Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

“Θόλωσε” πάλι τα νερά η χθεσινή συνέντευξη Ρέγκλινγκ σχετικά με το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις. Αναιμική ανάπτυξη βλέπει και το ΙΟΒΕ. Η κυβέρνηση γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι όταν έκανε την περίφημη συνεδρίαση του συντονιστικού μπροστά στις κάμερες, ισχυρίζεται στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα αξιωματικός της πυροσβεστικής. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάλαβε την παγίδα που της έστησε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με την επέκταση των χωρικών υδάτων και τώρα “τα στρίβει”. Το κατάλαβαν και οι Τούρκοι.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΑΝΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΒΕ. Αναιμική βλέπει και το ΙΟΒΕ την ανάπτυξη το 2018 το οποίο όπως και στις προηγούμενες εκτιμήσεις του την υπολογίζει στο 2%. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα και η περίοδος των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην οποία έχει εισέλθει η χώρα επιτείνουν τα ήδη γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η τριμηνιαία έκθεση εδώ.

Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ “ΘΟΛΩΣΕ” ΤΟ ΤΟΠΙΟ. Επανερχόμαστε στη χθεσινή συνέντευξη Κλάους Ρέγκλινγκ την οποία βέβαια καλύψαμε στο χθεσινό FACT γιατί το θέμα της σταθερότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. “Θόλωσε” τα νερά λοιπόν εχθές ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος είναι βέβαια και ο δανειστής της χώρας, με τη δήλωση ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα κάνει εφικτή την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Η δήλωση αυτή έκανε αίσθηση αφενός γιατί, όπως αναφέραμε ήδη, ο ESM είναι ο κύριος δανειστής της χώρας. Αφετέρου όπως επισημαίνει και η Ναυτεμπορική που επανέφερε σήμερα το θέμα, ο κ.Ρέγκλινγκ είναι ο μοναδικός ευρωπαίος αξιωματούχος που μέχρι τώρα έχει πάρει θέση για το θέμα. Δεν “θόλωσε” μόνο τα νερά αλλά σίγουρα “έκοψε τη φορά” σε ορισμένους.

+Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έχουμε διασφαλίσει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και “δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Θα περιμένουμε, είπε, “να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία”.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ AIRBNB. Μετά από κάποια “απειλητικά” ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το “σαφάρι” που ετοιμάζει η  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όσους έχουν έσοδα από Airbnb, σήμερα επανήλθε με συγκεντρωτικές οδηγίες για την υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων . Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ δημοσιεύεται οδηγός βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
ΑΝΑΛΥΣΗ. “Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται το Μητρώο του Airbnb”, όπως εξηγεί στην ανάλυσή του στο Liberal ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος. Διαβάστε τη.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Στην κατάθεση του στον Εισαγγελέα ο πύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Ράμφος, υποστηρίζει ότι είχε διαβιβάσει ήδη από τις 23:15 πληροφορίες για την ανεύρεση νεκρών στο Μάτι, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι όταν άρχισε η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ.  Προφυλακιστέοι, ως ύποπτοι διαφυγής στο εξωτερικό και ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, κρίθηκαν και οδηγήθηκαν σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ. Η Περιφέρεια Αττικής “πρωταθλητής” στην αύξηση χρεών προς τρίτους. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση των χρεών της κατά 113,11% και τα χρέη εκτινάχθηκαν σε 7.444.177,39 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049,06 τον Δεκέμβριο του 2016.
Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι “όχι μόνο δεν έχει χρέη αλλά, αντιθέτως, έχει Ταμειακά Διαθέσιμα ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ” και ότι αυτό που αναφέρει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου “αφορά σε μια παροδική αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών” και ότι “το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση, αφορούσε τον Σεπτέμβριο του 2017” και “στο τέλος της χρονιάς αυτής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ήδη μειωθεί στο μισό, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο”.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο η Τουρκία. Σε δηλώσεις του το πρωί ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας  Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι “η Άγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο” και καμία “ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι “δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων”.

“ΤΑ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ” ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ; Για αλλαγή της στάσης της Αθήνας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με αφορμή την παραπομπή του θέματος της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Βουλή. Η τουρκική εφημερίδα k;anei αναφορά στις δηλώσεις Κοτζιά για τα τρία Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας παραπέμποντας τη στη Βουλή.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Εκδόθηκαν οι 4 πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου. 43 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία του 1974 και 30 περίπου χρόνια μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985, εκδόθηκαν (αναρτήθηκαν και στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής) τα πρώτα επίσημα πρακτικά από κοινού από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σύνολο των τόμων που θα εκδοθούν τελικά θα υπερβαίνει τους 30.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΑΛΒΙΝΙ. Ο γραμματέας της Λέγκας και και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι εμφανιζεται ανυποχώρητος μπροστά στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό. Τόνισε ότι “Μπορούν να στείλουν γράμματα μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό τον προϋπολογισμό δεν θα τον αλλάξουμε” και ανέφερε ότι ”όλοι οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων κυβερνήσεων αύξησαν το χρέος κατά τριακόσια δισεκατομμύρια ευρώ”. Επανάλαβε ότι “πρόκειται για μια επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας, διότι κάποιοι θέλουν να αγοράσουν τις ιταλικές επιχειρήσεις κάτω από την τιμή κόστους”.

ΑΝΑΛΥΣΗ. “Στο παρασκήνιο όλης αυτής της ιστορίας δεν βρίσκεται μόνο η όχι αμελητέα ερώτηση για το αν η Ιταλία θέλει στ’ αλήθεια να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ αλλά το εάν οι Ιταλοί θέλουν ό,τι ισχυρίζεται ότι θέλει η κυβέρνησή τους”, γράφει το The Atlantic.
“Η οικονομική κρίση του 2008 τροφοδοτεί ακόμα τον δεξιό λαϊκισμό στην Ιταλία”, ισχυρίζεται ο αναλυτής του Foreign Affairs ο οποίος αναλύει και γιατί οι συνέπειες της κρίσης αυτής δεν έχουν ακόμα εκλείψει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Σήμερα ανθολογούμε δύο αναλύσεις που διαφέρουν αρκετά από την ευρωπαϊκή mainstream προσέγγιση στα γεγονότα της Ιταλίας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΖ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ. Κλείνει με υπουργική απόφαση το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων(ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, “ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις  εγκαταστάσεις του”.Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, σε έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση εντός 6 μηνών τα φιλοξενούμενα είδη θα πρέπει είτε  να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!