Η εβδομάδα 19-23 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης ενώ φιλοξενούμε και μια ανάλυση του δημοσιογράφου Άλκη Κούρκουλα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Απεργίες και στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών της Αθήνας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Το μετρό και ο ηλεκτρικός δεν θα λειτουργούν όλη τη μέρα ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ.–21:00.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ. Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις περικοπές από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για να ποτιστούν τα “λεφτόδεντρα” των παροχών, το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, τα ευρήματα ερευνών που διεξάγουν κοινωνικοί εταίροι όπως ο ΣΕΒ και η άτακτη υποχώρηση της ιεραρχίας από όσα συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους είναι οι ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το σχόλιό μας. Μια ματιά στο μονίμως κόκκινο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στους χαμηλούς τζίρους και στο ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον, αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι ο χρόνος τελειώνει τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία. Μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αγορά θα μείνει όρθια τους επόμενους μήνες και ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να εφαρμοστεί ένα ρεαλιστικό, τολμηρό και αποτελεσματικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση των “κόκκινων”  δανείων και την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές;

Bloomberg: “Κίνδυνος για νέα κρίση στην Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών”.

 

Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ. Πολύ Ελλάδα είδε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης στα όργανα της ΕΕ για την εβδομάδα που μας πέρασε. Ενώ η Κομισιόν προσπαθεί απεγνωσμένα να κλείσει οριστικά “το ελληνικό δράμα”, για την Ιταλία επιλέγει άλλη στρατηγική. Θυμήθηκε και μια διάσημη ρήση του Φρανσουά Μιτεράν.
“Ενώ δηλαδή στην (μικρή) Ελληνική περίπτωση έχουμε αποφασιστική (από πλευράς Ευρώπης) κανονικοποίηση, με διατήρηση ωστόσο κεντριού προειδοποίησης, στην (πολύ μεγαλύτερη) Ιταλική περίπτωση υπάρχει αποδοχή από τους κεντρικούς μηχανισμούς του ενδεχόμενου σύγκρουσης, αλλά με επίγνωση ότι τα βήματα που μεσολαβούν είναι τόσα/τέτοια που να επιτρέπουν εκτόνωση. Βέβαια – προσοχή! – όλα αυτά γίνονται υπό το δυσάρεστο βλέμμα των αγορών. Οι οποίες γενικώς δεν τις παρακολουθούν τις λεπτές ισορροπίες των Ευρωπαϊκών. “Red light flashing”, που λένε οι του χώρου”.
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Bonus η ιδιότυπη εικονογράφηση του άρθρου.

ΧΑΣΑΜΕ ΚΟΝΤΑ 1ΕΚ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σε 10 χρόνια χάθηκαν 911.200 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι το 2008 υπήρχαν στη χώρα 482.000 διευθυντικά στελέχη και 10 χρόνια αργότερα, έχουν μείνει 105.000 (-78%). Υπήρχαν 668.000 ειδικευμένοι τεχνίτες και σήμερα 353.000 (-47%) ενώ είχαμε και 379.000 τεχνικούς και βοηθούς επιστήμονες οι οποίοι σήμερα είναι 304.000 (-23%). Αντίθετα, αυξήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (από 674.000 σε 741.000 ή κατά +10%) και παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση (+34% ή 231.000 άτομα) στους πωλητές και υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών. Τα παραπάνω σημειώνει ο ΣΕΒ συνιστούν μια ανυπολόγιστη απώλεια δεξιοτήτων, που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανακτηθεί.

“AYTO ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ”. “Η Μόρια δεν είναι το πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που έχω επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που είδα εκεί ήταν σοκαριστικό.Είδα από πρώτο χέρι πώς οι άνθρωποι, ακόμη και οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά, είναι αναγκασμένοι/ες να κοιμούνται σε κρύες, βρώμικες και υπερπλήρεις σκηνές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι/ες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι/ες στον κίνδυνο. Οι ντουζιέρες και οι τουαλέτες είναι ελάχιστες, και δεν βρίσκονται σε ξεχωριστές περιοχές. Πολλές εγκαταστάσεις μάλιστα δεν κλειδώνουν και ο φωτισμός είναι φτωχός, κάτι που καθιστά ακόμη και τη διαδικασία του ντους ή της παροχής νερού αγχωτική και επικίνδυνη. Οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες ώστε να πάρουν φαγητό, χωρίς καν να είναι σίγουροι ότι θα το λάβουν, ή για να δουν έναν/μία γιατρό. Τα παιδιά συχνά δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι έφηβοι/ες αισθάνονται απομονωμένοι/ες και απελπισμένοι/ες λόγω της έλλειψης προοπτικής. Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο, ήταν ο φόβος που εξέφραζαν οι γυναίκες. Φόβος σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φόβος για την ασφάλειά τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους”
Αυτά δεν τα λέει κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Είναι απόσπασμα από την επιστολή που απέστειλε ο Γ.Γ. της Διεθνούς Αμνηστίας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ
Εισβολή του “Ρουβίκωνα” σε κατασκευαστική εταιρεία στην Κηφισιά. Πέταξαν τρικάκια.
– Βομβιστική επίθεση και ληστεία σε ΑΤΜ χθες το βράδυ στην Ηλιούπολη. Οι δράστες χρησιμοποίησαν δυναμίτη.
Τέσσερις ληστείες σ’ενα μόλις απόγευμα χθες. Στην περίπτωση της Μεταμόρφωσης με πυροβολισμούς μέσα πολυκατάστημα γεμάτο κόσμο.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.Ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2015 συνολικά 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25,4% του συνολικού αριθμού θανάτων στη Γηραιά ήπειρο. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία και στη Σλοβενία που ξεπερνούν το 30% ενώ τα χαμηλότερα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όπου λιγότερο απ’ το 1/5 των θανάτων οφείλεται σε καρκίνο.
Στην Ελλάδα το 2015, έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο περίπου 30.000 άνθρωποι (περίπου το 24% των θανάτων).


ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ. Οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες πεθαίνουν σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με τις πλουσιότερες, όπως προκύπτει από νέα έρευνα που εκπόνησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λονδίνου Imperial, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και η αύξηση στο κόστος διαβίωσης θέτουν τους πιο ευάλωτους “μακριά από τα συλλογικά οφέλη”, αναφέρει δημοσίευμα της Independent. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πιο εύρωστων και των πιο στερημένων κοινωνικών στρωμάτων αυξήθηκε από έξι χρόνια που ήταν το 2001 σε οκτώ το 2016 για τις γυναίκες και από εννέα σε δέκα για τους άνδρες.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες μας την ομιλία που εκφώνησε ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
“Η εμπειρία μου στην παρατήρηση στην καταγραφή της των κινήσεων της τουρκικής σκηνης τα τελευταια  30 χρόνια, υπογραμμίζει ότι δεν σημειώθηκαν μονο εντυπωσιακές αλλαγές στην τουρκική σκηνη, αλλά και εντυπωσιακες αλλαγες στη δική μας ερμηνεία και κατανόηση των κινήσεων αυτών. Επειδη η δημοσιογραφία ειναι κατα καποιο τροπο άμεση ιστορία είναι μία άσκηση ελέγχου των ορίων μεσα στα οποια μπορει να κινηθει μία διήγηση. Τι μπορεί να γίνει αποδεκτό, τι είναι εκτός ορίων; Αξιολογούμε τα δεδομενα με βάση την δυνατότητα μας να επικοινωνήσουμε με το νοητό ακροατήριο μας το καθημερινό πολιτη.   Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός Ξένου ανταποκριτή -δεν είναι να είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει στη χώρα που καλύπτει, όσο να διατηρεί την επαφή του με τον τρεχοντα -στη χωρα- του λόγο”. Διαβάστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία εδώ.

ΒΕΤΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΟ BREXIT; Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έβαλε ζήτημα βέτο στο Brexit αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μαδρίτης. Μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Τερέζα Μέι είπε ότι “Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα βάλουμε βέτο στο Brexit”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, την ευσύνοπτη και εξαιρετικά εύληπτη παρουσίαση της συμφωνίας για το Brexit που έγραψε για το FACT o Θύμιος Τζάλλας.

ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟ. O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν,  υπερασπίστηκε την απόφαση για την παροχή ασύλου στον Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον σύμμαχο και κατηγορώντας το δικαστικό σύστημα των Σκοπίων για συμμετοχή σε πολιτικά παιχνίδια. Ο Ορμπάν εξήγησε ότι ο Γκρούεφσκι αγωνίστηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, γεγονός που κατέστησε την πΓΔΜ και προσωπικά τον Γκρούεφσκι συμμάχους

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ “ΥΠΟΠΤΟΙ” ΧΡΗΣΤΕΣ. Το Instagram ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απαγόρευση των likes και των ακολούθων “έναντι αμοιβής” τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών και των διαφημιζόμενων της. “Έχουμε δει λογαριασμούς να χρησιμοποιούν εφαρμογές για να αυξήσουν τεχνητά το κοινό τους” σημειώνεται σε ανακοίνωση της πλατφόρμας και αυτό πρέπει να περιοριστεί γιατί “οι άνθρωποι έρχονται στο Instagram για να έχουν πραγματικές εμπειρίες”. Νέα εργαλεία μηχανικής μάθησης θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των “ύποπτων” χρηστών.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Τον Σεπτέμβριο επισκεφθήκαμε το Κτήμα Καζάκη στη Χαλκιδική. Ο βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Καζάκη δεν παράγει σταφύλια προς οινοποίηση αλλά βιολογικά αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια. Πλέον τα προϊόντα της Μαριάννας εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε όσα είδαμε εκεί.
“Μια μέρα στης “Marianna’s”.

 

Αυτά για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο.