Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου

Λίγες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα. Ξεχωρίζει η εξαιρετικά σημαντική διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, το όργιο των τροπολογιών στη Βουλή και οι προειδοποιήσεις του ΣΕΒ και της ΤτΕ για την πορεία της οικονομίας τη χρονιά που έρχεται.

Το FACT της Παρασκευής με την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας και τις ειδικές αναλύσεις θα το λάβετε το πρωί του Σαββάτου.

 

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED. Σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Μπερσίβα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού πρώτα εγκριθεί από την Κομισιόν.Κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών ο Μπ.Νετανιάχου είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει επισήμως στην Κρήτη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ EASTMED. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που αναμένεται να αλλάξει τους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ο Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) είναι ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα επιτρέψει την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φτάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ. Στα ανοιχτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προερχόμενα κυρίως από 3 κοιτάσματα: Το “Tamar” με περίπου 300 δισ. κ.μ., το “Leviathan” με εκτιμώμενα περίπου 500 δισ. κ.μ. και έναρξη παραγωγής το 2019 και το σύμπλεγμα των μικρότερων κοιτασμάτων “Karish- Tanin” με επιβεβαιωμένα αποθέματα 55 δισ. κ.μ. και εκτιμώμενη έναρξη παραγωγής το 2020.
Το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα. Υπολογίζεται ότι το Ισραήλ, παρότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, θα είναι σε θέση να εξαγάγει 400 ως 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
ΟΙ “ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ”.Οι συμφωνίες που έχουν γίνει για γεωτρήσεις, είναι με την ιταλική ΕΝΙ, μια στον γεωτρητικό στόχο “Καλυψώ” του κοιτάσματος 6 και άλλη μια στον στόχο “Σουπιά” του κοιτάσματος 3. Επίσης, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, έχει στοχεύσει σε 2 γεωτρήσεις στο κοίτασμα 10, συγκεκριμένα στους στόχους “Άνθεια” και “Δελφίνος”.
Πληροφορίες από το site της ΔΕΠΑ.

+”Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές θα αντιδράσουμε ανάλογα”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ στην εφημερίδα Σαμπάχ.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική. Η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον, τονίζει η έκθεση ενώ γίνεται η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη για φέτος θα ανέλθει στο 2,1%, ενώ το 2019 και το 2020 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% και 2,2% αντίστοιχα.Σύμφωνα με την ΤτΕ, η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας μετά το 2019 θα στηριχθεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, στις εξαγωγές, αλλά και στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης παράλληλα όμως επισημαίνονται όσα ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι άλλα από την  υπερβολική φορολόγηση, την ανάκληση ή τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

 

“ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2019” προειδοποιεί και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο καθώς η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται, ενώ στην Ελλάδα το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί αβεβαιότητα. Παράλληλα τονίζει ότι πιθανές πρόσθετες προεκλογικές παροχές και δικαστικές αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ Ν.ΚΑΤΣΕΛΗ-ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ.Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους, θα πάρει παράταση ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη αυτό θα συμβεί διότι ακόμα το νέο πλαίσιο βρίσκεται υπό επεξεργασία.Ο ίδιος μίλησε στη Βουλή και για την παράταση μέχρι τις 31/12/2019 του εξωδικαστικού μηχανισμού.

 

ΒΡΟΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ. Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή οι τροπολογίες και οι επείγουσες διαδικασίες με τις οποίες εξελίσσεται το νομοθετικό έργο, ιδίως τροπολογίες για νομιμοποίηση δαπανών υπουργείων. Η κυβέρνηση με πρόσχημα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που ουσιαστικά έρχεται για να νομιμοποιήσει τις απευθείας αναθέσεις, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ τροπολογιών. Μόνο για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής νομιμοποιούνται δαπάνες 2.000.000 ενώ με άλλη τροπολογία το ΥΠΕΘΑ επιχειρεί την νομιμοποίηση των δαπανών πάλι για το προσφυγικό χωρίς μάλιστα να αναφέρει πουθενά το συνολικό έστω ποσό που αυτές αφορούν αν και δεν πρόκειται για πρόσθετη δαπάνη του Υπουργείου. Διαβάστε το σχετικο ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Διαμαντίδη στο Liberal.

 

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ. 15 Έλληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία με βάση τη κατάταξη που καταρτίζει η ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Η “ελληνική ομάδα” είναι η πολυπληθέστερη με δεύτερη την κινεζική που αριθμεί 12 άτομα και τρίτη του Ηνωμένου Βασιλείου με 10.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΤΑ FACEBOOK. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον άσκησε διώξεις σε βάρος του Facebook για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων σχετικά με την υπόθεση “Cambridge Analytica” τον Μάρτιο. “Το Facebook απέτυχε να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του και τους εξαπάτησε σχετικά με το ποιοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς τα χρησιμοποιούσαν” επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας Καρλ Ρεϊσίν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. Ο Γιάννης Πανταζόπουλος, στη LIFO γράφει για τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός που περιέθαλψαν τους δεκάδες τραυματίες της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πολύ συγκινητικό.  
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!