Η εβδομάδα 17-22 Δεκεμβρίου

 

Διαβάζετε την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε όπως την είδαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος και τις αναλύσεις του δημοσιογράφου Αντώνη Παπαγιαννίδη και Θύμιου Τζάλλα για την ΕΕ και το Brexit αντίστοιχα. Μαζί και κάποιες επιλογές άρθρων που συμπληρώνουν την ειδησεογραφία αλλά και θέματα και ρεπορτάζ που αξίζουν το χρόνο σας.

 

Ετοιμάζουμε με τον Θανάση Παναγόπουλο μια διαφορετική ανασκόπηση του 2018 την οποία θα λάβετε μετά τα Χριστούγεννα.
ΕΛΛΑΔΑ. Η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, το όργιο των τροπολογιών που κατατέθηκαν για να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων δαπάνες για το προσφυγικό, η πρώτη “μεταμνημονιακή” έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία (διαβάστε τον “Δεκάλογο” της ΤτΕ), η νέα απόφαση του ΣτΕ (στη μερική του σύνθεση) ότι οι περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα αδείας του δημοσίου το 2012 ήταν παράνομες είναι οι οικονομικές ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
* Γιάννης Παπαδογιάννης στο The Economistas, “Η επιστροφή στις αγορές και ο κίνδυνος της αγοράς”.
* Ειρήνη Χρυσολωρά στην “Καθημερινή”, “Αόριστο το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων”.
* Κωνσταντίνος Χαροκόπος στο Liberal, “Οι μέρες των θαυμάτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί”.
* Τζίνα Μοσχολιού στο In.gr: ”Προσφυγικό: Η ντροπή δεν ξεπλένεται ποτέ – Ποιοι έφαγαν τα λεφτά θα το μάθουμε;”.
* Μανώλης Αυγερινός (ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης) στη Ναυτεμπορική, “Αναδρομικά στο Δημόσιο: Μύθοι και Πραγματικότητα”.

 

Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η καταφυγή της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα στην Κομισιόν είναι γεγονότα που κυριάρχησαν εξίσου στην ειδησεογραφία.
Τα τελευταία νέα από την επίθεση στον ΣΚΑΙ είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτή που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”.

 

Στις πολιτικές ειδήσεις καταγράφουμε την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ.Γιάννη Σαρίδη και η ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας του υφυπουργού Εργασίας κ.Νάσου Ηλιόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων.
ΣΧΟΛΙΟ. Στις ειδήσεις που αφορούν τους κ.κ Θεοχάρη και Σαρίδη αρκετοί βλέπουν αλλαγές “στην αριθμητική” για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Στο FACT παραμένουμε πολύ επιφυλακτικοί στο να επιδοθούμε, από τώρα, σε αυτούς τους υπολογισμούς.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.Η συμφωνία Βρυξελλών-Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, η εξαγγελία Μακρόν για τη διεξαγωγή μιας “Μεγάλης Εθνικής Διαβούλευσης” και η αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες 100 ημέρες από το Brexit είναι οι κυριότερες ειδήσεις από την Ευρώπη την εβδομάδα που μας πέρασε.
Στη Γαλλία τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε τους όρους της διαβούλευσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή νομοθετήθηκαν οι φοροελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί με ΄τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στην κρίση των “Κίτρινων Γιλέκων. Βέβαια, τα Κίτρινα Γιλέκα έδωσαν και σήμερα ραντεβού στους δρόμους του Παρισιού με την αστυνομία να κλείνει προληπτικά τις Βερσαλλίες αν και οι αριθμοί των διαμαρτυρομένων στις συγκεντρώσεις αυτές έχουν πέσει σημαντικά.

ΕΡΕΥΝΑ: Έλληνες: Εμπιστοσύνη “μηδέν” προς την ΕΕ.

ΑΝΑΛΥΣΗ. Από τις Βρυξέλλες στην Πρωτεύουσα του Νεγκέβ
Ενώ τώρα το Brexit φθάνει στο πιο κρίσιμο σημείο, τι κάνουν “οι Βρυξέλλες”; Επισημαίνοντας ότι μένουν μόλις 100 μέρες μέχρι την (υποτιθέμενα νομοτελειακή) ημέρα της 29 Μαρτίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε το διάγραμμα μέτρων που θα τεθούν σε άμεση ισχύ – will kick in – σε περίπτωση μη-συμφωνίας. Τρία πράγματα επιτυγχάνονται έτσι: πρώτον, τίθεται υπό πίεση το μπλοκαρισμένο Βρετανικό πολιτικό σύστημα να αποφασίσει “κάτι”. απομονώνονται έτσι τομείς όπου η τεχνική κοινοτική αρμοδιότητα είναι απόλυτη (τελωνειακή λειτουργία, συναλλαγές αγροτικών) από εκείνους τους τομείς που έχουν διεθνή σημασία (μεταφορές, ιδίως αεροπορικές, τράπεζες). και τρίτον, φυσικά, επιδεικνύεται ετοιμότητα. Α, ναι, κατά βάθος υποδεικνύεται και ο δρόμος για αύριο: το Brexit, έστω και χωρίς δομημένη συμφωνία, θα είναι μια σειρά από επιμέρους διαπραγματεύσεις – αποδραματοποιημένες. “Δώστε χρόνο στον χρόνο”.

