Πέμπτη 8 Νοεμβρίου

Ειδησεογραφική υποτονική η ημέρα αφού όλη η χώρα ασχολείται με τα αναδρομικά. Αναζητείστε την ομορφιά της ημέρας στο τελευταίο θέμα του αποψινού newsletter.
Το αποψινό δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019. Συγκεκριμένα, προβλέπει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ – και για φέτος αλλά και για το 2019 και το 2020 – της τάξης του 2,0%. Για το 2018, η αύξηση θα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (στο 1,9%) αλλά θα είναι σαφώς χειρότερη για το 2019 (προηγούμενη πρόβλεψη 2,3%). Προβλέπεται σταδιακή μείωση της ανεργίας από το 19,6% φέτος στο 16,9% έως το τέλος του 2020 και σε σχέση με το δημόσιο χρέος υπάρχει απόκλιση προς το χειρότερο σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις. Θα αυξηθεί φέτος στο 182,0% του ΑΕΠ (177,8% η προηγούμενη πρόβλεψη) για να μειωθεί στο 174,9% του ΑΕΠ το 2019 (170,3% η εαρινή πρόβλεψη) και στο 167,4% του ΑΕΠ το 2020.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ. Την πάγια θέση του ΔΝΤ για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις αφορούν την Ευρωζώνη και την Ελλάδα.

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ. Ένας Έλληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις. Από αυτό το εισόδημα πληρώνονται η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις, η άμυνα, τα δημόσια έργα, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και φυσικά η ιδιωτική κατανάλωση κάθε νοικοκυριού. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία το οποίο επισημαίνει βέβαια ότι πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας. Αυτό θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουν και άλλες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται μόλις το 35% του γενικού πληθυσμού ενώ σε επίπεδο ενεργού πληθυσμού, δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες 15 έως 64 ετών, το 55,3%.
Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν την αισιοδοξία;

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Νέα προθεσμία για τις 22 Νοεμβρίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων για την πυρκαγιά στο Μάτι ζήτησε και πήρε μέσω του συνηγόρου της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΥΠΡΟ.  Σε δήλωση στήριξης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλεύεται του φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προέβη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ερευνών της Exxon Mobil. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επαναλαμβάνεται η πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού.
ΑΝΑΛΥΣΗ. Τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ βλέπει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης ως παράμετρο του κυπριακού προβλήματος στη συγκυρία της νέας κινητικότητας που παρουσιάζει.
“Η χαλαρή Ομοσπονδία προς την οποία κατευθύνεται ο Νίκος Αναστασιάδης είναι στην πραγματικότητα μια Συνομοσπονδία που – για λόγους ιστορικούς, ριζωμένων πολιτικών αντανακλαστικών, ισορροπιών κοινής γνώμης – δεν λέει το όνομά της. Το πόσες επιδιώξεις της Τουρκίας έχουν ενσωματωθεί (δια των Τουρκοκυπρίων αλλά και με την λογική του μπλοκαρίσματος) στο διαπραγματευτικό κεκτημένο δεκαετιών, είναι κάτι που έχει περιορισμένο πρακτικό ενδιαφέρον. Το πόσο οδηγούν τα πράγματα, τώρα, οι διεθνείς πιέσεις – “ο πλους του Stena Icemax (του πλωτού γεωτρύπανου της ExxonMobilκαι της Qatar Petroleum στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ – μην παραλείπετε την δεύτερη, στενή σύμμαχο της Άγκυρας…) κουβαλάει από μόνος του μια διαπραγμάτευση” μας έλεγε βετεράνος του Κυπριακού- θα φανεί σταδιακά”. Economia.gr

ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο χωριό Βουλιαράτες για την κηδεία του 35χρονου ομογενούς, Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυρά της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 2.000 Έλληνες ταξίδεψαν στο χωριό του ομογενούς με πούλμαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να παρευρεθούν στην νεκρώσιμο ακολουθία.
Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησαν οι αλβανικές αρχές στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, με την κατηγορία της διασποράς εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους, όπως αναφέρει το αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fax News στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλβανικές Αρχές κράτησαν τους 4 Ελληνες για εξακρίβωση στοιχείων επειδή φορούσαν μπλούζες με τη Βόρειο Ηπειρο και είχαν στις αποσκευές τους κουκούλες. Επιπλέον, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε δέκα ακόμη Έλληνες οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.

ΒΕΜΠΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΚ. Τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ επέλεξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να διεκδικήσει την προεδρία της Κόμισιόν, τον προσεχή Μάιο. Ο ηγέτης του ΕΛΚ επικράτησε του Φινλανδού πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ με ποσοστό 79,2%.

“ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;”. Οι πρώτοι “ψηφιοποιημένοι” πολίτες του κόσμου μεγαλώνουν τώρα. Κατά μέσο όρο, κάθε παιδί που μεγαλώνει τώρα στην Αγγλία θα έχει 1300 φωτογραφίες και βίντεο που το αφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι να κλείσει τα 13 (αναρτημένα από τους γονείς του) και 70,000 αναρτήσεις μέχρι τα 18 του. Η σχετική μελέτη αναφέρει ότι πρέπει πλέον τα παιδιά να διδάσκονται στα σχολεία τις προκλήσεις της νέας εποχής του δεδομενισμού.

ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. Ο μεγαλύτερος νευρομορφικός υπολογιστής του κόσμου “μπήκε στην πρίζα” στις 2 Νοεμβρίου και θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο υπερυπολογιστής SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) πραγματοποιεί πάνω από 200 τρισεκατομμύρια ενέργειες το δευτερόλεπτο και χρειάστηκαν 15 εκατομμύρια λίρες και πάνω από 10 χρόνια για την κατασκευή του. O SpiNNaker σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών του The University of Manchester, και μπορεί να εξομοιώνει τη λειτουργία περισσότερων βιολογικών νευρώνων από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα τον πλανήτη. Οι βιολογικοί νευρώνες είναι τα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα στο νευρικό σύστημα που επικοινωνούν στέλνοντας “εξάρσεις” ηλεκτροχημικής ενέργειας. Η διαφορά του SpiNNaker σε σχέση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές είναι πως δεν επικοινωνεί στέλνοντας πληροφορίες από το σημείο Α στο σημείο Β αλλά πραγματοποιεί ταυτόχρονη αποστολή δισεκατομμυρίων μικρών πακέτων πληροφοριών ταυτόχρονα σε χιλιάδες διαφορετικούς προορισμούς. Οι δημιουργοί του υπολογιστή μακροπρόθεσμα αποσκοπούν στην εξομοίωση της λειτουργίας μέχρι και 1 δισεκατομμυρίου βιολογικών νευρώνων σε πραγματικό χρόνο (το 1% της έκτασης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που αποτελείται από κάτι λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες).

“ΜΕΡΕΣ Η’”, Η LIFO προδημοσιεύει σήμερα απόσπασμα από τον προτελευταίο τόμο των ημερολογίων του ποιητή Γιώργου Σεφέρη που θα εκδοθεί από τον “Ίκαρο”, σε επιμέλεια Κατερίνας Κρίκου-Davis. Αφορά το σύντομο διάστημα 2 Γενάρη 1961 – 16 Δεκεμβρίου 1963 αλλά είναι πλούσιος σε γεγονότα, μεταξύ των οποίων η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ, ενώ περιλαμβάνει αναφορές σε περίβλεπτα πρόσωπα της εποχής, από τον Τ.Σ. Έλιοτ και τον Γκράχαμ Γκριν έως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Μελίνα Μερκούρη. Διαβάστε το μαζί με το εισαγωγικό κείμενο της Τίνας Μανδηλαρά.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!