Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ…Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων αναδεικνύεται η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2007-2017. Τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν την υψηλότερη άνοδο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και διαμορφώθηκαν το 2017 στο 39,4% του ΑΕΠ, όταν το 2007 ήταν στο 31,2% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι στο 34,2% του ΑΕΠ.

ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ 3.700 ΠΑΡΑΒΟΛΑ. Το θέμα το δημοσίευσε η “Καθημερινή” της Κυριακής όμως μπορεί να διέφυγε της προσοχής ορισμένων και θέλουμε να το έχουμε ανθολογήσει κι εμείς ως σημαντική είδηση γιατί είναι δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό κράτος. Δισεκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν την προσωπική και την ατομική δραστηριότητα “κρύβονται” στα περισσότερα από 3,700 παράβολα που υπάρχουν σήμερα.
“ Μόνον για την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση υπάρχουν 250 κωδικοί, που συχνά απαιτούν από 500 έως και 1.000 ευρώ από τους ενδιαφερομένους. Για παράδειγμα, απαιτείται παράβολο αξίας 586,94 ευρώ για την Επανεξέταση/Επικαιροποίηση/Ανανέωση Εγγραφής στα σχετικά μητρώα όσων θέλουν να εμπορεύονται λιπάσματα και παράβολο 540 ευρώ για όσους βαμβακοπαραγωγούς πρέπει να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο παραδοσιακών ποικιλιών. Υπάρχει και παράβολο 420 ευρώ για την υποβολή ένστασης κατά της απόρριψης εγγραφής και άλλο για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεως ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων. […]Λίγοι ας πούμε γνωρίζουν πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιώνει τέλος 40 ευρώ για την αίτηση και 460 ευρώ για την έγκριση -ανά έτος- άδειας σύνδεσης συστήματος συναγερμού.[…]Τα χιλιάδες αυτά παράβολα έρχονται να προστεθούν σε πολλά ακόμα άλλα τέλη και ειδικούς φόρους –όπως ο ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα γνωστός και απεχθής πλέον λόγω του ύψους του– που αθροιστικά επιβαρύνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τους Ελληνες και τις επιχειρήσεις, την ώρα που ήδη ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές απορροφούν από τους πολίτες περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους. Πέραν των μεγάλων έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ, που πληρώνονται με το υπόλοιπο εισόδημα των φορολογουμένων, η επιβολή επιπλέον τελών σχεδόν σε κάθε είδους δραστηριότητα παραμένει αθέατη αιμορραγία”. Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη για την παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για να γίνει αυτό αρκεί ο ένας από τους συζύγους να το δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και αυτό δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.
Ποιους συμφέρει το “διαζύγιο” στην εφορία;

“ΧΑΘΗΚΕ” Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ. Εντυπωσιάζει η αποκάλυψη του ΣΚΑΙ ότι λόγω ανεπαρκούς συντήρησης σκληρού δίσκου του Υπουργείου των Εξωτερικών χάθηκαν τα αρχεία της αλληλογραφίας του Υπουργείου από το 2005 ως σήμερα. Μεταξύ των απολεσθέντων αρχείων υπάρχουν και διαβαθμισμένα ως απόρρητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με κονδύλι 15.000 ευρώ θα είχε αποφευχθεί η βλάβη, καθώς θα είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία συντήρηση, ενώ δύο ημέρες μετά τη βλάβη στον σκληρό δίσκο, το ΥΠΕΞ ενέκρινε κονδύλι 150.000 ευρώ και αγόρασε καινούργιο εξοπλισμό.

“ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ” ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας δήλωσε “βέβαιος”ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες 90 ημέρες. Η προθεσμία συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών Κίνας και ΗΠΑ που συναντήθηκαν στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Χθες, οι αγορές κατέγραψαν πτώση αφού οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας και τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Μετά τη συνάντηση στο Μπουένος Άιρες ο Τραμπ σχεδόν πανηγύρισε για τη δέσμευση των κινέζων να μειώσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα καθώς και να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ωστόσο το Πεκίνο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω επιβολή δασμών άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ.Στο Κατοβίτσε της Πολωνίας ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, τρία χρόνια από τη συμφωνία-σταθμό του Παρισιού και μία ημέρα μετά τη συνοδο της G20, όπου οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά διαχώρισαν τη θέση τους.

