Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Βαριά η ειδησεογραφική επικαιρότητα σήμερα. Επιλέξαμε τα σημαντικότερα δημοσιεύοντας και τις σχετικές αναλύσεις όπου κρίναμε απαραίτητο.Το σημερινό δελτίο επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Αν βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Χωρίς ταξί αύριο η Αθήνα από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τις 4 το απόγευμα.|
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ. Ξεκινήστε από τώρα να ενημερώνεστε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν την Κυριακή στην Αθήνα για τη διεξαγωγή του αυθεντικού Μαραθωνίου.

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Μετά το σάλο που δημιούργησαν οι αλλαγές των δρομολογίων του ΜΕΤΡΟ προς το αεροδρόμιο, το Υπουργείο Μεταφορών με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ απαιτεί την άμεση επαναφορά τους δηλαδή την απευθείας σύνδεση του σταθμού “Αγία Μαρίνα” με το αεροδρόμιο χωρίς της μετεπιβίβαση στο  σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πολύ μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού για την προμήθεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αφού καθημερινά οι ουρές μπροστά στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης είναι πολύ  μεγάλες.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.Την κατάργηση του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε χθες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δίνοντας μια ασαφή υπόσχεση για μελλοντική αντικατάστασή του. Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι εδώ και καιρό “στο μάτι” των δανειστών οι οποίοι θεωρούν πως με τις σημερινές ρυθμίσεις στην πραγματικότητα καλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να εξυγιανθούν και προτείνουν οι πραγματικοί δικαιούχοι να προστατεύονται με τον τρόπο που ίσχυε προ του νόμου Κατσέλη, δηλαδή προσφεύγοντας στο δικαστήριο για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Η τομεάρχης Οικονομικών Ντόρα Μπακογιάννη καταγγέλει την κυβέρνηση ότι “γκρεμίζει το τελευταίο οχυρό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ. Στο FACT σκοπεύουμε να σας κρατάμε ενήμερους για την πορεία καλλιέργειας των “λεφτόδεντρων” από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή θα καταγράφουμε συστηματικά τις ειδήσεις που αφορούν την πολιτική των παροχών από τα άδεια ταμεία ενός πτωχευμένου κράτους την οποία κανείς στο πολιτικό σύστημα δεν καταγγείλει.

Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι και οι νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη από συνταξιούχους για την αναδρομική επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν το 2012 και το 2015.
Η “Καθημερινή” δημοσιεύει μια σειρά ερωταπαντήσεων προκειμένου να γίνει κατανοητό το θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,5-4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ τον χρόνο και εκτροχιασμό των δημοσιονομικών.

Αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για την χορήγηση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η παροιμία θέλει το μεγαλύτερο θαύμα να κράτησε τρεις ημέρες. Σε λιγότερες από 12 ώρες η πανηγυρική διακήρυξη του Πρωθυπουργού για σύναψη ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας αντικαταστάθηκε από την διορθωτική δήλωση του Αρχιεπισκόπου, σήμερα,  περί πρόθεσης της Εκκλησίας να συμφωνήσει με την Πολιτεία για κάποια από τα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κι ένας καταιγισμός αντιδράσεων τόσο στην κοινή γνώμη όσο και εντός της Εκκλησίας με την Ένωση Κληρικών Ελλάδος να κάνει λόγο για “επαίσχυντη συμφωνία”.

Τι αφορούν οι προτάσεις Εκκλησίας και Πολιτείας:
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό η συμφωνία θα ρυθμίσει νομοθετικά και όχι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, εκκρεμή ζητήματα του αφορούν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πρόκειται δηλαδή για μια οικονομική συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα του χωρισμού του κράτους από την Εκκλησία.
Όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός είναι  το αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας οι οποίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία επί κυβέρνησης Σαμαρά και πάγωσαν με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο φαίνεται ότι συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας καθώς και την εξαίρεση της μισθοδοσίας των κληρικών από τη διαδικασία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Τους μισθούς των ιερέων θα συνεχίσει βέβαια να τους πληρώνει το κράτος αλλά θα χορηγεί το ποσό στην Εκκλησία από την οποία στο εξής θα περνάει η όλη διαδικασία.
Οι προτάσεις-συμφωνίας εδώ.

Πόσο κοστίζει η μισθοδοσία των ιερέων;
Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει στο κράτος η μισθοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα γίνεται μέσω ειδικού Ταμείου. Πρόκειται για περίπου 10.000 ανθρώπους, κληρικούς και βοηθητικό προσωπικό.

Αρχικές αντιδράσεις κομμάτων
Αμήχανη η πρώτη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας η οποία αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση, από την κυβέρνηση, των θέσεών της και ευχήθηκε η συμφωνία να αποβεί επωφελής.
Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για πλήρη εγκατάλειψη της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους ο οποίος προχώρησε και στην κατάργηση των διακριτών ρόλων.”Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες”, κατέληξε στην ανακοίνωσή του ΚΙΝΑΛ και για εμάς αυτή είναι η ουσία του ζητήματος.
Για οικονομική συμφωνία που ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της Εκκλησίας έκανε λόγο το Ποτάμι.

