Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

Στις ΗΠΑ ταξιδεύει μόνος (και προφανώς χωρίς κυβερνητική επιτήρηση) ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για ίδρυση νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Ναι, στον πληθυντικό. Και ο Ρουβίκωνας απευθύνει πρόσκληση. Άνοιξε γραφείο εντός της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας και προσκαλεί όσους θέλουν να οργανωθούν μαζί του να προσέλθουν για μια πρώτη γνωριμία. 
Δημοσίευμα των New York Times κάνει εκτενή αναφορά στο ρόλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην υπονόμευση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το γνωστό θέμα. 
Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης επισημαίνει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε στις κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και για τις γερμανικές εκλογές ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Αύριο και μεθαύριο δεν θα εκδώσουμε FACT.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. “Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες”, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Στην 4η διαδοχική ανοδική αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 μέσα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών προχώρησε το ΔΝΤ. Στην έκθεση για τις δημοσιονομικές προβλέψεις, το ταμείο ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ ενώ μέχρι και τον Απρίλιο, το “έβλεπε” πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9%.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΑΒΒΙΔΗ. Με σημερινό τους δημοσίευμα οι ΝΥΤ επανέρχονται σε αποκαλύψεις που είχαν γίνει νωρίτερα από το BuzzFeed και ήθελαν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επιχείρηση υπονόμευσης συμφωνίας της Ελλάδας με τα Σκόπια. Σύμφωνα και με αυτό το δημοσίευμα ο Ιβάν Σαββίδης χρηματοδότησε καμπάνιες που έτρεξαν στα Σκόπια, κατά της συμφωνίας καθώς και πολιτικά πρόσωπα της πΓΔΜ, νεοσύστατες εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ, που διοργάνωσαν βίαιες διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις ρωσικές αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες που αποδείκνυαν τη ρωσική εμπλοκή (μέσω Ιβάν Σαββίδη) και ακολούθησε η γνωστή απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αντίφαση μεταξύ της στάσης του Λευκού Οίκου και του Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά ο οποίος δείχνει φιλικά διακείμενος προς το Ρώσο πρόεδρο και του συστήματος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που δρα ωσάν οι Ρώσοι να είναι εχθροί.
Στο δημοσίευμα ακόμα εξαίρεται ο ρόλος του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος εμφανίζεται να εξουδετερώνει τη ρωσική επέμβαση. (NYT)
+Το Μαξίμου σήμερα το απόγευμα διέψευσε το δημοσίευμα.

ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΟΖ. Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης. Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ “έναντι οποιασδήποτε απειλής”.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Ο Υπουργός ΥΠΕΘΑ επιθυμώντας , φαίνεται, να ανταποκριθεί σε δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα και ζηλεύοντας, προφανώς, την προ ολίγων εβδομάδων δόξα του Προέδρου της Πολωνίας που όχι μόνο προσέφερε νέες αμερικανικές βάσεις αλλά πρότεινε να… βαφτιστούν και με το όνομα του αμερικανού προέδρου, πήγε στις ΗΠΑ (ο κ.Καμμένος) με προτάσεις για την ίδρυση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Ο κ.Καμμένος έκανε και κάποιες δηλώσεις για το Μακεδονικό αλλά όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο FACT οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Μακεδονικό δεν έχουν κανένα νόημα και γίνονται πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Για επιβαρυντικά στοιχεία για διάπραξη απάτης που “στηνόταν”  για 11 χρόνια κάνει λόγο το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της οικογένειας Κοτσολιούτσου και των μελών της διοίκησης της Folli Follie. Στο βούλευμα υιοθετείται η θέση ότι η απάτη “χτιζόταν” τουλάχιστον  από το 2007 και επισημαίνονται οι τεράστιες οικονομικές συνέπειες για όσους αγόρασαν μετοχές της εταιρείας.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανάλυση του Κωνσταντίνου Χαροκόπου για το θέμα στο Liberal.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Όσοι θέλουν να οργανωθούν στην οργάνωση “Ρουβίκωνας” μπορούν να την επισκεφθούν στο γραφείο ενημέρωσης κοινού που άνοιξε μέσα στη… Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Ουδέν σχόλιο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ. Τι να προσέξουμε τώρα;
Σύμφωνα με κάθε λογική, όλα τα μάτια ενόψει της Κυριακής πρέπει να στρέφονται στην Γερμανία. Δηλαδή … στην Βαυαρία και τις εκλογές της- και τις συνέπειες των εκλογών αυτών για την υπόλοιπη Γερμανία και, συνεπώς,  για την Ευρώπη.
