Τρίτη 5 Ιουνίου

Δημιουργικές προτάσεις για ονόματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό. Εμείς μείναμε άναυδοι. Με ένα νόμο κι ένα άρθρο περνάει άλλο ένα μνημονιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Πιο πολλά από τα αστέρια του γαλαξία τα κομμάτια μικροπλαστικών στους ωκεανούς. Τι προκαλεί την αναβλητικότητα και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ ενημερώνει τους συμπολίτες του ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι έτσι μαθαίνουμε κι εμείς στην Ελλάδα πως προχωράει η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα, λοιπόν, με Μέσα της πΓΔΜ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε λόγο για εν εξελίξει διεργασίες οι οποίες μόλις οδηγήσουν στις κατάλληλες συνθήκες θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα ενώ βουλευτής του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο βουλευτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς ενώ συζητιώνται και πιο… δημιουργικές προτάσεις όπως “Σύγχρονη Μακεδονία” και “Ευρωπαϊκή Μακεδονία”.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τη μορφή του επείγοντος (για άλλη μια φορά), θα τεθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τη Δευτέρα και την Τρίτη, με στόχο η τελική ψήφιση από την Ολομέλεια να γίνει την Πέμπτη στις 14 Ιουνίου.

ΦΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ.  Από σήμερα  η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στη μοίρα του ΝΑΤΟ που φυλάσσει τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου. Το Μαυροβούνιο που έγινε δεκτό ως μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι, δεν έχει πολεμική αεροπορία και η περιφρούρηση του εναερίου χώρου είναι μέρος των υποχρεώσεων της συμμαχίας προς τα μέλη της. Στη μοίρα που περιπολεί τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου συμμετέχουν ιταλικές και ελληνικές δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία γιαυτό το σκοπό έχει διαθέσει δύο σκάφη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Απόφαση ορόσημο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν αναγνωρίζουν τις ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου, οφείλουν να παραχωρούν άδεια διαμονής στον σύντροφο πολίτη της ΕΕ, οποιασδήποτε εθνικότητας κι αν είναι αυτός. “Μολονότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιτρέπουν ή όχι τον γάμο των ομοφυλόφιλων, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την ελευθερία διαμονής ενός πολίτη της ΕΕ αρνούμενα να χορηγήσουν στον σύντροφό του του ιδίου φύλου, πολίτη μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ, άδεια διαμονής στο έδαφός τους”, αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η ρουμάνικη δικαιοσύνη, η οποία έπρεπε να πάρει την απόφαση για ένα ομόφυλο ζευγάρι Ρουμάνου και Αμερικάνου.

ΙΣΠΑΝΙΑ.  Την παραίτησή του από την προεδρία του Λαϊκού Κόμματος υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.”Είναι το καλύτερο για μένα, καλύτερο για το κόμμα, και καλύτερο για την Ισπανία”,  δήλωσε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.  Τα σωματίδια μικροπλαστικού στους ωκεανούς ξεπερνούν τα αστέρια του γαλαξία”. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συμμαχία για να “ηττηθεί η ρύπανση από τα πλαστικά”. Τόνισε ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και με αυτό το ρυθμό μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερο πλαστικά από ψάρια.  Έκλεισε με το σύνθημα “Απορρίψτε ό,τι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί”.

Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ. Η αναβλητικοτητα είναι μεγάλη πληγή και επιτείνεται και με τη δυνατότητα “διαφυγής” που προσφέρουν τα social media. Γιατί αναβάλλουμε όσα πρέπει να κάνουμε; Τι μας κάνει αναβλητικούς και το κυριότερο: τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα. Διαβάστε εδώ κάποιες καλές ιδέες.

NEGRONI WEEK. Άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου σε 400 bars της χώρας η Negroni Week και για καλό σκοπό αφού οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν θα διαθέσουν μέρος των εσόδων τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η διοργάνωση γίνεται ταυτοχρόνως σε όλο τον πλανήτη δεδομένου ότι είναι πρωτοβουλία του Campari και πέρυσι η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια δολλάρια. Για την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και του κοκτέιλ Νεγκρόνι γράφει η Ντένη Καλλιβωκά.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!