Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

Μέρα με πολύ ειδησεογραφικό θόρυβο η σημερινή και λιγότερη ουσία την οποία και φίλτραραν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Ενώ πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές, στη Μεγάλη Βρετανία συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα μόνο τη συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ. Ο Θύμιος Τζάλλας έστειλε την ανταπόκρισή του από το Λονδίνο πριν από λίγο ενώ στην ελληνική Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

OIKONOMIA. Πολύ βαρύ το κλίμα σήμερα για την ελληνική οικονομία με το δεκαετές ομόλογο να εκτινάσσεται πάνω από το 4,5% και τις τραπεζικές μετοχές στο ΧΑΑ να βουλιάζουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ.Τη διαγραφή των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των προτιμήσεων των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων μέχρι να δοθεί δραστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Τι σημαίνει ο υποβιβασμός από MSCI (Ναυτεμπορική): “Μέχρι τις 30.11 οπότε και θα λειτουργήσει ο δείκτης με τη νέα του σύνθεση μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση πολλά funds που επενδύουν παθητικά σε μετοχές των συγκεκριμένων δεικτών στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αποσυρθούν. Θα εισέλθουν funds της μικρής κεφαλαιοποίησης με πολύ λιγότερα κεφάλαια. Ετσι οι εκροές υπολογίζονται να φθάσουν ακόμη και σε επίπεδο 90 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι πως θα δημιουργηθούν για τις τράπεζες προβλήματα απεύθυνσης σε διεθνείς επενδυτές κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όσες τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια”.

ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΕ ΦΕΣΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979. Οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου έφτασαν τον Σεπτέμβριο τα 4.312.395 (από 3.727.416 τον αντίστοιχο μήνα του 2017) και οι 312.812 από αυτούς έχουν χρέος κάτω από 500 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι πλέον οι φορολογούμενοι αδυνατούν να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία ακόμα και για πολύ χαμηλά ποσά.
Την ίδια στιγμή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολόγισε το υπερπλεόνασμα στο α’εννιάμηνο στα 1,8 δις με το έτος να μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ.

Πρόκειται περί “μαγικής εικόνας” όπως αναλύει το Economistas.gr

ΤΟ ΚΛΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Ενδεικτικό της οικονομικής πολιτικής που στίβει της μεσαία τάξη για να δημιουργούνται υπερπλεονάσματα-κουμπαράδες για επιδόματα είναι κι αυτή η απίθανη είδηση. Εκπαιδευτικός λαχανόκηπος δημοτικού σχολείου αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του γιατί η εφορία τους επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800Ε. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν προβλέπουν εξαιρέσεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το Μητρώο του ΥΠΟΙΚ λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη “Συνεταιρισμός” σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος στον λαχανόκηπο που
Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα. Πηγή: LIFO.

BREXIT. Καλημέρα Τερέζα Μακάρι η πρωθυπουργός της Βρετανίας να ξυπνούσε κάθε μέρα με πρωτοσέλιδα όπως το σημερινά. Οι εφημερίδες-πιράνχας του Brexit, Sun και Daily Express στηρίζουν τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ που επιτεύχθηκε χθες με τις Βρυξέλλες.Η Μέι έχει επίσης μαζί της τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τον υπουργό Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και, το σημαντικότερο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, εμβληματική φυσιογνωμία της καμπάνιας υπέρ της εξόδου.
Αν δεν είχε αυτούς τους υπουργούς, δεν θα έφερνε τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα. Σε περίπτωση που το υπουργικό την εγκρίνει (ακόμη και με παραιτήσεις κάποιων υπουργών), μετά θα έχουμε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, και στα μέσα Δεκεμβρίου η συμφωνία θα έρθει στη βρετανική Βουλή. Τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα, αφού οι αριθμοί για την επικύρωσή της από τους βουλευτές δεν βγαίνουν (τουλάχιστον προς το παρόν).  Δεν είναι μόνο οι περίπου 40 ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών που θα καταψηφίσουν, αλλά πιθανώς και πολλοί φιλοευρωπαϊστές, ενώ από χθες άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι 13 Σκωτσέζοι Συντηρητικοί. Έδωσαν μάχη το 2014 να κρατήσουν τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν τη Βόρειο Ιρλανδία να έχει ειδική σχέση με την ΕΕ, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Πιθανή απώλεια στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για τη Σκωτία Ντέιβιντ Μαντέλ.

Η ΡΩΜΗ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε στις Βρυξέλλες τον ίδιο προϋπολογισμό. Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού με την πρόβλεψη για το έλλειμμα αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%. Το μόνο που προσθέτει η ιταλική κυβέρνηση είναι ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων κρατικής περιουσίας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.

ΓΑΛΑΞΙΑΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ. Ένα μεγάλο γειτονικό γαλαξία κρυμμένο πίσω από τον δικό μας ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναλύοντας τα στοιχεία του δορυφόρου Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι αστρονόμοι που τον ανακάλυψαν τον χαρακτηρίζουν “φάντασμα” αφού μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι έχει χαρτογραφηθεί με ακρίβεια η γαλαξιακή μας γειτονιά. Ο γαλαξίας ονομάσθηκε Antlia 2 και παρέμεινε αόρατος λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το “πέπλο” του δικού μας γαλαξία. Ο Antlia 2 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130.000 ετών φωτός από τον γαλαξία μας και έχει μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του δικού μας.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΗΛΟ. Μια πολύ ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ στις 7.00 στη γκαλερί του ιστορικού Παλαιοπωλείου “Μαρτίνος” στο Κολωνάκι, Πινδάρου 24. Η εικαστικός Βανέσσα Αναστασοπούλου, αναζητώντας ένα διαφορετικό μέσο ζωγραφικής έκφρασης, ασχολήθηκε με την κεραμική τέχνη. Ξεκίνησε με απεικονίσεις σε καλούπια του εμπορίου και σύντομα παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής. Με τη διαίσθηση ενός ζωγράφου, εξερεύνησε τα καινούργια υλικά και ανακάλυψε έναν κόσμο με πολλές εφαρμογές και δυνατότητες.
Στην έκθεση με τίτλο “Χαρτογραφώντας σε πηλό”, η καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τέσσερις ενότητες, αποτελέσματα των πειραματισμών και των αναζητήσεών της. Η “χαρτογράφηση” δεν αφορά μόνο στο νέο της ταξίδι στον κόσμο της γλυπτικής με πηλό, αλλά αποτελεί και ένα εργαλείο πλοήγησης του επισκέπτη σε φανταστικά τοπία κοραλλιογενών συμπλεγμάτων και τροπικών δασών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!