Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

 

Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία. Από κοντά και η είδηση ότι κάθε μήνα όλο και αυξάνονται τα χρέη στην εφορία αφού πλέον οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δυσβάσταχτη φορολογία.  Η καλλιέργεια των λεφτόδεντρων καλά κρατεί αφού στην 7μελή του σύνθεση το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 σε δώρα και επιδόματα αδείας. Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί το Κογκρέσο με αναστολή της λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης αν δεν εγκρίνει και τον κονδύλι για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η Ιταλία φαίνεται ότι προχωρά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις από την ΕΕ. Η Ουκρανική Εκκλησία ανακηρύσσεται σε αυτοκέφαλη, διαβάστε την ανάλυση του Άλκη Κούρκουλα. Επιλέξτε παραδοσιακά παιχνίδια για δώρα στα παιδιά, μας λένε οι παιδίατροι.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ. Στοιχεία από το σημείο της έκρηξης, υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να οδηγηθούν στα ίχνη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 2.35 π.μ. στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο Φάληρο.Στην ΕΛΑΣ δεν “βλέπουν” ακόμη κάποια συγκεκριμένη οργάνωση πίσω από τη βομβιστική ενέργεια, ενώ δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοιας ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”, χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε λίγο πριν από τις 2.00 στον ιστότοπο zougla και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε 45 λεπτά, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Από την ισχυρή έκρηξη που ακολούθησε, και η οποία προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου, το κτήριο του σταθμού υπέστη μεγάλες ζημιές, καθώς ο αυτοσχέδιος μηχανισμός που τοποθέτησαν οι δράστες περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΝΕΑ ΦΕΣΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον Οκτώβριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων συνεχίζουν να αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα, 1 στους 2 έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και ξεπερνούν το 1.150.000 αυτοί στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
+Διαβάστε ακόμα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στην “Καθημερινή της Κυριακής” που αποκαλύπτει το “κρυφτούλι” που αναγκάζονται να παίζουν οι Έλληνες με την εφορία.
400.000 άτομα που δήλωναν ότι φιλοξενούνται σε κάποιο άλλο σπίτι (η έννοια του φορολογούμενου δεν περιλαμβάνει τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή τα παιδιά)… εξαφανίστηκαν από τις φορολογικές δηλώσεις. Αιτία η διασταύρωση στοιχείων αλλά και η ανάγκη είσπραξης του κοινωνικού επιδόματος.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΩΝ.  Στην 7μελή του σύνθεση το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μετά το 2012 περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων  όμως, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για αμετάκλητη κρίση.

 

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ. Πρόσβαση στα πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο Λυκείου ξανα-υποσχέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Η ΙΤΑΛΙΑ. Σε συμφωνία με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, τους επικεφαλής των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, για την κατάθεση ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ο οποίος θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,04% για το 2019. “Καταλήξαμε σε συμφωνία επί των πάντων” δήλωσε ο Σαλβίνι προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός θα είναι “εντός ορίων, που ικανοποιούν την ΕΕ”.

 

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ Ο ΤΡΑΜΠ. Απειλεί με λουκέτο υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ, αν οι Δημοκρατικοί στη συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού λειτουργίας του κεντρικού (ομοσπονδιακού) κράτους δεν δεχτούν να εντάξουν και το κονδύλι των 5 δις δολλαρίων για την ασφάλεια των συνόρων που περιλαμβάνει και την ανέγερση του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Για την ώρα οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του αυτή περίπου το ¼ των υπαλλήλων που εργάζονται στις υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης θα μείνουν, εν μέσω Χριστουγέννων, απλήρωτοι. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. ( Reuters )

 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και χθες στη Βουδαπέστη κατά του νέου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση Ορμπάν. Τα εργατικά συνδικάτα και η αντιπολίτευση ονόμασαν το νέο εργατικό νόμο “νόμο δουλείας”, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους μετά από 3 χρόνια. Οι διαμαρτυρίες αφορούν και τη ρύθμιση για τη θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

 

ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Την ώρα που ο Όρμπαν προωθεί ρυθμίσεις στην εργασία που παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες, διαβάσαμε στο Reuters ότι στη Δύση αλλά και σε χώρες όπως η Ιαπωνία κερδίζει έδαφος το αίτημα για τετραήμερη εργασία με αποδοχές πενθήμερου. Οι θιασώτες της ρύθμισης αυτής θεωρούν ότι η τετραήμερη εργασία θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ.

 

ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και το συμβούλιο των ανώτατων ιερωμένων επέλεξε ως ηγέτη της τον τον μητροπολίτη Μπελοτσερόφσκι Επιφάνιο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, μετά και το περιστατικό στη θάλασσα του Κερτς και την κατάσχεση 3 ουκρανικών πλοίων. Μετά την εκλογή του, ο Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον προσκάλεσε για τα Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη.

+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Την ανάλυση που έγραψε για το FACT ο Άλκης Κούρκουλας όπου εξηγεί τι έχει συμβεί με το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΜΕΙ
. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα τους βουλευτές για “ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής” που θα μπορούσε να προκαλέσει, σύμφωνα με την ίδια, η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. “Ας μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού διοργανώνοντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα” αναμένεται να πει στους βουλευτές, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τεθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος είναι οι πρώην Πρωθυπουργοί, Τζών Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ.

 

ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Οι εκπρόσωποι 200 χωρών που συνήλθαν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας υιοθέτησαν τους κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.  Ο στόχος είναι η αποτροπή της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι στη διάσκεψη δεν πάρθηκαν οι ριζοσπαστικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες. Το σχέδιο συμφωνίας του Κατοβίτσε αναμένεται να αλλάξει, όμως επί του παρόντος απαιτεί από τις ανεπτυγμένες χώρες να δεσμευθούν αφ’ ενος σε βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο προς τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν μέχρι το 2020.

 

ΧΑΡΙΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Το παραδοσιακό παιχνίδι υπερτερεί έναντι του ψηφιακού, τουλάχιστον όσον αφορά τη σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Οι Αμερικανοί παιδίατροι, σε σύστασή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, επισημαίνουν ότι τα παραδοσιακά παιχνίδια (όπως κούκλες, τρενάκια, χνουδωτά ζωάκια, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ) δίνουν συνήθως στα μικρά παιδιά περισσότερη ελευθερία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους γύρω τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει να μη γίνεται καμία χρήση οθόνης για μωρά έως 18 μηνών, πολύ περιορισμένη χρήση για τις ηλικίες 18 έως 24 μηνών και χρήση όχι πάνω από μία ώρα τη μέρα για παιδιά δύο έως πέντε ετών.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα για σήμερα μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!