Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Για ενδεχόμενο μεσογειακό κυκλώνα προειδοποιεί το Αστεροσκοπείο για την Παρασκευή αλλά ήδη μαίνονται στην περιοχή άλλοι κυκλώνες.  Η Κομισιόν διερευνά τα κονδύλια για το προσφυγικό. Νέα χαλάρωση στα capital control. Πιο φτηνά νοικιάζει κανείς στην Εκάλη από το Κουκάκι. Χθες είχαμε τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας “μεσογειακού κυκλώνα” στο νότιο Ιόνιο Πέλαγος την Παρασκευή. Επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και πού ακριβώς θα κινηθεί το μέτωπο της κακοκαιρίας και με δεδομένες και εμπεδωμένες, πλέον, τις ικανότητες του ελληνικού κράτους στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, εφιστούμε την προσοχή και σας παροτρύνουμε να παρακολουθείτε το θέμα ειδικά όσοι μένετε ή έχετε κάποιου είδους δεσμό με τη δυτική Ελλάδα.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στην περιοχή των δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας/Κερατσινίου, κατά το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου. Διαβάστε αναλυτικά που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου 2018 δηλαδή κι εδώ θα έχουμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Παρασκευή έως και την Κυριακή.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου προκάλεσε η δημοσίευση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που απεικονίζουν παρατημένες και πεταμένες τις προμήθειες που συγκέντρωσαν οι πολίτες για του πυρόπληκτους στο Μάτι. Πρόκειται για προμήθειες που βρίσκονται στο Δήμο Μαραθώνα. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αφέθηκε ο 73χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου που κατηγορειται για θανατηφόρο σωματική βλάβη και επικινδυνη σωματικη βλαβη σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες και φερεται να επανέλαβε ότι ήθελε να εμποδίσει το θύμα να διαφύγει, καθώς είχε μπει στο καταστημάτων του με σκοπό τη ληστεία, αλλά και να προστατέψει τη ζωή του, γιατί ο 33χρονος τον απειλούσε με σπασμένο γυαλί.
Την Παρασκευή θα απολογηθεί και ο δεύτερος κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό του Κωστόπουλου.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Την έρευνα που διεξάγει η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της αδιαφάνειας (OLAF) επιβεβαιώνει η Κομισιόν, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιονδήποτε σχολιασμό διότι είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως “εμείς δεν είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε τις καταγγελίες, γι’ αυτό και η υπόθεση έχει ανατεθεί στην OLAF”.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα της έρευνας από την OLAF ήρθε ξανά χθες στη δημοσιότητα από το Politico με αφορμή την υπόθεση της εφημερίδας Φιλελεύθερος που διερεύνησε το θέμα με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και να οδηγηθούν στην φυλακή τρεις δημοσιογράφοι.
+“Πώς φτάσαμε στην έρευνα της OLAF για το Προσφυγικό”. Πολύ καλή σύνοψη της υπόθεσης από το In.gr.

ΝΕΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΑ CAPITAL CONTROL. Την απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών στην Ελλάδα, από 5.000 μηνιαίως που ισχύει σήμερα, και την αύξηση των ποσών που μπορούν να βγάζουν στο εξωτερικό ιδιώτες και επιχειρηματίες, προβλέπει η υπουργική απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η υπουργική απόφαση αναμένεται να επιτρέψει την εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Επιπλέον, η νέα χαλάρωση θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσών που αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό αλλά και του ποσού που μπορούν να μεταφέρουν φυσικά πρόσωπα ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Αναφορικά με τις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων μέσω πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

REAL ESTATE. Λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων (βλέπε airbnb) το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος στο Κουκάκι μπορεί να είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στην Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MΑΧ Ελλάς, στο Κουκάκι η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σήμερα στα 6,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξεως του 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Την ίδια στιγμή στην Εκάλη, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 6,2 ευρώ/τ.μ. και στη Ν. Ερυθραία τα 6 ευρώ/τ.μ. Συνολικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 8,4%, συγκριτικά με το 2017, καθώς συνεχίζεται η μείωση του αποθέματος διαθέσιμων προς εκμίσθωση κατοικιών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, με τον Τούρκο πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων όπως η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλης. Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία.
Προτείνουμε να διαβάσετε δύο αναλύσεις για την συνάντηση στη Νέα Υόρκη: Η πρώτη είναι του Νίκου Μελέτη στο Liberal που αποτιμά τη συνάντηση σαφώς αρνητικά αφού ο Ερντογάν εμφανίστηκε εμμονικός και αδιάλλακτος και η δεύτερη είναι του Αντώνη Παπαγιαννίδη στο Economia που δεν την αποτιμά αρνητικά εξαιτίας της γεωπολιτικής “αναβάθμισης” της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των γεωτρήσεων που θα γίνουν εκεί.
+Διακρατική συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα της “Αφροδίτης” σε εργοστάσιο υγροποίησης στην πόλη Εντκού της Αιγύπτου.
“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΟΥΈΜΠΛΕΪ. Όπως επιβεβαίωσαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του εμβληματικού γηπέδου στον Αμερικανο-πακιστανό δισεκατομμυριούχο Σαλίντ Καν, έναντι 600 εκατ. στερλίνων. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει ωστόσο η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομοσπονδίας και αμέσως μετά από την ολομέλεια της.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!