Τρίτη 2 Οκτωβρίου

Σενάρια για όλα τα γούστα περιλαμβάνει το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Δημοσιεύματα εφημερίδων σε Ελλάδα και Γερμανία για το Μακεδονικό δημιουργούν ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ρεσιτάλ ατάκας στο συνέδριο των Συντηρητικών στη Βρετανία.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του Καταναλωτή, οι προμηθευτές στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν νέους 10ψήφιους αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης προκειμένου να αποφεύγονται οι υψηλές χρεώσεις από τη χρήση 5ψήφιων αριθμών. Δείτε τους εδώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Κλειστές θα είναι αρκετές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων αλλά και αρκετοί δρόμοι την Τετάρτη, λόγω της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και της λιτανείας της εικόνας του.
ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.Την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ενδιαφερόμενοι διαβάστε αναλυτικά εδώ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Εναλλακτικά σενάρια για όλα τα γούστα, και για το εσωτερικό αλλά και για το εξωτερικό ακροατήριο, περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε αργά χθες το απόγευμα. Για τους “έξω” έχουμε περικοπή συντάξεων και αντίμετρα (όπως σχολικά γεύματα, μείωση συμμετοχής στις φαρμακευτικές δαπάνες, επίδομα στέγασης) και για τους “μέσα” δεν έχουμε περικοπή συντάξεων αλλά ούτε και αντίμετρα παρά μόνο υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της ΔΕΘ. Αναλόγως με το που “θα κάτσει η μπίλια”, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 (εφόσον η περικοπή συντάξεων δεν υλοποιηθεί), ενώ εάν τελικά περικοπούν οι συντάξεις προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ. Οι φόροι αυξάνονται. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος προυπολογίζονται  να είναι υψηλότερα τόσο για τα φυσικά πρόσωπα κατά 96 εκατ. (από τα 10,867 δισ. φέτος στα 10,963 δισ. το 2019) αλλά και για τα νομικά πρόσωπα κατά 132 εκατ. ευρώ, (από τα 4,292 δισ. ευρώ φέτος στα 4,424 δισ.) Τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, θα διαμορφωθούν το 2019 στα 2,768 δισ. ευρώ από 3,063 δισ. ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 295 εκατ. Ευρώ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ EUROGROUP. Θετικά αντέδρασαν στην επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει δύο σχέδια προϋπολογισμού διάφοροι “ευρωπαίοι αξιωματούχοι” και μέλη του Eurogroup. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ο οποίος εκτίμησε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό.
“Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρώς καλύτερος από ό,τι αναμενόταν”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας σε ολλανδική εφημερίδακαι ερωτηθείς εάν φοβάται αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM απάντησε “όχι”, συμπληρώνοντας πως “έχουν υποσχεθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις”.
ΣΧΟΛΙΟ. Η αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων πρέπει να αποδοθεί περισσότερο στην ανακούφιση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες παρά στο ότι αποτιμούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θετικά. Σε αυτή τη φάση το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της Κομισιόν είναι να αποφευχθούν εντάσεις, δράματα και συγκρούσεις όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ιταλία.

ΙΤΑΛΙΑ. Σύμφωνα με το σημερινό Brussels’ Playbook του Politico το χθεσινό Eurogroup κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους απέναντι και στην Ιταλία. Αφενός, κανείς δεν έχει δει ακόμα το σχέδιο του δικού τους προϋπολογισμού οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανέβουν οι τόνοι προκαταβολικά. Αφετέρου, το τελευταίο που επιθυμεί η ηγεσία της Κομισιόν είναι η επανάληψη του “ελληνικού δράματος”, σε οποιαδήποτε εκδοχή, ένταση και μορφή.
Βέβαια, το χθεσινό Eurogroup δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα στη Ρώμη ότι πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η Ρώμη αντέδρασε δηλώνοντας ότι δεν θα αλλάξει το στόχο της για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. “Δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό κι αν χρειαστεί θα εξηγήσουμε αυτή την απόφαση γι’ αυτό το μέτρο στις πλατείες μας” ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάγιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση. “Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread. Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία”, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Όμως, δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί σε ραδιόφωνο βουλευτής της Λέγκας ότι η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματά της αν είχε δικό της νόμισμα, επανέφεραν το σενάριο εξόδου της Ιταλίας από το Ευρώ και βύθισαν στις αγορές ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν. Αργότερα, ο ίδιος βουλευτής προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις προκειμένου να διασκεδάσει τις συνέπειες που είχαν όσα είχε δηλώσει νωρίτερα κι από κοντά ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντε ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook δήλωσε κατηγορηματικά: “Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε” Οι όποιες άλλες διακηρύξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως “ελεύθερη άποψη, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης”.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. “Θλιβερή”χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πραγματοποιεί περιοδεία. Σημείωσε πως το κέντρο, δυναμικότητας 700 ατόμων, φιλοξενεί σήμερα πάνω από 3.800 πρόσφυγες σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χαρακτήρισε παράλληλα “εξοργιστικό”το γεγονός ότι – ενώ η χώρα μας είχε στην διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, από τα οποία έχει απορροφήσει το 1,1 δισ. υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Υπογράμμισε ακόμη πως “είναι απολύτως απαραίτητο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε αυτές να τελεσιδικούν γρηγορότερα, αλλά και να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών”.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του καθώς ερευνάται υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο γραφείο της Αθήνας από την OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Πηγές στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θέλησαν να αναφέρουν ποια είναι τα άλλα δύο άτομα που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Κυριακής, δύο δημοσιεύματα, ένα στην Καθημερινή κι ένα στη γερμανική εφημερίδα FAZ προκαλούν εντάσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η “Καθημερινή” δημοσιεύει τα πρακτικά από τις δύο συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στην πΓΔΜ στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με την Καθημερινή είναι δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19 Μαΐου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο “τραπέζι” η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν. Η αποκάλυψη των πρακτικών δείχνει ότι μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε ήδη συμφωνηθεί, έμεναν ωστόσο ακανθώδη ζητήματα που αφορούσαν τόσο στο όνομα, όσο όμως και στην ταυτότητα και τη γλώσσα ενώ η ανάγνωσή τους κάνει σαφή την αγωνία του Ζόραν Ζάεφ να επιλυθεί το θέμα όσο στην εξουσία θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Η εφημερίδα FAZ με τη σειρά της δημοσίευσε ότι η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να το ανακοινώσει. Η Μαρία Σπυράκη διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της FAZ κάνοντας λόγο για τυχαία συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ΠΘ στις Βρυξέλλες.
Στο πολιτικό φολκόρ για το θέμα πλειοδότησε με δηλώσεις του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ.Δανέλλης ο οποίος δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού πρόκειται να ψηφίσει σύσσωμη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Έπειτα όμως, ο κ. Δανέλλης παραδέχτηκε ότι 2 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς “έχουν διαχωρίσει τη θέση τους” και δεν θα ψηφίσουν. Αρα τη συμφωνία θα τη στηρίξουν οι εξής 4: Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και ο ίδιος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα.
Τα συνέδρια είναι για να ξεδίνουν οι σύνεδροι. Και, επειδή ο ανταγωνισμός στην πολιτική ζωή της Βρετανίας είναι μεγάλος, οι Συντηρητικοί που συναντιούνται από την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ για το συνέδριο τους, δίνουν ρεσιτάλ πιασάρικης ατάκας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν τη Σοβιετική Ένωση που δεν άφηνε τον κόσμο να φύγει. Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ παρομοίασε τη Βρετανία με τον Γκιούλιβερ, δεμένο στις κλωστές των λιλιπούτειων γραφειοκρατών της ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το σχέδιο Brexit της Μέι προϊόν διαταραχής, και αντιπρότεινε την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει τα νησιά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Στη χθεσινή πολυαναμενόμενη ομιλία του στο συνέδριο (τρεις ώρες στάθηκαν στην ουρά τα μέλη για να τον ακούσουν) ο πρώην ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Μέι προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πρέπει να τη στηρίξουν όλοι ώστε να κάνει τελικά το σωστό.  
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θύμισε σε όσους αμφισβητούν το ενδεχόμενο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών, ότι το 1878 κάποιοι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την εφεύρεση του ηλεκτρικής λάμπας. Μετά από όλα αυτά, το βραβείο ανήκει δικαιωματικά στον υπουργό Brexit Ντομινίκ Ράαμπ: ζήτησε από τις Βρυξέλλες να επιδείξουν επιτέλους λίγη σοβαρότητα για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις όντως ίσως ξεκολλήσουν, αλλά αυτό θα οφείλεται σε νέους βρετανικούς συμβιβασμούς  τους οποίους η πρωθυπουργός προεξόφλησε στην κυριακάτικη συνέντευξή της στο BBC. (Θύμιος Τζάλλας)

ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ. Τρεις επιστήμονες για το έργο τους πάνω στα λέιζερ και τις εφαρμογές τους βράβευσε η Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Φυσικής για το 2018. Το βραβείο μοιράζονται ο Αρθουρ Ασκιν, ο Ζεράρ Μουρού και η Ντόνα Στρίκλαντ.Ο Ασκιν δημιούργησε την “οπτική τσιμπίδα” (optical tweezers) η οποία χρησιμοποιείται για να μετακινεί μικροσκοπικά αντικείμενα, όπως βακτήρια. Το έργο των άλλων δύο βραβευμένων αφορά μια τεχνική (chirped pulse amplification) που μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια για την υψηλή μυωπία.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Οι υπουργοί Οικονομικών των 28 χωρών της ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία στο Λουξεμβούργο προκειμένου να μπορούν τα κράτη μέλη να επιβάλλουν μειωμένο ή και μηδενικό ποσοστό ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις. Η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από Γερμανία και Γαλλία, ήταν να ευθυγραμμισθεί ο ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες στο διαδίκτυο) με το ΦΠΑ των έντυπων μέσων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη συμφωνία, λέγοντας πώς “οφείλουμε να ζούμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί”.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!