Τρίτη 13 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. 24ώρη απεργία έχει κηρύξει για αύριο 14 Νοεμβρίου στο δημόσιο τομέα η ΑΔΕΔΥ. Διαβάζοντας τα αιτήματά της, συμπεραίνουμε ότι λίγο-πολύ ζητάει την εφαρμογή του περίφημου “Προγράμματος Θεσσαλονίκης” του 2014. Εντυπωσιακό σε κάθε περίπτωση.
Προσοχή στις μετακινήσεις σας. Στις 11:00 οι απεργοί προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο και φωτογραφικές προκηρύξεις γραμματέων αποκάλυψε στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. Επικαλούμενος την έγγραφη απάντηση του ΑΣΕΠ που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτησή του, ο κ. Μαυρωτάς αποκάλυψε ότι συνολικά μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018 βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες προσλήψεων που αφορούσαν σε 12.995 θέσεις τακτικού προσωπικού (μόνιμου και ΙΔΑΧ)ενώ οι “φωτογραφικές” προκηρύξεις γραμματέων υπουργείων,  “φτάνουν σε ποσοστό 32% ή αλλιώς μία στις τρεις”.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Σχέδιο που θα βοηθήσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων στο μισό επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (Economistas.gr), σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το ήμισυ των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει κόκκινα δάνεια αξίας 42 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις καλύπτουν περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Ως απαιτήσεις έναντι του κράτους, χορηγήθηκαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν είναι σαφές το εάν οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ομόλογα, συνδεδεμένα με τις απαιτήσεις αυτές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα προ ολίγων εβδομάδων και το ΤΧΣ επεξεργάζονταν ανάλογο σχέδιο που περιελάμβανε όχημα ειδικού σκοπού μόνο που αυτό θα χρηματοδοτούνταν από κεφάλαια του δημοσίου και συγκεκριμένα από το περίφημο μαξιλάρι ρευστότητας. Το πρόβλημα με το δεύτερο αυτό σχέδιο είναι ότι τα χρήματα από το μαξιλάρι επαρκούν μόνο για την απαλλαγή από κόκκινα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ

Τι είναι οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες τον Οκτώβριο του 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά) ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI.
Όπως προέβλεπε η σχετική ρύθμιση, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες απέκτησαν ένα “κουμπαρά” τον οποίο σήμερα συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους. Για να καταλάβουμε τώρα την οικτρή κατάσταση που βρίσκονται κεφαλαιακά οι τράπεζες.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, την επόμενη 30ετία οι τράπεζες θα μπορούσαν να “αφαιρούν” από τον κουμπαρά τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Εκρηκτικό μηχανισμό, που δεν εξερράγη, τοποθέτησαν τα ξημερώματα άγνωστοι έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα. Λίγο πριν από τις 4.00 π.μ. άγνωστος τηλεφώνησε σε ενημερωτικό ιστότοπο και στα γραφεία της “Εφημερίδας των Συντακτών” και προειδοποίησε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στον Βύρωνα, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 20 λεπτά. Στο σημείο πήγε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό στην μπαγκαζιέρα δίκυκλου έξω από την πολυκατοικία που διαμένει ο Ι. Ντογιάκος.
Ισίδωρος Ντογιάκος:  “Δεν έχω δεχθεί απειλές. Δεν χειρίζομαι τώρα υπόθεση που να με στοχοποιεί. Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι”.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: “Τέτοιες ενέργειες που επιχειρούν να επηρεάσουν την δικαστική συνείδηση είναι ατελέσφορες”.

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με το νομοσχέδιο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (αντίστοιχα βέβαια μειώνονται και οι μελλοντικές τους συντάξεις) για 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:
-Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται από 1/1/2019, από 20% στο 13,33%
-Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται σε 12% από 18%. Διαμορφώνεται σε 12,67% το 2020, σε 13% το 2021 και σε 13,33% από το 2022 και μετά.
-Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων (μέχρι να κλείσουν 5 έτη ασφάλισης) μειώνεται από το 2019 σε 13,33%.
-Για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ. Στην Ουγγαρία κατέφυγε ο πρώην ΠΘ της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκι μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς για την οποία καταδικάστηκε. Με ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο facebook δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουγγαρία όπου σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο. “Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω”, έγραψε. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Γκρουέφσκι διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν.

ΚΟΦΤΗΣ Α ΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η Ιταλία από την ΕΕ προκειμένου να αποστείλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξετάζει  σχέδιο δημιουργίας αυτόματου μηχανισμού περικοπής κρατικών δαπανών, χωρίς όμως να αλλάζει τον στόχο για το έλλειμμα 2,4%. Επίσης εξετάζει την αναθεώρηση προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019 και αυτό σημαίνει (χαμηλότερη ανάπτυξη οδηγεί σε μικρότερο ΑΕΠ άρα σε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα σε απόλυτα νούμερα) ότι στην ουσία θα έχει περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. “Πες στο αφεντικό σου ότι η δουλειά έγινε”. Τη φράση φέρεται να είπε μέλος του εκτελεστικού αποσπάσματος που δολοφόνησε τον Τζαμάλ Κασόγκι. Από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής εκτιμάται ότι ήταν ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος, γεγονός που συνδέει ακόμη περισσότερο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Το νέο ηχητικό ντοκουμέντο, που αποκαλύπτουν σήμερα οι “New York Times”, έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές αρχές και το μοιράστηκαν με τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Ο Αρτούρ Μας, ο πρόεδρος της Καταλονίας το διάστημα 2010-2016, καταδικάστηκε σήμερα από ισπανικό δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκε για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην περιοχή του το 2014. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα 9 μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν υπεύθυνοι για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που έγινε στις 9/11/2014 και παρά την εντολή απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, η καταλανική κυβέρνηση δαπάνησε 4.946.788 ευρώ για να φτιάξει έναν ιστότοπο, να αγοράσει 7.000 υπολογιστές, να τυπώσει ψηφοδέλτια και φακέλους και για τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ… ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Εδώ δεν το έχουμε λύσει χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι και τώρα είμαστε στη φάση που και τα αυτοκίνητα πρέπει να αναπτύξουν ηθική. Γιατί; Γιατί θα είναι αυτό-οδηγούμενα και θα πρέπει την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στον κίνδυνο ατυχήματος να πάρουν μόνα τους δύσκολες αποφάσεις. Στο MIT και το Harvard έκαναν σχετική μελέτη στην οποία εξέτασαν τον ανθρώπινο κώδικα ηθικής και πήραν 40 εκατομμύρια απαντήσεις από 233 χώρες. Μεταξύ 2 πεζών, ο ένας εκ των οποίων είναι ένας μέσος ενήλικας, που πρέπει αναγκαστικά ο ένας να πεθάνει εσείς ποιον θα σώζατε, ήταν το ερώτημα. Αρκετά τα συμπεράσματα: αγαπάμε πιο πολύ τους σκύλους από τις γάτες, απεχθανόμαστε τους δολοφόνους, είμαστε αυστηροί με τους υπέρβαρους και τους ηλικιωμένους.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!