Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

Πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Παροχές και στημένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Προβληματίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία. Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για τον βανδαλισμό μουσείων της Αθήνας. Μεγάλη διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Μέχρι την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Οι έλεγχοι αυτή θα γίνονται ανά τρίμηνο και σύμφωνα με πληροφορίες στα αρμόδια, κάθε φορά, υπουργεία και όχι στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπως οι προκάτοχοί τους, μια πρακτική που κόστισε στο ελληνικό κράτος πολύ ακριβά.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ.  “Ουδέν σχόλιο” ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να στείλει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μέσω συνέντευξής του σε αυστριακή εφημερίδα με την υπενθύμιση ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να ανασταλούν αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνημένα.
Έντεκα εξαγγελίες έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ οι οποίες αφορούν  μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή επιδομάτων, επιστροφή αναδρομικών και προσλήψεων στο Δημόσιο.
Στα τρία θέματα που έχουν γίνει και πεδίο αντιπαράθεσης δηλαδή την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την τήρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μετά από συνεννόηση με τους δανειστές.
Ο Πρωθυπουργός μοίρασε το υπερπλεόνασμα σε παροχές που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι το 2022. Δεσμεύθηκε δηλαδή και για παροχές μετά τη λήξη της θητείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τι κρατάμε από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:
1.Την… πρωτότυπη άποψη του ΠΘ οτι αφού η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό μαξιλάρι και δεν χρειάζεται να προσφύγει άμεσα στις αγορές δεν πρέπει να ανησυχεί για τα spread. Ο ισχυρισμός αυτός είναι καλή αιτία για να μην έρθει κανείς σοβαρός επενδυτής στη χώρα. Κανονικότητα χωρίς δυνατότητα εξόδου στις αγορές δεν νοείται.
2. Την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
3. Τη στημένη συνέντευξη Τύπου, με αποκλεισμούς ή παραγκωνισμό μεγάλων ΜΜΕ που όμως αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τις καταγγελίες ότι όσοι δημοσιογράφοι ζήτησαν να έχουν μια καλή σειρά στην υποβολή των ερωτήσεων έπρεπε να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της ερώτησής τους.
Μέχρι αυτή την ώρα η ΕΣΗΕΑ δεν είχε εκδώσει κάποια ανακοίνωση για τις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.Την ανάλυση του Θύμιου Τζάλλα για την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΜΟΡΙΑ. Προθεσμία 30 ημερών για την αποκατάσταση των προβλημάτων που καθιστούν το στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία έδωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Αν το Υπουργείο δεν συμμορφωθεί με τις προτάσεις που έκανε μετά από αυτοψία η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, η λειτουργία του συγκεκριμένου στρατοπέδου θα απαγορευτεί.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ. Συνεδριάζει αύριο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ετήσια ομιλία του Προέδρου της Κομισιον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ για την κατάσταση της Ένωσης. Θα είναι και η τελευταία ομιλία Γιουνκέρ αφού είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Στην αυριανή συνεδρίαση θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης και ο Αλέξης Τσίπρας. Στο Στρασβούργο θα μεταβεί και ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη του πρωί.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7  της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ.  Η πρόταση χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης.
Θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.
Παρών α είναι και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος θα παρουσιάσει και τις θέσεις της κυβέρνησής του στο θέμα.
Το ερώτημα είναι πώς θα ψηφίσει η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέλος της οποίας είναι και το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν.

