκαν έντονα οι Die Linke, για λόγους αρχής (“τα θέματα αυτά απαιτούν πολιτική εναντίωση, όχι μέτρα ασφαλείας”) και πιο χλιαρά οι FDP. Ούτε το SPD ούτε οι Πράσινοι κινήθηκαν έντονα!
Κατά τα άλλα, απο τις Βρυξέλλες/την Φρανκφούρτη φαίνεται να ζητείται από τις Ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν (μέχρι κατά 20%…) τις αποσβέσεις τους. Αν κάτι τέτοιο όντως ισχύσει – και υπάρχουν πολλοί τρόπο να μισο-ισχύσει – τότε  οι Ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ήδη παραμένουν στην επιφάνεια με ευρηματικές μεθοδεύσεις διάσωσης (βρίσκονταν με εποπτικά κεφάλαια/equity tier 1ratio 13,9% το 2017 έναντι 7,1% το 2008), κινδυνεύουν να βρεθούν πλησιέστερα στην κατάσταση των Ελληνικών (των οποίων η σχεδιαζόμενη υποβοήθηση τείνει να εμπνευσθεί απο τις μεθοδεύσεις στήριξης των Ιταλικών – πάντως για την “επιθετική” μείωση των κόκκινων δανείων/μη-εξυπηρετούμενων ανοίγματων).

 

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Η ΣΟΥΗΔΙΑ. Η Σουηδία έθεσε σήμερα τέρμα σε μια πολιτική κρίση 4 μηνών με την επανεκλογή από το κοινοβούλιο του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν σε μία από τις τελευταίες κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση όμως θα είναι μειοψηφική και η πιο αδύναμη τα τελευταία 70 χρόνια. Θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (που είχαν μαζί μόλις 32,7% των ψήφων) αλλά στο σουηδικό κοινοβούλιο θα υποστηρίζεται και από το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους

 

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗ. Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκε ο Μουράτ Αρσλάν κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 2017 τίμησε τον Αρσλάν με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια απόφαση μετά την οποία η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει τη χρηματοδότησή της προς τον εν λόγω οργανισμό.   Ο Αρσλάν ήταν ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν ήδη προφυλακισμένος εδώ και 22 μήνες.

 

POLITICS FREE ZONE. Διαβάσαμε ό,τι ξέρουν οι διατροφολόγοι για τις δίαιτες. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε το εδώ.
Στη σειρά των συνταγών που “δεν μας απογοητεύουν ποτέ” του πάντα σταθερού Bon Appetit που δημοσιεύει συνταγές που έχει δοκιμάσει στις ειδικές κουζίνες των γραφείων του παραπάνω από μία φορές, την προσοχή μας τράβηξε η συνταγή γιαυτή την καρμπονάρα με τα χειμερινά κολοκύθια.
Αν παρ’όλα αυτά αποφασίσετε να βγείτε έξω συμβουλευτείτε τον Τάσο Μητσελή (εμείς το κάνουμε συχνά!) στο FNL  για τα καλύτερα all day εστιατόρια στην περιοχή της Αθήνας.  

 


Αυτά για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!