Η εβδομάδα 4-8 Ιουνίου

Διαβάζετε την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε όπως την είδαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο Άλκης Κούρκουλας για τις τουρκικές εκλογές και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΣΗ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η εκταμίευση της υποδόσης είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Όπως έχουμε ξαναγράψει η προθεσμία για την εκταμίευση αυτού του ποσού λήγει στις 15 Ιουνίου.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Κατατέθηκε αργά το απόγευμα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο έχει 120 άρθρα ενώ το κυρίως σώμα είναι 100 σελίδες, οι οποίες μαζί με τις συνοδευτικές εκθέσεις φτάνουν τις 500 σελίδες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Φτάσαμε στην Παρασκευή κι ούτε ένα τηλεφώνημα από την πΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα για να του ανακοινώσουν (υποθέτουμε, γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση) αν θα μας κάνουν τη χάρη να συναινέσουν στην επίλυση ενός προβλήματος που αρχικά αυτοί δημιούργησαν και σήμερα αυτοί καίγονται να επιλύσουν.
Υπήρχε η πληροφορία (από το Μαξίμου) ότι χθες, Πέμπτη, θα τηλεφωνούσε ο Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό για να κλείσουν το ραντεβού στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας.
Στο FACT φυσικά και δεν καταγράψαμε χθες την είδηση καθώς έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπειρία στην ειδησεογραφική καταγραφή των διαπραγματεύσεων που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία; Όχι, δεν εννοούμε αυτό. Απλώς είναι γνωστό ότι οι διαρροές από το Μαξίμου γίνονται για να συσκοτίζουν και όχι για να διαφωτίζουν.
Αυτά που συμβαίνουν βέβαια στη διαπραγμάτευση αυτή δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

7 ΣΤΟΥΣ 10 ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ PART-TIME. Στο υψηλότερο σημείο έχει φτάσει η ημιαπασχόληση στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 7 στους 10 Έλληνες εργάζονται σε αυτό το καθεστώς χωρίς να το θέλουν, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Τα υψηλότερα ποσοστά ακούσιας μερικής απασχόλησης σε όλη την ΕΕ καταγράφηκαν στην Ελλάδα (70,2% εργάζονται με μερική απασχόληση) και στην Κύπρο (67,4%).
Αντίθετα, η ακούσια μερική απασχόληση αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% της συνολικής μερικής απασχόλησης στην Εσθονία (7,5%), στο Βέλγιο (7,8%), στην Ολλανδία (8,2%), στην Τσεχία (9,1%) και στη Μάλτα (9,6%) .

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Βουβά συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία. Oι δημοσκοπήσεις επαναλαμβάνουν τις γνωστές μετρήσεις που δεν εξασφαλίζουν τη νίκη του προέδρου Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ελέγξει h αντιπολίτευση την εθνοσυνέλευση.  (Η δημοσκόπηση της Μetropol κατατάσσει την πολλά υποσχόμενη Μεράλ Ακσενέρ , τέταρτη ! στις επιλογές του εκλογικού σώματος πίσω από τον Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς και πίσω από τον υποψήφιο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντσέ !)
Aυτή η βουβή πορεία προς το πεπρωμένο, αναδεικνύει το ενδεχόμενο εκπλήξεων από το χώρο της αντιπολίτευσης.  Ήδη το κουρδικό κόμμα HDP έχει καταστεί το όχημα της ψήφου διαμαρτυρίας, όλων δηλαδή όσων δεν θέλουν τη συνέχιση της εξουσίας Ερντογάν αλλά και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ταυτιστούν με καμία από τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάζονται στη σημερινή πολιτική σκηνή.
Η οικονομία  απέφυγε την ολική τήξη,  μετά από την επίδειξη ανεξαρτησίας  της κεντρικής Τράπεζας, αλλά δεν έχει τη δύναμη να ικανοποιήσει τα πλήθη που ψήφιζαν μέχρι τώρα τον Ερντογάν.  Του εξασφάλισε μία πολύ βραχυπρόθεσμη ενίσχυση με τη λογική ότι ψηφίζουμε σταθερότητα Γιατί η οποιαδήποτε αλλαγή θα αναστατώσει χειρότερα την οικονομία.
Η συνεννόηση με τους Αμερικανούς για την απομάκρυνση Κούρδων ανταρτών από περιοχές που ενοχλούνται Τουρκία  στη Βόρεια Συρία ενισχύει αναπάντεχα τον Τούρκο πρόεδρο. Το ενδεχόμενο θεαματικών αλλαγών στην διεθνή πολιτική, όπως και στην οικονομία  παραμένει ένας από τους παράγοντες που προσδιορίζουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον του προεδρικού επιτελείου  και για αυτό δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα των Αξιωματικών  που ζήτησαν και πήραν άσυλο στην Ελλάδα. Αντιδρούν στις εξελίξεις – λεκτικά- για αν μην  χαλάσει επικοινωνιακή στρατηγική γενικότερα. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί σε υψηλούς πολιτικούς κύκλους  έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ενοχληθεί από τους “χειρισμούς”, (λέγε με ψέματα) από  την Ελληνική Κυβέρνηση, και ενδεχομένως από κάποιο αδιευκρίνιστο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Η entente cordial, που χαρακτήριζε παλιότερα τις σχέσεις Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό,  έχει μετατραπεί σε φόβο για ξέσπασμα που εκκρεμεί.