+Έτοιμος να συνεργαστεί με το La République en Marche, του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στον λαϊκισμό δηλώνει ο ο ηγέτης της ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ στη γαλλική εφημερίδα Ouest France.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ. Περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας για τη Σουηδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό να προηγείται ελαφρά του κεντροδεξιού αλλά ενισχυμένη τη ξενοφοβική ακροδεξιά. Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και οι σύμμαχοι του συγκέντρωσαν το 40,6% των ψήφων, η κεντροδεξιά Συμμαχία συγκέντρωσε το 40,3% και η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι περίπου 30.000 ψήφοι και καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών. Οι Σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 2,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2014 και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στις εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από 4 χρόνια) και ενισχύθηκαν πολύ (λιγότερο όμως από το αναμενόμενο αφού οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστά πάνω από 20%). Έτσι και οι 3 παρατάξεις αισθάνονται νικήτριες αλλά είναι πολύ δύσκολες οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα.
+Σε έξαρση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά στην Ευρώπη, οι εκλογές χθες στη Σουηδία το επιβεβαίωσαν. Απόλυτα ενδεικτικός ο χάρτης και το άρθρο του BBC.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
“Το μήνυμα των Σουηδών εθνικιστών είναι ταυτόσημο με την αντισυστημική ρητορική όπως έχει ήδη εμφανιστεί και αλλού με το γνωστό μείγμα της αντιμεταναστευτικής ρητορικής, τις επιθέσεις στις ελίτ και το κατεστημένο και τη διαρκή αναφορά στις καλύτερες ημέρες που είδε η χώρα στο παρελθόν”, γράφει το Bloomberg.
“Σε χώρες όπως η Σουηδία η αμφισβήτηση του κοινωνικού κράτους ήταν το απόλυτο ταμπού ενώ σε χώρες όπως η Αυστρία όπου τα εκλογικά αποτελέσματα οδηγούσαν σταθερά και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχει σταθερά η αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει δραματικά. Σ’αυτό το τοπίο οι λαϊκιστές κατάφεραν να τοποθετηθούν ως η εναλλακτική στο business as usual όπου δεν αλλάζει κάτι”, εξηγεί μια σειρά μελετητών του φαινομένου στο Carnegie Europe.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ. Στη σύλληψη δύο γυναικών προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, για τον βανδαλισμό εκθεμάτων σε διάφορα μουσεία της Αθήνα, στο κτήριο της Παλιάς Βουλής.
Ο φύλακας του μουσείου υποψιάστηκε τις δύο γυναίκες που κινούνταν ύποπτα στο χώρο και ενημέρωσε την αστυνομία, άνδρες της οποίας, τις συνέλαβαν και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν βρήκαν μπουκάλια με λάδι μέσα στις τσάντες τους.Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για δύο Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας. “Ρίχναμε λάδι και μύρο γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό”, ισχυρίστηκαν στους αστυνομικούς
Σημειώνεται το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί βανδαλισμοί με λάδι σε εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου καθώς  και στο μουσείο Μπενάκη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

ΔΙΚΗ VOLKSWAGEN. Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο του Braunschweig στην Γερμανία η εκδίκαση της υπόθεσης για το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ που διεκδικούν 1.670 επενδυτές από τη Volkswagen για τις ζημιές που υπέστησαν. Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο Dieselgate που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ κατήγγειλαν την παραποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου στις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της VW. Οι μέτοχοι κατηγορούν τη VW ότι απέτυχε να τους ενημερώσει εγκαίρως για το εύρος του σκανδάλου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία 27,4 δισ. ευρώ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονίας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2016, είχαμε παγκοσμίως μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα, και περισσότερους από 800.000 θανάτους (γεγονός που τοποθετεί την αυτοκτονία μεταξύ των 20 κορυφαίων αιτιών θανάτου). Για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, η αυτοκτονία ήταν δεύτερη αιτία θανάτου το 2016. Για κάθε αυτοκτονία, 25 άτομα κάνουν απόπειρα ενώ στην Ευρώπη βρίσκονται οι χώρες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο θνησιμότητας από αυτοκτονίες παγκοσμίως: Λιθουανία 31,9, Ρωσία 31, Λευκορωσία 26,2. Η Ελλάδα με 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους είχε τις λιγότερες αυτοκτονίες στην Ευρώπη, με την Κύπρο 5,3, τη Μάλτα 7,5, την ΠΓΔΜ 7,9, την Ιταλία 8,2 και την Ισπανία 8,7.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα αναδεικνύουν μια μικρή μείωση των αυτοκτονιών για το έτος 2015, της τάξεως του 6,4%, σε σύγκριση με το 2014. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2015 ανήλθαν σε 529 έναντι 565 το 2014 ενώ κατά τα έτη 2010-2015 σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες. Σε κάθε μία αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν 4 αυτοκτονίες αντρών.

Ο “FAVOURITE” ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Τον Αργυρό Λέοντα – το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας- κέρδισε η ταινία “The Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου.Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος έφυγε με βραβείο από τη Βενετία, καθώς το 2011 οι “Άλπεις” είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου.Τον Χρυσό Λέοντα καλύτερης ταινίας κέρδισε το “Roma” του Αλφόνσο Κουαρόν.

“ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ 9”. H Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν ομαδική έκθεση comics και εικονογράφησης με την συμμετοχή 84 Ελλήνων δημιουργών. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα πραγματοποιηθεί από 12 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου.  

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.