Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου

Με 448 ψήφους υπέρ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας σε βάρος της Ουγγαρίας. Άρχισε το παζάρι κυβέρνησης-δανειστών για τις συντάξεις. 198 ημέρες πριν το Brexit. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα Έλληνες που οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας. Πρώτη καταδίκη για δημοσίευση κριτικών επί πληρωμή στο διαδίκτυο.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.
Την Παρασκευή δεν θα εκδώσουμε FACT.

 

99  ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Πέθανε χθες το βράδυ η 26χρονη εγκαυματίας που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 99. Οι εγκαυματίες που παραμένουν στα νοσοκομεία είναι 17, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ. Σε λίγη ώρα παρουσιάζονται το πορίσματα και το σχέδιο της επιτροπής υπό τον Ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο ΕΜΠ. Η επιτροπή αυτή υπό τον Κώστα Συνολάκη, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους ειδικούς διεθνώς, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και με στόχο να διερευνήσει αντικειμενικά τα αίτια της καταστροφής στο Μάτι και να προτείνει τρόπους για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους. Στην έκθεση που είχε συντάξει η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ η κυβέρνηση Όρμπαν κατηγορείται για περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, διαφθορά καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων μειονοτήτων και προσφύγων.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου που αποφασίζεται η ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ανάλογη απόφαση σε βάρος της Πολωνίας είχε παρθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.  Η τελική απόφαση για τη ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, πρέπει να ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο των 28-το Ευρωκοινοβούλιο κάνει απλά τη σύσταση. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς τόσο η κυβέρνηση της Πολωνίας (που βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίστοιχη διαδικασία) όσο και της Τσεχίας έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να θέσουν βέτο.

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΛΚ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναβλήθηκε η λήψη της απόφασης σχετικά με την παραμονή του κόμματος του Βίκτωρ Όρμπαν Fidesz στις τάξεις του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico στο ΕΛΚ ελπίζουν ότι η καταδίκη της Ουγγαρίας στο ΕΚ θα λειτουργήσει “σωφρονιστικά” στο Fidesz κι έτσι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων. Πάντως, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, οι ενοχλημένοι του ΕΛΚ με τον Όρμπαν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: από τη μία είναι οι πιο φιλελεύθεροι που από την αρχή τον αντιμάχονται μέσα στις συνεδριάσεις του ΕΛΚ με πρώτο και καλύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη είναι οι συντηρητικότεροι Χριστιανοδημοκράτες που αισθάνονται προσβεβλημένοι κάθε φορά που ο Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει συνεχιστής και εκφραστής της πολιτικής κληρονομιάς του Χέλμουτ Κολ.
Πάντως και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την θέση του προέδρου της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά της Ουγγαρίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ.  Με αναφορές σε αλληλεγγύη και ενότητα άνοιξε και έκλεισε αντίστοιχα την ετήσια ομιλία του στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Έκανε ειδική μνεία στην Ελλάδα και τις “ηράκλειες προσπάθειές της τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν να υποτιμούν”, όπως είπε. Τόνισε ότι από το 2014 (όταν ανέλαβε χρέη προέδρου της Κομισιόν) δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη 12 εκατ. θέσεις εργασίας, “περισσότερες από τους πολίτες του Βελγίου” και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και μία νέα συμμαχία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική έως το 2020.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών οι Ε.Τσακαλώτος και Γ.Χουλιαράκης ζήτησαν την αναστολή του μέτρου που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις έως και 18% το 2019, με την εφαρμογή περιορισμένων αντίμετρων το ίδιο έτος, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τα υπόλοιπα αντίμετρα η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοσθούν σε βάθος χρόνου έως το 2022.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ωστόσο, πριν αναχωρήσουν οι δανειστές θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση ενώ αργότερα θα δημοσιοποιηθεί η  έκθεσή τους με πιθανότερη ημερομηνία τα μέσα Νοεμβρίου.
Πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει το μεσοπρόθεσμο που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον προσεχή Νοέμβριο.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ. Δεκαέξι ολόκληρους μήνες είχε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ενώ “τρέχουν” ζητήματα όπως όπως το Μακεδονικό, τα Ελληνοτουρκικά, το Αλβανικό, το Κυπριακό και το Κόσοβο. Παρ’όλα αυτά μόλις η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει το συμβούλιο για την πορεία των θεμάτων αυτών, αυτό αρνήθηκε κάτι που μοιραία οδήγησε στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Συμβούλιο. Πραγματικά είναι αξιοσημείωτη η εμμονή της κυβέρνησης στη μυστική διπλωματία και την ενημέρωση της κοινής γνώμης στα διάφορα θέματα από διαρροές ξένων ΥΠΕΞ και ΜΜΕ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Στην ΠΓΔΜ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας, αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Σημείωση: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: “Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;”.
+Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ενόψει του δημοψηφίσματος. Εξέφρασε σε δημοσιογράφους την ανησυχία του για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στην ψηφοφορία, κάτι που ωστόσο αρνείται η Μόσχα.