Οχι λόγω του γερμανικής λεπτότητας χιούμορ του Βαυαρού, CSU, υπουργού Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και παρολίγον ολετήρα της Κυβέρνησης Συνασπισμού CDU/CSU-SPD Χορστ Ζέεχοφερ, που μας θύμισε ότι η Βαυαροκρατία υπήρξε η καλυτερη εκδοχή διακυβέρνησης της Ελλάδας! Αλλά λόγω της καθοδηγητικής λειτουργίας των Γερμανικών πραγμάτων στους μήνες που έρχονται.
Μολαταύτα, θα μας επιτρέψει ο αναγνώστης να ξεκινήσουμε από κάπου αλλού. Απο την “άλλη”φέρουσα μέλλον συνάντηση, Σαλβίνι-Λεπέν. Δείτε γιατί: “οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στις Βρυξέλλες”κατά τον Ματέο Σαλβίνι στην προ ημερών κοινή τοποθέτησή του με την Μαρίν ΛεΠεν. Οπου, επιπλέον, ανεκήρυξε “εχθρούς του Ευρωπαϊκού λαού τους Γιουνκέρ και Μοσκοβισί”. Η ΛεΠεν πήρε παρευθύς την μπάλα για να εξηγήσει ότι “η ΕΕ έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις αλλα με πολύ λίγα επιτεύγματα καί με αποτελέσματα εντελως αξιοθρήνητα”.
Αμφότεροι οι Σαλβίνι και ΛεΠεν έσπευσαν όμως να ορκισθούν νομιμοφροσύνη στην Ευρώπη. Βέβαια, μια δική τους “Ευρώπη” : ο Ευρωσκεπτικισμός τους φθάνει μέχρι την αναφορά σε “μια εναλλακτική Ευρώπη”- και μάλιστα με τις Ευρωεκλογές του Μαίου να τίθενται ως σταθμός. “Το ραντεβού του Μαίου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής”, με αναφορές στην μάχη κατά της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας ώστε να προσγειωθεί η συζήτηση σε κατι που να μιλάει στους ανθρώπους/αυριανούς ψηφοφόρους. Ενώ η Λεπέν πήγε πίσω σε μνήμες Στρατηγού Ντε Γκωλ με το: “τον Μάιο θα γραφτεί ιστορία, η ανάδυση μιας Ευρώπης των Εθνών”. Γιατί όλη αυτη η αναφορά; Επειδή και οι πλέον Ευρωσκεπτικιστές/ Ευρωφοβοι, μέσω “Ευρώπης”προσδιορίζονται. Κρατήστε το αυτό.
Πάμε όμως τώρα στις Βαυαρικές εκλογές: τι πρέπει να προσέξουμε; Πρώτον, με πόσο θα χάσει η μέχρι προ καιρού περίπου αυτοδύναμη CSU/ οι Σοσιαλκοινωνιστές, δεξιόστροφοι που πήγαν ακόμη πιο δεξιά για να ανακόψουν  την γνήσια ακραία AfD (κρατήστε, εδώ, μια επιφύλαξη). Μετριόταν η CSU στο 33-35%, “καταστροφικό”: να δούμε όμως. Δεύτερο κόμμα έχουν εγκατασταθεί οι Πράσινοι που σταθερά ανεβαίνουν: οι Βαυαροί Πράσινοι ειναι οι λιγότερο ριζοσπάστες του είδους, αλλά με 16-18% αφήνουν σαφέστατα πίσω το AfD στην τρίτη θέση, με 12-14%. Τι θα δώσει το αύριο ως δυνατότητες πρωτοβουλίας στους Πράσινους που εκτοπίζουν το SPD; (Εδώ μια πρόσθετη παρένθεση: μέχρι και την ιδιότυπη στήριξη Εβραιογερμανών ψηφοφόρων έχει πλέον το AfD – υποτίθεται λόγω των αντι-μεταναστευτικών επιλογών του. Που… ήρκεσαν για να σβήσουν τον αντισημιτισμό που το διακρίνει. Μην βιαζόμαστε να πούμε ότι “καταλαβαίνουμε”την Γερμανία). Τέταρτο κόμμα, άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν το SPD/ Σοσιαλδημοκρατικό με 10-12%, άλλες τους “Ελευθερους Ψηφοφόρους”/FW, με 10-11% (Αυτοί είναι βαυαρική ιδιοτυπία, με προγραμματική βάση που θυμίζει patchwork). Φιλελεύθεροι/FDP και Αριστεροί/Die Linke ειναι στο 34,5%, στο όριο δηλαδή.