BREXIT- Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΛΟΓΟΥ. Ο Φίλιπ Κόλινς, ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της Βρετανίας έγραψε στο twitter ότι μετά από 20 χρόνια εμβάθυνσης στην Κριτική του Καθαρού Λόγου του Καντ, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την “Πολιτική των Εργατικών για το Brexit”.
Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν την άλλη Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων την τροπολογία των Λόρδων με την οποία προβλέπεται η παραμονή της Βρετανίας μετά το Brexit στην Τελωνειακή Ένωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατεβάζει δική της τροπολογία που προβλέπει συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά. Την τροπολογία των Λόρδων μπορεί και να την ψηφίσουν και διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ την καινούργια των Labour, δεν θα την ψηφίσει κανείς πλην των ιδίων. Επομένως, κρατάνε την Τερέζα Μέι στην κυβέρνηση ώστε να χειριστεί εκείνη το ζήτημα του Brexit, όσο οι ίδιοι θα κάνουν χάζι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Γιατί, πράγματι, η κυβέρνηση Μέι είναι για χάζι αυτές τις μέρες. Χθες ο υπουργός Brexit απειλούσε όλη τη μέρα με παραίτηση, ο δε Brexiteer Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η καρδιά του Remain χτυπάει στο υπουργείο Οικονομικών. Κάποια αρρυθμία όμως θα πρέπει να την ένιωσε και στο δικό του υπουργείο. Ο αναπληρωτής του Τζόνσον είπε ότι μπορεί να γίνει και δεύτερο δημοψήφισμα, θέση που υποστηρίζουν με πάθος οι φανατικοί φιλοευρωπαϊστές, μήπως και ανατρέψουν την κατάσταση.
Η εβδομάδα σε έναν νεολογισμό: Cakeism. Από το cake (τούρτα) και τη φράση “have your cake and eat it”. Σε ελεύθερη μετάφραση “και η πίτα γεμάτη και ο σκύλος χορτάτος”. Ο όρος περιγράφει την πολιτική των Labour για το Brexit: και εντός της ΕΕ και εκτός. Καλή τύχη στον Φίλιπ Κόλινς με το νέο του ανάγνωσμα. Φωτορομάντζο θα του φαίνεται σε λίγο ο Καντ.

THUS SPOKE ANGELA. Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρες ημέρες για να έχουμε κάποια αντίδραση από “επίσημα γαλλικά χείλη” αναφορικά με όσα είπε η Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Κυριακή στην FAZ. Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε την περασμένη Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν παρόμοιες απόψεις και ότι ο ίδιος χαιρετίζει τη στήριξη της Μέρκελ σε έναν επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Φυσικά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι “έχουμε ακόμα δρόμο”.
Ως “ένα καλό πρώτο βήμα” χαρακτηρίζουν τις προτάσεις Μέρκελ τρεις επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Ντελόρ, χωρίς να παραλείπουν να τονίσουν ότι παρά το θετικό τους πρόσημο οι προτάσεις δεν προσφέρουν ένα πλήρες και μεγάλης εμβέλειας όραμα για όσα πρέπει να γίνουν στην ΕΕ. Η ανάλυση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διαβάστε την εδώ.
Για “μεγάλη στροφή του Βερολίνου” κάνει λόγο ο Νίκος Μπέλλος στη Ναυτεμπορική.

16o ATHENS PRIDE.  Για 16η συνεχόμενη χρονιά φέτος διοργανώνεται στην Αθήνα αύριο Σάββατο 9 Ιουνίου το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που η Πλατεία Συντάγματος θα είναι το κέντρο της διοργάνωσης ενώ από απόψε η Βουλή θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα του “ουράνιου τόξου” που συμβολίζει τη διεκδίκηση. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος και προγραμματίζεται να διαρκέσουν έως τα μεσάνυχτα. Στην παρέλαση θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΚινΑλ με μεγάλες αντιπροσωπείες.  Το φετινό Athens Pride θα γίνει με την χορηγία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

PEDDA REDAST. Σ’αυτές τις λέξεις κωδικοποιείται η φιλοσοφία των Ισλανδών σύμφωνα με αυτό το πολύ εντυπωσιακό ταξιδιωτικό ρεπορτάζ του BBC Travel. Η Ισλανδία μια χώρα δέσμια, θα έλεγες, του εκρηκτικού φυσικού της περιβάλλοντος έχει καταφέρει να ορθοποδήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από απίθανες δυσκολίες. Κι όμως οι κάτοικοί της έχουν τη δική τους φιλοσοφία για τα πράγματα. Εντυπωσιαστήκαμε.

ONLY IN GREECE. Κλιματολογικά, η Ελλάδα ευνοεί την καλλιέργεια κόκκινων ποικιλιών σταφυλιού παρ’όλα αυτά διαθέτει και οινοποιεί περισσότερες λευκές ποικιλίες και παράγει καλύτερα λευκά κρασιά από κόκκινα. Παρ’όλα αυτά ο Σίμος Γεωργόπουλος, με δυσκολία, όπως ομολογεί στο άρθρο του στο FNL κατάφερε και επέλεξε δέκα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλα κρασιά. Απολαυστικό ανάγνωσμα.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ. Σας αρέσουν τα κρουστά; Σε εμάς πολύ. Βρίσκουμε σ’αυτά τη συμπαντική δύναμη της μουσικής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι εκρηκτικοί Drum Works από το ανατολικό Λονδίνο βρίσκονται στην Αθήνα, καλεσμένοι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ παρουσιάζουν αυτές τις μέρες μια πρωτοποριακή μέθοδο εκμάθησης μουσικής. Τα εργαστήρια κρουστών θα παρακολουθήσουν παιδιά, έφηβοι, νέοι και ενήλικοι από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Και η κορύφωση των εργαστηρίων είναι η αυριανή μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί όπου όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό με ενέργεια και πάθος από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 10.30 το βράδυ. Το διαβάσαμε στην Καθημερινή.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα της εβδομάδας που μας πέρασε. Αν βρίσκετε το FACT χρήσιμο προτείνετέ το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν. Καλό Σαββατοκύριακο!