Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

Η γλώσσα του ποιητή Οβίδιου και όχι μόνον ο ίδιος ο ποιητής εξορίστηκε από την ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Σε μια ημέρα με λίγες ειδήσεις ήταν η συζήτηση που κυριάρχησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντες σε αυτό το εμέηλ.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Την αναστολή της απεργίας της, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Οι ναυτεργάτες αποδέχθηκαν τελικά τη νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις 2% αναδρομικά από 1/1/2018 και νέα διαπραγμάτευση αργότερα για το 2019.

ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ. Νέα μήνυση από συγγενείς 8 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στην Εισαγγελία της Αθήνας. Η μήνυση στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη, υψηλόβαθμων παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ αλλά και των υπευθύνων του Λιμεναρχείου Ραφήνας. Οι κατηγορίες που περιγράφονται στη μήνυση είναι της ανθρωποκτονίας, του εμπρησμού, της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο και περιγράφονται με λεπτομέρειες τα τραγικά γεγονότα, οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων σε 65 συνολικά σελίδες που καταλαμβάνει η μήνυση των συγγενών των θυμάτων.
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε καφετέρια της περιοχής όπου και συνομίλησε με κατοίκους τους οποίους διαβεβαίωσε ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ. Την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ο οποίος και είχε προσφύγει για το ζήτημα. Ο ΕΦΚ κατά γενική ομολογία ήταν ένας φόρος που απέφερε ελάχιστα στο κράσος αλλά δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στον αναπτυσσόμενο και εξαγωγικό κλάδο της οινοποιίας.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Εμφανίστηκε σήμερα ο φίλος μας, ο “ευρωπαίος αξιωματούχος” να σχολιάσει το αν θα αναβληθεί η εφαρμογή της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων. Υπό κάποια έννοια, βέβαια, ήταν αναμενόμενο γιατί με τη ΔΕΘ μπροστά μας  και όσα θα εξαγγείλει εκεί ο Πρωθυπουργός η Κομισιόν θέλει να καταστήσει σαφές ότι θα ακούσει. Δήλωσε ακόμα ότι θα ληφθεί υπόψη η συνολική δημοσιονομική εικόνα ενώ ξεκαθάρισε πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

“ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ”. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει το μάθημα των Λατινικών. Η ανακοίνωση επισημαίνει εύστοχα ότι τα Λατινικά ήταν το μόνο μη ελληνικό μάθημα αρχαιογνωσίας. Η κατάργησή του περιχαρακώνει τους μαθητές σε μια στρεβλή αντίληψη της αρχαιότητας όπου μοναδικός πολιτισμός παραμένει ο ελληνικός ενώ κάτι τέτοιο βέβαια είναι πολύ μακριά από την αλήθεια.

+21 ερωταπαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, πρότεινε τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όχι για ανεξαρτησία, όπως διευκρίνισε, αλλά για μεγαλύτερη αυτονομία. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Πέδρο Σάντσεθ εξήγησε ότι ο εν εξελίξει διάλογος με τους Καταλανούς είναι πολύ ενθαρρυντικός και θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας “για την ενίσχυση της αυτονομίας” της περιφέρειας. Ωστόσο, όπως είπε, “θα είναι ένα δημοψήφισμα για αυτονομία, όχι για αυτοδιάθεση”  ενώ δεν έδωσε πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ. Το 60% των μωρών που γεννήθηκαν το 2017 στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου, καταγράφοντας ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 80% για τις μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών) σύμφωνα με έρευνα του Insee που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Οι γεννήσεις εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερες σε 8 από τις 28 χώρες της ΕΕ και το συνολικό ποσοστό τους φτάνει το 42,6% των γεννήσεων. Στο άλλο άκρο, λιγότερο από το 10% των μωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι ήταν εκτός γάμου.

ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΜΑΣ. Ομάδα μελετητών χειρογράφων και ειδικών στην ψηφιακή τεχνολογία του Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες στο Διαδίκτυο τα περιεχόμενα δύο σημειωματαρίων του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου. O Κώδικας Foster I (Codex Foster I) αποτελείται από δύο σημειωματάρια του ντα Βίντσι που ενοποιήθηκαν μετά το θάνατό του. Ο Κώδικας Φόστερ Ι περιλαμβάνει τόσο το αρχαιότερο (c.1487-90 με σημειώσεις από την παραμονή του στο Μιλάνο) όσο και το νεότερο (1505 με σημειώσεις κατά την παραμονή του στη Φλωρεντία) σημειωματάριο που έχει το μουσείο στη συλλογή του (έχει άλλους δύο Κώδικες Φόστερ). Τα σημειωματάρια αυτά που είναι γραμμένα με την χαρακτηριστική κατοπτρική γραφή του Λεονάρντο,  μας αποκαλύπτουν την πλευρά του Λεονάρντο ως επιστήμονα και μηχανικού. Όταν στα 1480 απευθύνεται με επιστολή στο Λουδοβίκο Σφόρτσα τον μετέπειτα πρίγκιπα του Μιλάνο για να του προσφέρει τις υπηρεσίες του, εμφανίζεται ως μηχανικός πολεμικών μηχανών ενώ τη ζωγραφική την απαριθμεί μόλις τελευταία στα προσόντα του.  Τα σχέδια φορούν την υδροδότηση, έργα αποστραγγιστικά ενώ έχει σχεδιάσει και διάφορες υδραυλικές μηχανές ενώ περιλαμβάνουν και δύο πραγματείες, μια περί γεωμετρίας και μία για την ογκομέτρηση αγαθών.
Δείτε τα σημειωματάρια εδώ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ INSTAGRAM. Instanovels, έτσι λέγεται η νέα πρωτοβουλία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης με την οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες του Instagram για να φέρει το νέο κοινό σε επαφή με κλασικά λογοτεχνικά έργα. Ηδη, η “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, έχει αναρτηθεί στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης και οι χρήστες μπορούν να το διαβάσουν γυρίζοντας τις σελίδες με τον αντίχειρά τους. Δεν έγινε καμία παρέμβαση στο αυθεντικό κείμενο, απλά προστέθηκαν σκίτσα και animation. Τους επόμενους μήνες θα μπουν 2 ακόμα τίτλοι, η “Κίτρινη ταπετσαρία” της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν και η “Μεταμόρφωση” του Κάφκα. Η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της  βιβλιοθήκης δηλώνει ότι η “η επιλογή της Μεταμόρφωσης δεν ήταν τυχαία, αφού μεταμορφώνουμε ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το Instagram και αναθεωρούμε τους τρόπους πρόσβασης στην κλασική λογοτεχνία”.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!