Α, ναι. Και την Δευτέρα θα πρέπει να βγει τοπική Κυβέρνηση: εδώ θα φανούν οι δυνατότητες συνασπισμού, που θα οδηγήσουν το αύριο στην Γερμανια – σε εθνικό πλέον επίπεδο, όταν κάποια στιγμή, ο Μεγάλος Συνασπισμός εκμετρήσει τον βίον του. Και απ’ εδώ θα ξεκινήσει άλλη μια διάσταση στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. (Αντώνης Παπαγιαννίδης)

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΑΛΒΙΝΙ. Εμμένει στη σκληρή στάση του για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του όπου τόνισε ότι μελετώνται νέες μορφές στήριξης της ιταλικής δημόσιας οικονομίας. “Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλώς και μόνον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ”.

ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΡΙΝΟΒΑ. Ενας 20χρονος Βούλγαρος που ονομάζεται Σεβερίν Κρασιμίροφ συνελήφθη κοντά στο Αμβούργο ως ύποπτος για τη δολοφονία της βουλγάρας ρεπόρτερ Βικτόρια Μαρίνοβα. Ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ δήλωσε ότι DNA του συλληφθέντος βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Κατά την εκτίμηση του γενικού εισαγγελέα Σότιρ Τσατσαρόφ, το έγκλημα δεν σχετίζεται με τις δημοσιογραφικές έρευνες της Μαρίνοβα, αλλά ήταν σεξουαλική επίθεση, ωστόσο δεν απέκλεισε τίποτα. Βουλγαρικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κρασιμίροφ εγκατέλειψε τη Βουλγαρία και ταξίδεψε στη Γερμανία την Κυριακή, μία ημέρα μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της γυναίκας.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. 9 νεκροί και τουλάχιστον 25 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός νέας τραγωδίας στο Αιγαίο με θύματα μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Χίο από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το πλοιάριο που τους μετέφερε βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το Associated Press, επέβαιναν σε αυτό 35 μετανάστες, όπως δήλωσε μια Ιρακινή που κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή και να ζητήσει βοήθεια από τις τουρκικές Αρχές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Χ. Όσοι έχουν γεννηθεί στη Νέα Υόρκης και δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρας ή γυναίκα μπορούν πλέον να αλλάξουν το πιστοποιητικό γέννησής τους επιλέγοντας να συμπληρώσουν στη θέση του φύλου την ουδέτερη κατηγορία Χ. Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο υπέγραψε τον νόμο χθες, και έτσι η πόλη έγινε η πέμπτη περιοχή στις ΗΠΑ, μετά την Καλιφόρνια, το Όρεγκον, την πολιτεία της Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ, όπου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Τρεις πολιτείες και η πόλη της Ουάσινγκτον εκδίδουν και άδειες οδήγησης με ουδέτερο φύλο.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 2018. H είδηση είναι σημαντική και κλείνουμε με αυτή το δελτίο για έμφαση. Με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονεμήθηκε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στον πατέρα Αντώνιο για το έργο του στην μη κυβερνητική οργάνωση “Κιβωτός του κόσμου”, που δραστηριοποιείται στον τομέα της μέριμνας και προστασίας μητέρων και παιδιών, και ειδικότερα άπορων μονογονεϊκών οικογενειών.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!