Δευτέρα 5 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, λόγω της διεξαγωγής εκλογών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

“ΜΕ 99 ΠΑΛΑΜΕΣ”. Μια ομάδα νέων ανθρώπων από το πυρόπληκτο Μάτι πήρε την πρωτοβουλία (Ναυτεμπορική) να δώσει χρώμα στην πινακίδα πάνω από την Αργυρά Ακτή στο Μάτι Αττικής η οποία καλωσόριζε τους επισκέπτες. “Καλως ήρθατε στο Μάτι” έγραφε. Οι νέοι του Ματιού γέμισαν την ταμπέλα με 99 χρωματιστές παλάμες. “Για όσους λείπουν”.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ. Την ίδια στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι προγραμματίζει να σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, στην περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου με τους κατοίκους να φορούν μαύρα μπλουζάκια. Θα πρόκειται για “μία αλυσίδα σε ένδειξη πένθους για τα θύματα και τους πληγέντες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή και ανεξήγητη απουσία της πολιτείας την ημέρα εκείνη, σε ένδειξη αγανάκτησης για την απίστευτη κωλυσιεργία στις διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής, σε ένδειξη αποφασιστικότητας και αστείρευτης θέλησης για αναγέννηση της περιοχής, αλλά και σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης για τους αθλητές που θα τρέξουν (στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας) τιμώντας την περιοχή και τη χώρα μας”.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Έως την Τετάρτη, πρόκειται να συγκροτηθεί η 46 μελής Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Στις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική συζήτηση και θα ληφθεί η απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της.
Αύριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει στην ΚΟ τις θέσεις του κόμματός  και θ’ακολουθήσει σχετική συζήτηση.

“ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;”.Στο ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας, το οποίο περιλαμβάνουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Παραθέτουμε το απόσπασμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου αυτούσιο γιατί τα λέει όλα:
“Ο πρωθυπουργός θα μας πει τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε… Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο”.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Σήμερα το μεσημέρι, ομάδα 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με ξύλα και άλλα αντικείμενα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι δύο αστυνομικοί του πληρώματός του είχαν σταματήσει προκειμένου να βεβαιώσουν τροχονομική παράβαση. Οι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές αλλά όχι τραυματισμούς και κατάφεραν να τραπούν σε φυγή στα στενά της περιοχής.

ΜΗΝΥΣΗ ΚΟΤΖΙΑ. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην οποία, μεταξύ άλλων, φέρεται να αναφέρεται στην υπόθεση της καταγγελίας περί χρηματοδότησης της Κυβέρνηση από τον Τζορτζ Σόρος. Καταγγελίας που ο ίδιος δήλωσε ότι έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο. Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Ως “γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά” χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τη μήνυση Κοτζιά.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος μετά την δικαστική απόφαση που δικαιώνει 2 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι θα τα λάβουν μόνο όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ από σήμερα πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι κυρώσεις είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση Ομπάμα. Η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν. Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Τενεσί χθες ο Τραμπ τόνισε ότι η πολιτική  “μέγιστης πίεσης” εναντίον του Ιράν λειτουργεί και πρόσθεσε ότι “Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία. Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν.”. Το Ιράν θα συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό του αψηφώντας τις κυρώσεις δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί.

ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις ΗΠΑ για το ιρανικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στις ΗΠΑ. Θα κρίνουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα έχουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του. Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής). Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Θα αναδειχθούν και οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. Η Σαουδική Αραβία έστειλε 11μελή ομάδα – στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολογίας- στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Σε άρθρο του στη Washington Post ο Ερντογάν κατηγόρησε τις αρχές του Ριάντ ότι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις για τον φόνο και υποστήριξε ότι η εντολή για τον φόνο του δημοσιογράφου προήλθε από τα “ανώτερα κλιμάκια” της σαουδαραβικής κυβέρνησης αλλά ότι “δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό” ότι ευθύνεται ο βασιλιάς Σαλμάν.

ΗΡΘΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ. Σπουδαία νέα! Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, θα προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να δανείζονται δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η πλατφόρμα διαθέτει περισσότερους από 2.500 τίτλους, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Κάθε πιστοποιημένος χρήστης του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου (ereading.nlg.gr) θα μπορεί να “κατεβάσει” ταυτόχρονα έως 3 ηλεκτρονικά βιβλία, για 20 ημέρες το καθένα, με δικαίωμα ανανέωσης.
ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΙΜΑ ΤΟ #WWI100. Με 10.000 πυρσούς φωτίστηκε χθες ο Πύργος του Λονδίνου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’Παγκοσμίου Πολέμου. Στην τελετή πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι φρουροί του Πύργου, οι γνωστοί Beefeaters οι οποίοι, με τη βοήθεια εθελοντών, άναψαν του πυρσούς.
Η τελετή θα επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, την ημερομηνία δηλαδή που υπεγράφη η ανακωχή στο Δυτικό Μέτωπο του Α’Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των δυνάμεων της Entente και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ “την ενδεκάτη πρωϊνή, της ενδέκατης ημέρας του Νοεμβρίου του 1918”, όπως αναφέρει το κείμενο. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών θα υπογραφεί τον επόμενο χρόνο.
Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή η Μαρια Χουκλη και στην εκπομπή της “Όσα έφερε η μέρα” που μεταδίδεται καθημερινά στις 19.00 από τον Αθήνα 984 θα κάνει αφιέρωμα στις διάφορες πτυχές του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!