198 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ BREXIT.”Η ανατροπή της Μέι είναι θέμα ημερών”
Πενήντα ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του συντηρητικού κόμματος συναντήθηκαν χθες το βράδυ προκειμένου να συζητήσουν πώς θα ξεφορτωθούν την Τερέζα Μέι. Θεωρούν ότι η πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά την αναστολή του Brexit με τη Μέρκελ. “Το κλίμα είναι τόσο άσχημο για τη Μέι μέσα στο κόμμα, όσο ήταν και για τη Θάτσερ την εποχή του Poll Tax. Η ανατροπή της είναι θέμα ημερών“, δήλωσε ανωνύμως βουλευτής που συμμετείχε στη συνάντηση. Η ανατροπή όμως είναι και θέμα υπογραφών.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η πρόταση δυσπιστίας στον αρχηγό του κόμματος πρέπει να φέρει την υπογραφή του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας. Χρειάζονται λοιπόν 48 υπογραφές, αλλά μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει μόνο 35. Κάποιοι θεωρούν ότι το timing είναι λάθος, αφού η διαπραγμάτευση κορυφώνεται, ενώ δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση διαδοχής.
Στο βίντεο μία μικρή ιδέα από τις μεγάλες ταραχές του 1990 που σηματοδότησαν το τέλος της εποχής Θάτσερ. (Θύμιος Τζάλλας)

+Ο Θύμιος Τζάλλας με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου τον Οκτώβριο για το Brexit από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ δημιούργησε μια σελίδα στο facebook όπου ανεβάζει καθημερινά ειδήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία με έμφαση το Brexit αλλά και τα σχόλια και τις αναλύσεις που κάνει για την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική επικαιρότητα. Μπορείτε να την ακολουθήσετε εδώ.

ΔΕΗ-SAGA. Έξαρση των ρευματοκλοπών διαπιστώνει ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας  (ΡΑΕ), οι απώλειες ενέργειας ανήλθαν στο 4,2% των συνολικών ποσοτήτων του δικτύου, από 0,2% που ήταν το 2005. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται και δεν τιμολογείται φθάνει τη 1 TWh ανά έτος την τελευταία τριετία, επιβαρύνοντας το κόστος χονδρεμπορικής για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2017.
Εντός του Σεπτεμβρίου ο ΔΕΔΔΗΕ παραλαμβάνει 224.000 “έξυπνους” μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, θα προκηρύξει και το πανελλαδικό κέντρο τηλε-μέτρησης, που θα συνδεθούν οι πρώτοι 224.000 και στη συνέχεια και το σύνολο των 7,4 εκατομμυρίων της χαμηλής τάσης. Mέσω των έξυπνων μετρητών θα ελέγχεται απόλυτα η ρευματοκλοπή και απώλεια ενέργειας.

Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ. Η Γερουσία της Ρουμανίας τάχθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία (107 ψήφους υπέρ και 13 κατά) υπέρ μιας πρωτοβουλίας πολιτών να αλλάξει ο ορισμός της οικογένειας στο σύνταγμα της χώρας μέσω δημοψηφίσματος. Οι ενώσεις πολιτών Συμμαχία για την Οικογένεια, το 2016, συγκέντρωσαν 3 εκατ. υπογραφές, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός σε μία ένωση αυστηρώς μεταξύ “ενός άνδρα και μιας γυναίκας”, από τον όρο “σύζυγοι” που αναφέρεται σήμερα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου στο μέλλον. Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου είχε ταχθεί πέρυσι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. και η κίνηση αυτή κατακρίθηκε από οργανώσεις ΛΟΑΤ και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων στη Ρουμανία και διεθνώς καθώς και από δεκάδες μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Σημείωση: Με βάση τη ρουμανική νομοθεσία, το σύνταγμα μπορεί να αλλάξει ύστερα από πρόταση του πρόεδρου, της κυβέρνησης, του ενός τετάρτου του συνόλου των βουλευτών ή τουλάχιστον 500.000 πολιτών. Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώνει τέτοιου είδους αιτήματα, τα οποία πρέπει να εγκρίνονται σε πανεθνικό δημοψήφισμα για να τεθούν σε ισχύ.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Κι όμως, εν έτει 2018 υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα που στο αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας.  Ελέγχους σε 10.284 οχήματα πραγματοποίησε την εβδομάδα από 3-9 Σεπτεμβρίου η Τροχαία και βεβαίωσε 1.207 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Δηλαδή,τα οχήματα στα οποία οι επιβάτες δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας είναι πάνω από 10%. Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “παράβαση της εβδομάδας”, που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι περισσότερες σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (94), του Ηρακλείου (88), των Σερρών (58), της Ηλείας (48), της Αχαΐας (45), της Πιερίας (45) και της Πρέβεζας (44).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. Το 25% των ηλεκτρονικών διασυνοριακών αγορών στην Ελλάδα πραγματοποιείται μέσω κινητών, σύμφωνα με έρευνα της PayPal & Ipos. Η πραγματοποίηση αγορών μέσω φορητών συσκευών αποτελεί μια ανερχόμενη τάση- αγγίζοντας περίπου το μισό του συνολικού όγκου ηλεκτρονικών αγορών σε μερικές χώρες όπως την Κίνα, (το 53% των αγορών ήταν μέσω κινητού και tablet), την Ινδία (48%) και τις ΗΠΑ (45%). Κατά τη διασυνοριακή δραστηριότητά τους, οι Έλληνες αγοράζουν κυρίως είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ (69%), ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, υπολογιστές, tablets, κινητά και περιφερειακές συσκευές (64%), καθώς και παιχνίδια και είδη χόμπι (51%).

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Με εννέα μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 8.000 ευρώ τιμωρήθηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη ιδιοκτήτης εταιρίας που πωλούσε ψεύτικες online κριτικές σε επιχειρήσεις φιλοξενίας της χώρας.
Πρόκειται για δικαστική απόφαση-ορόσημο για το διαδίκτυο, τόνισε ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της TripAdvisor,  Brad Young, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή φυλάκισης. Το Δικαστήριο  του Λέτσε έκρινε ότι η σύνταξη ψευδών κριτικών με τη χρήση πλαστής ταυτότητας στο διαδίκτυο αποτελεί εγκληματική ενέργεια στο ιταλικό Δίκαιο.
Η πληρωμένη απάτη στη σύνταξη κριτικών για τουριστικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από εταιρίες, αποτελεί αδίκημα, όμως η περίπτωση αυτή (καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας PromoSalento) είναι από τις πρώτες που καταλήγει σε καταδίκη του κατηγορουμένου.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!