10.000 διορισμοί
Κι άλλα λεφτόδεντρα! Σήμερα κι αφού επανήλθε στα περί “ιστορικής συμφωνίας” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καλύψει κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους, όπως θέσεις γιατρών και εκπαιδευτικών. Βέβαια όλα αυτά όχι τώρα αλλά μετά το 2020.
Για κοροϊδία των πολιτών τη στιγμή που τους έχει γονατίσει στους φόρους, έκανε λόγο η ΝΔ αντιδρώντας στην εξαγγελία Τζανακόπουλου περί διορισμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Την ανάλυση του εξαιρετικά έγκριτου Επικ.Καθηγητή της Νομικής Γιάννη Κτιστάκη ο οποίος γνωρίζει τη νομική διάσταση των εκκλησιαστικών ζητημάτων, ως δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο ελάχιστοι.
“Τρία θεμελιώδη ελαττώματα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου” Καθημερινή.
Ευάγγελος Βενιζέλος: “Ποια είναι τα αρνητικά της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου”.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής ανέλαβε ο προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος ώστε η δίκη που έχει συμπληρώσει ήδη 3,5 χρόνια να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Ο κ. Σταμαδιάνος δεσμεύτηκε προς τους συνηγόρους των θυμάτων ότι θα απαλλαγούν όλα τα μέλη της δικαστικής σύνθεσης στη δίκη από άλλα δικαστικά καθήκοντα και όχι μόνον η Πρόεδρος όπως ίσχυε μέχρι τώρα, η δίκη θα διεξάγεται κατά κύριο λόγο στο Εφετείο της Αθήνας με την προοπτική να γίνεται τελικά μόνο εκεί και αυξάνονται οι ημέρες διεξαγωγής της δίκης σε 15 κάθε μήνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Άρχισε σήμερα στην ΠΓΔΜ η συζήτηση επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών. Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, μέσα σε όλα έχουμε και τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να περιφέρει σε κανάλια και εκδηλώσεις την πικρία του που ο Πρωθυπουργός προτίμησε να κρατήσει στην κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο από εκείνον.
Τώρα κρατάει αποστάσεις από το Μαξίμου για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, κρίνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι με την τροπολογία 36 του άρθρου 49 η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν απαντά στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, αλλά, αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό θέμα “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα.


ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΞΗΡΟΥ. Ως μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ερμηνευθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal το οποίο επισημαίνει ότι τυχόν αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα απαριθμώντας μια σειρά από δηλώσεις που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας που χαιρετίζουν το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας μας επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ. Μετά από μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση δέκα ημερών παραδόθηκε η σορός του ομογενή Κ.Κατσίφα στην οικογένειά του. Ο Κατσίφας έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας την 28η Οκτωβρίου ενώ τον καταδίωκε αφού είχε προηγηθεί δική του επίθεση με καλάσνικοφ σε βάρος αστυνομικών. Η κηδεία θα γίνεις στις Βουλιαράτες παρουσία της αστυνομίας. 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Στα δύο μοιράστηκε το αμερικανικό  Κογκρέσο κατά τις χθεσινές, ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν εντυπωσιακή. Οι Ρεπουμπλικανοί αύξησαν την δύναμή τους στη Γερουσία κατά 51 έδρες όμως, τους Δημοκρατικούς τους ψήφισαν συνολικά 10.000.000 περισσότεροι Αμερικανοί. Στη Βουλή, οι Δημοκρατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 21 έδρες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό κύμα και όχι για σαρωτική εκλογική επικράτηση.
Με τους Ρεπουμπλικανούς να χάνουν το popular vote σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί παραμένουν θεμελιακά αποδυναμωμενοι.
Η επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κάνει αδύνατη την εφαρμογή προεκλογικών υποσχέσεων του Τραμπ όπως η κατάργηση του Obama Care ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί η συγκρότηση πλήθους εξεταστικών επιτροπών και πλέον είναι εφικτή και η πρόταση μομφής. Να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή και για τους Δημοκρατικούς θα είναι αδύνατον να προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα βασικά ζητήματα της ατζέντας τους.
Μεγαλύτερες κερδισμένες των εκλογών ήταν οι γυναίκες. Όμως ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί ώστε το αποτέλεσμα να υπερβαίνει τη συγκυρία είναι ακόμα μακρύς, σημειώνει η αναλύτρια του Atlantic.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες της Ευρώπης, όπου ο φετινός Οκτώβριος υπήρξε ιδιαίτερα ξηρός και χωρίς βροχές. Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για διάφορες περιοχές του πλανήτη, αναφορικά με το ποσοστό της απόκλισης του ύψους του υετού (βροχής) από τις φυσιολογικές τιμές. Στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2018 πολλές περιοχές δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία της ΝΟΑΑ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!