Το ίδιο, αντεστραμμένο, ζήσαμε και με το μεγάλο σασπένς της Ιταλίας – αυτής της φάσης, τουλάχιστον. Ξαναθυμηθείτε: προκειμένου να μείνει εντός ορίων του (κατά την ανάγνωση Βρυξελλών) Συμφώνου Σταθερότητας, η Ρώμη έπρεπε να παραμείνει σε έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ. Ύστερα – πριν ακόμη καλά-καλά αναλάβει η Κυβέρνηση Κόντε (δηλαδή Λέγκας/5 Αστέρων) είχαμε ακούσει το 1,6%. Όταν το δίδυμο Σαλβίνι/Ντι Μάιο διεκδίκησε 2,4% πήγε – μας είπαν, είδαμε – να πέσει το ταβάνι. Τώρα, με ετεροχρονισμό των μέτρων στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων, μόλις ο Ιταλικός Προϋπολογισμός “έγραψε” έλλειμμα ένα τσικ πάνω από 2% τραβήχτηκε πίσω η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που επαπειλείτο. (Να θυμηθούμε ότι η εν λόγω διαδικασία είχε εφαρμοσθεί κατά της Ελλάδος επι ημερών ήδη Αλογοσκούφη – πολύ πριν ξεκινήσει δηλαδή η κυρίως Ελληνική κρίση…).

Έτσι, λοιπόν, θα ψάλλουν τα παιδάκια αμέριμνα στις Βρυξέλλες το Drie Koningen – τα κάλαντα των ιθαγενών. Α, ναι, έμεινε και κάποιος χώρος για Ελλάδα. Όχι, δεν εννοούμε το γεύμα που προσέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ( “για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ”) στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μαζί και με ευρεία ομάδα Επιτρόπων – όχι δεν μάθαμε αν ήταν και η κυρία  Μαγκρέτε Φεστάγκερ, από την οποία ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιστολικώς, να τραβήξει το αυτί της Κυβέρνησης για την ανάδειξη της κυρίας Θάνου σε Πρόεδρο της εδώ Επιτροπής Ανταγωνισμού. (Είναι να ελπίζει κανείς ότι, προτού σταλεί η αιτητική επιστολή υπήρξε επαφή που να διευκρινισε ότι θα βρει ανταπόκριση, όχι;).
Εννοούμε το ότι στις Βρυξέλλες μπήκε σοβαρά στο μικροσκόπιο ο ενεργειακός σχεδιασμός Ελλάδας/Κύπρου/Ισραήλ – ημέρες μίνι Κορυφής Νετανιάχου/Τσίπρα/Αναστασιάδη στην Be’er Sheva, την “Πρωτεύουσα του Νεγκέβ”, που ζήσαμε. Η ματιά στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη για την Ευρώπη.  Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

