Πέμπτη 25 Οκτωβρίου

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες παίρνουν μισθό κάτω από 1000Ε σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η Citigroup κάνει κι εκείνη με τη σειρά της ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον την ελληνικής οικονομίας. Η διαδικασία των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων έχει κάπως απλοποιηθεί αλλά έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, για τις αδειοδοτήσεις των υποψηφίων οδηγών όμως επικρατεί χάος!
Κανένα νεότερο από την ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι προβλέπει η πατρίδα του η Ιταλία να τα βρίσκει με την ΕΕ.
Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αττική λόγω των παρελάσεων. Διαβάστε εδώ.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά μέχρι τον Φεβρουάριο.

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ. Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής περνώντας από την θερινή στη χειμερινή ώρα, ίσως για τελευταία φορά. Αυτό γιατί με βάση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αλλαγή ώρας θα πάψει να ισχύει στην ΕΕ από το 2019 και κάθε κράτος έως τις 29 Απριλίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

ΤΙΠΟΤΑ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ. Όπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική επιτοκίων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω (αλλά κοντά) από 2% μεσοπρόθεσμα. Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση, QE) ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου, ο Μάριο Ντράγκι προέβλεψε ότι η Ιταλία θα έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό ενώ εκτίμησε ότι η όποια μετάδοση της κρίσης στα ιταλικά ομόλογα είναι περιορισμένη. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να επανεπενδύει τα ομόλογα για “παρατεταμένη περίοδο”, μετά το τέλος του QE, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες επαρκούς ρευστότητας και σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης και διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων στα σημερινά επίπεδα θα είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει η Citigroup. Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, αυτή θα εξαρτηθεί, όπως σχολιάζει, περισσότερο από πολιτικούς, παρά από οικονομικούς παράγοντες. Τονίζει ακόμα ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υπερβολικά υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Σε αυτό το πραγματικά πολύπαθο ζήτημα επανήλθε ο ΣΕΒ καταθέτοντας 13 προτάσεις για τη μείωση κατά 30% του συνολικού χρόνου αδειοδότησης των επιχειρήσεων μέχρι το 2020. Τα προηγούμενα επτά χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος κυρίως μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά κυρίως με την κωδικοποίηση των νόμων αυτών. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί για το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους. Η αδειοδότηση καταγράφεται ως 7ο σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων.

3 ΣΤΟΥΣ 4 ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 1000Ε. Αποκαλυπτικά για την καταβαράθρωση των μισθών στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με τα οποία το 72,08% των εργαζόμενων λαμβάνει μισθό κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα ενώ μόλις το 10% πάνω από 1.300 ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Με ένα παραληρηματικό τουίτ που κάνει λόγο για “ορφανά του Σημίτη” ο Πάνος Καμμένος διέψευσε ότι στο μοιραίο Υπουργικό Συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά κατήγγειλε ότι ο Τζώρτζ Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση. Περισσότερα για την κυβερνητική κρίση αύριο, στην ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Αυξήθηκαν κατά 20,5% τα δηλωμένα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στα 5.967. Από αυτά τα 1.027 είναι κρούσματα ιλαράς. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ. Περίπου 30.000 άτομα περιμένουν για να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των υπαλλήλων- εξεταστών. H αποχή ισχύει πανελλαδικά από την 1η Οκτωβρίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας οι εξετάσεις έχουν διακοπεί εδώ και μήνες λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των εξεταστών, οι οποίες δεν καταβάλλονται από την 1/5/2018.

ΤΡΟΜΟΔΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Το FBI και τοπικές αρχές σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ αναζητούν τον ένοχο ή τους ενόχους για την αποστολή τρομοδεμάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε υψηλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και σε ΜΜΕ. Κανένας μηχανισμός δεν εξερράγη πριν εντοπιστεί από την αστυνομία. Πακέτα με εκρηκτικά είχαν σταλεί στους Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντή της CIA
Έρικ Χόλντερ, πρώην Γενικό Εισαγγελέα
Μαξίν Γουότερς, βουλευτή των Δημοκρατικών
Τζων Μπάντεν, πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ενώ ανάλογο δέμα είχε αποσταλεί και στον Τζωρτζ Σόρος.
Το μπαράζ αποστολής “τρομοδεμάτων” σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 6η Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την αποστολή των αυτοσχέδιων βομβών, ενώ κάλεσε τα ΜΜΕ να “αναστείλουν τις εχθροπραξίες”.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. Η γενική εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η δολοφονία Κασόγκι ήταν προμελετημένο έγκλημα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πόρισμα μετά από έρευνα που έκαναν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Συμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ήδη ανακρίνονται ύποπτοι που εντοπίστηκαν βάσει του πορίσματος.
Της ανακοίνωσης αυτής στην οποία αναγκάστηκε να προβεί το Ριάντ είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του Reuters και της Washington Post που ήθελαν τη γενική διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ να βρήκε πειστικά τα περίφημα ηχητικά αποσπάσματα από τη δολοφονία Κασόγκι τα οποία και άκουσε κατά το ταξίδι που πραγματοποίησε η ίδια στην Τουρκία. Εκπρόσωποι της CIA αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της σκέψης στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ. Ο Ουκρανός σκηνοθέτης, Όλεγκ Σέντσοφ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία “άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου”. Συνεχίζοντας την απεργία πείνας του ήδη για περισσότερες από 100 ημέρες, ο Σέντσοφ, έχει αναδειχθεί επίσης σε ισχυρό σύμβολο της τύχης των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της. Τον Όλεγκ Σέντσοφ, πρότεινε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ.Σημαντική απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης (όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών) θα απαγορευτούν στην ΕΕ, σύμφωνα με σχέδιο που εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ 53 κατά και 34 αποχές κατά τη τρέχουσα σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Σε αυτά οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης και πρόκειται να απαγορευτούν από τις ευρωπαϊκές αγορές από το 2021. Η κατανάλωση προϊόντων για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (όπως οι συσκευασίες μιας χρήσης για τρόφιμα) θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη μέλη κατά τουλάχιστον 25% μέχρι το 2025. Το κοινοβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο αμέσως μόλις οι υπουργοί της ΕΕ υιοθετήσουν τη θέση τους επί του θέματος.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!