Οι σύνεδροι από όλο τον κόσμο για δύο εβδομάδες θα συζητήσουν τρόπους για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Τι παρακολουθούμε:
Οι υπογράφοντες θα επιδιώξουν να οριστικοποιήσουν το λεγόμενο “Βιβλίο κανόνων του Παρισιού”, το οποίο θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα εφαρμόζουν τη συμφωνία του 2015, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, των μηχανισμών προώθησης της συμμόρφωσης και του ρόλου του Ταμείου Προσαρμογής, το οποίο δημιουργήθηκε το 2001 για χρηματοδότηση έργων προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία του Κιότο. Μέχρι σήμερα, λίγες από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, έχουν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα εστιάσει η διάσκεψη είναι η χρηματοδότηση.Για να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους για μείωση των εκπομπών και προσαρμογή στις τοπικές κλιματολογικές αλλαγές, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν ουσιαστική και διαρκή χρηματοδότηση.Το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο, ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς που χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και χρηματοδοτεί σχέδια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έλαβε δεσμεύσεις ύψους 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία έχουν καταβληθεί 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο τρίτος σημαντικός παράγοντας της διάσκεψης είναι οι ΗΠΑ. Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία των Παρισίων, ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να στείλει απεσταλμένους στο Κατοβίτσε. Χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, θα είναι δύσκολο για τις παγκόσμιες δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Trump έχει δηλώσει ήδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πληρώνουν πλέον στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο έχει επικριθεί ευρέως για κακοδιαχείριση. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας, η διοίκηση Trump δημιούργησε πρόσφατα μια νέα υπηρεσία εξωτερικής βοήθειας για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Ο οργανισμός αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τις χώρες με κλιματική ανθεκτικότητα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. Εντάλματα σύλληψης για εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο φερόμενοι ως ύποπτοι είναι πρώην στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Τα εντάλματα αφορούν στους Αχμέτ Ασίρι, πρώην γενικό εισαγγελέα και Σαουντάλ Κατάνι, πρώην στενό συνεργάτη του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.  Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους, δεν θεωρείται πάντως πιθανό το Ριάντ να προχωρήσει σε κινήσεις εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ Η ΥΕΜΕΝΗ. “Η Υεμένη ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στον λιμό” τονίζει ο ΟΗΕ στην παγκόσμια έκκλησή του για ανθρωπιστική βοήθεια. Σχεδόν το 80% των κατοίκων – περίπου 24 εκατομμύρια – έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ, “η χώρα που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2019 θα είναι η Υεμένη”. Όπως εξήγησε, η μόνη ελπίδα για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι να αποδώσουν αποτελέσματα οι ειρηνευτικές συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Σουηδία.

ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Τεστ για καρκίνο φτιαγμένο από χρυσάφι, στην κυριολεξία. Επιστήμονες από του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ανέπτυξαν τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιονδήποτε καρκίνο στο σώμα μέσα σε 10 λεπτά. Η μέθοδος βασίζεται στο ότι το DNA των καρκινικών κυττάρων χρωματίζει ένα υγρό που περιέχει νανοσωματίδια χρυσού διαφορετικά από από το DNA των υγιών. Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα το υγρό γίνεται ροζ ενώ αν υπάρχουν μόνο υγιή κύτταρα το υγρό παίρνει μπλε χρώμα. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications το τεστ έχει ευαισθησία περίπου 90%, δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου. Δεν μπορεί να αποκαλύψει το σημείο του σώματος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι αλλά ιδίως για καρκίνους (όπως του παγκρέατος ή των ωοθηκών) που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια το τεστ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές μελέτες προκειμένου να αξιοποιηθεί το νέο τεστ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.