BREXIT, η χρονιά που φεύγει και αυτή που έρχεταιΑρκεί να δει κανείς τα σημερινά πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων για να αντιληφθεί την κόπωση της χώρας με το Brexit. Μόνο η Daily Telegraph ασχολείται με το ζήτημα. Σε όλες τις άλλες, δεν υπάρχει καν αναφορά στο θέμα. Οι Βρετανοί έχουν κουραστεί. Το όνομα Bob (σαν να λέμε Μπάμπης, περίπου), χρησιμοποιείται πλέον ως ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Bored of Brexit, προκειμένου να περιγράψει όλους αυτούς που έχουν βαρεθεί (bored) να ακούνε για την έξοδο από την ΕΕ.  Είναι πράγματι λίγο σαν λούπα. Η ανατροπή της πρωθυπουργού διαρκώς επίκειται και ποτέ δεν συμβαίνει. Η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει, και ενδεχομένως ούτε οι εκλογές ή τα δημοψηφίσματα.
Εν συντομία, και για να μη δημιουργηθούν και εγχώριοι Bobs, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και τι έρχεται.
Τον Μάρτιο του 2017 η βρετανική κυβέρνηση, μετά από εξουσιοδότηση της Βουλής, ειδοποίησε την ΕυρωπαΪκή Ένωση ότι φεύγει. Στο τέλος του 2017 ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο η έξοδος θα συμβεί στις 11 το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019. Πριν από έναν μήνα, η Τερέζα Μέι συμφώνησε με την ΕΕ στους όρους αποχώρησης. Η Βουλή όμως διαφωνεί με τη συμφωνία. Έτσι λοιπόν, η πρωθυπουργός την απέσυρε πριν καν γίνει ψηφοφορία, και θα την φέρει εκ νέου προς συζήτηση στις 7 Ιανουαρίου του 2018 με ψηφοφορία μία εβδομάδα αργότερα. Αν δεν περάσει η συμφωνία, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου «ατάκτως». Στο μεσοδιάστημα δύο προτάσεις δυσπιστίας προς τη Μέι (εσωκομματική και από αντιπολίτευση) κατέληξαν σε φούσκες.
Το σενάριο της μη συμφωνίας δεν είναι απλώς ακραίοάρχισαν να λένε και στη Βρετανία για τον  στρατό στους δρόμους. Το κυριότερο, δεν έχει τη στήριξη της Βουλής. Κατά συνέπεια το πιθανότερο σενάριο είναι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να διαπραγματεύτονται μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ θα κρατάνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της διαπραγμάτευσης. Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ομόφωνη έγκριση του αιτήματος από τους 27. Η ΕΕ όμως δεν θέλει το Brexit και οτιδήποτε το μεταθέτει για αργότερα δεν είναι αναγκαία κακό. Θα ήθελαν φυσικά να ανακληθεί το Brexit, κάτι που μπορεί να γίνει μονομερώς από τους Βρετανούς, αλλά αυτό παραμένει απίθανο σενάριο χωρίς ξεκάθαρη μεταστροφής του εκλογικού σώματος προς την παραμονή στην ΕΕ (κάτι που μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο με εκλογές ή δημοψήφισμα).
Το τελευταίο δράμα του 2018. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν λέει στη Βουλή εκτός μικροφώνουν την Τερέζα Μέι “ηλίθια γυναίκα”, οι Τόρις τον ακούνε, ο ίδιος το αρνείται και τα κανάλια φέρνουν ειδικούς στην ανάγνωση χειλιών που το επιβεβαιώνουν. Μία ωραία ατμόσφαιρα. Θύμιος Τζάλλας


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΤΙΣ. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θεωρούν ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ολοκληρωτικά εκλείψει, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ανασύνταξη των τζιχαντιστών.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις θα αποχωρήσει από το αξίωμά του “στα τέλη του Φεβρουαρίου” γνωστοποίησε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία. Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσύρει κι ένα “σημαντικό” αριθμό των στρατιωτικών των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του την Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των The Wall Street Journal και The New York Times, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 7.000 από τους 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

+Οι 627 ημέρες Τραμπ: 24 αποχωρήσεις, παραιτήσεις και καθαιρέσεις.

ΑΝΑΛΥΣΗ. Η σύντομη και περιεκτική ανάλυση του έγκριτου Richard Haas στο Axios για το θέμα που έχει ανακύψει με την παραίτηση Μάτις περιλαμβάνει ό,τι πρέπει να ξέρουμε για το θέμα.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. Απονεμήθηκαν χθες τα περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για τη χρονιά που πέρασε. Διαβάστε την πλήρη λίστα εδώ. Ξεχωρίζουν οι βραβεύσεις της Μαθηματικής Εταιρείας, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, του “Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς”, των “Φίλων του Μουσείου Μπενάκη”, του ιστορικού Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν, του εκδότη Γιώργου Δαρδανού και της δασκάλας Μαρίας-Φαίδρας Τσιαλέρα που υπηρετεί στο σχολείο των Αρκιών στα Δωδεκάνησα που έχει ένα, μόλις, μαθητή.

 

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
* Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Λάκης Παπαστάθης γράφει στην Popaganda για τα βιβλία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που εκδόθηκαν φέτος.
* O Γιάννης Μαυροειδάκος κατέφυγε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Εκεί άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο, τον “Δεσμό”.Λειτουργεί στο Παρίσι ακόμα. Μίλησε με τη Δήμητρα Αθανασοπούλου για το Economistas.
* Η Μαργαρίτα Πουρνάρα πήγε στη γιορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου στη Σίκινο. “Η Παναγία στη Σίκινο μένει μόνο μια μέρα στο ναό της”.Καθημερινή.
* Η Μέη είναι το λαμπραντόρ-οδηγός της Ιωάννας-Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγου στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, συνιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών “Λάρα” και ακτιβίστριας με απώλεια όρασης.  “Το σκυλί μου και τα μάτια μου” της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή.


ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
. Η Cucina Caruso προτείνει 54  συνταγές για τα Χριστούγεννα. Όχι, δεν πρόκειται για μια “ατάκτως ερριμένη” συλλογή συνταγών, σ’αυτή την περίπτωση δεν θα σας την προτείναμε. Οι συνταγές είναι οργανωμένες και είναι διαφόρων βαθμών δυσκολίας και γούστου.
Μας άρεσε πολύ και αυτή η συνταγή από το Blond Confusion γιατί έχουμε ένα flair για τα δροσερά επιδόρπια εσπεριδοειδών και τις συνταγές που γίνονται εύκολα και γρήγορα.

 

Αυτά για σήμερα! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!