Παρασκευή 18 Μαίου

Διαβάζετε στην ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας όπως την είδαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία.

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ”. Μέχρι αυτή την ώρα που γράφουμε το γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν έχουν διαψεύσει την πληροφορία ότι Ελλάδα και πΓΔΜ συζητούν το όνομα “Δημοκρατία του Ίλιντεν”. Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ γιατί δεν μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά για κανονική ιδεολογική χρήση της ιστορίας από την πλευρά των Σκοπίων. Η επανάσταση του Ίλιντεν των σλαβοφώνων της Μακεδονίας από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία γιορτάζεται σήμερα στη πΓΔΜ ως εθνική επέτειος όριζε ως ζωτικό χώρο εδάφη της Ελλάδας και τη Βουλγαρίας. Μιλάμε για τον πιο σκληροπυρηνικό εθνικισμό των γειτόνων.
Είναι τόσο εξωφρενική πρόταση που δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για τρυκ των δύο πλευρών να δημιουργήσουν σάλο και να προσποιηθούν ότι υποχωρούν σε κάποια από τις υπόλοιπες σύνθετες ονομασίες που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

UPDATE. Λίγο πριν κλείσουμε το αποψινό FACT το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι στη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ενημέρωσε ότι συζητάει το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει και τη συζήτηση ακόμα επειδή το όνομα αυτό όχι μόνο δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων αλλά τον ενισχύει κιόλας.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως την εφαρμογή των μέτρων ενώ χθες, Πέμπτη, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ “έκοψε τη συζήτηση” για την αναβολή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 ένα θέμα που δείχνει να λειτουργεί ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων και συγκεκριμένα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Από κοντά και η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών που φαίνεται πως δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά και οι αλλαγές θα αφορούν τα νέα ακίνητα, διαβάστε τη σχετική ανάλυση της Ναυτεμπορικής για τους χαμένους και τους κερδισμένους από τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Πάντως πάνω από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από τα μνημόνια βαραίνει η μεγάλη εκκρεμότητα που δεν είναι άλλη από τη λήψη αποφάσεων για το χρέος.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Στην πορεία προς τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα: την προεδρική εκλογή και τις βουλευτικές εκλογές. Στην προεδρική εκλογή η απουσία κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης και η δυναμική της  πόλωσης της τουρκικής κοινωνίας ευνοεί τον πρόεδρο Ερντογάν και δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάδειξη του από τον πρώτο γύρο.  Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική για τις βουλευτικές εκλογές όπου η εντυπωσιακή συνεργασία της αντιπολίτευσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις κυριαρχίας της αντιπολίτευσης στην εθνοσυνέλευση.
Στο ενδεχόμενο αυτό το οποίο δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του συστήματος που έχει δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για μια -επτέλους αποτεσματικη στρατηγική της αντιπολίτευσης;
Αν ο Ερντογάν χάσει τον έλεγχο της εθνοσυνέλευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ίδιος θα προκαλέσει ξανά εκλογές, όπως  έκανε άλλωστε και 2014. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταδειχθεί η κακοδιοίκηση και οικονομικές συνέπειες που έχει η εχθρική προς τον πρόεδρο εθνοσυνέλευση όπως άλλωστε έγινε και το 2014.  Μόνο αυτού του τύπου η τρομοκράτηση της κοινωνίας μπορεί να επιτρέψει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτή η στρατηγική ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους οικονομικούς παρατηρητές που δυσκολεύονται να εξηγήσουν την περίεργη θεωρία που αναπτύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν για τη σχέση επιτοκίων και πληθωρισμού.  Ενώ είναι προφανές ότι πρέπει να αφήσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να μπορέσει να ελέγξει και το νόμισμα και τον πληθωρισμό, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις και αναγγέλλει ότι αυτές θα αυξηθούν όταν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, για να μειώσει τα επιτόκια υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει και σε μείωση του πληθωρισμού.  Η συμπεριφορά αυτή που καταδείχθηκε με πολύ θεαματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Λονδίνο και τις δηλώσεις και συνεντεύξεις που έκανε στο Blοomberg, έχουν τροφοδοτήσει ακατάσχετες θεωρίες που πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο προετοιμάζει ένα είδος καμένης γης για να νικήσει πολιτικά τους αντιπάλους του.
Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται βέβαια ενόψει απουσίας πραγματικών δημοσκοπικών δεδομένων Αφού είναι προφανές ότι η πόλωση και η τρομοκρατία δεν επιτρέπουν ειλικρινείς απαντήσεις σε ερωτήσεις για την πολιτική συμπεριφορά. Εν τω μεταξύ η Ισραηλινή  εκδοχή  της επιβολής του νόμου και της τάξης στην Γάζα  και η ρητορική  Νετανιάχου/Trump, δίνουν μία (ακόμα) αναπάντεχη ευκαιρία στον Ερντογάν να  να προβάλει δημοφιλή για το ακροατήριό του, χαρακτηριστικά της ηγεσίας του. (Άλκης Κούρκουλας)

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ. Ήττα νούμερο 15 για την Τερέζα Μέι στη Βουλή των Λόρδων. Οι Λόρδοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την έξοδο από την ΕΕ. Η Μέι μετράει κοινοβουλευτικές ήττες, και ο κόσμος απώλειες στον αυριανό γάμο της Μέγκαν Μαρκλ. Ο πατέρας της δεν μπορεί να έρθει. Είναι η πιο πολυσυζητημένη εξέλιξη της εβδομάδας στη Βρετανία. Τα δημοσκοπικά νούμερα της Μαρκλ είναι χαμηλότερα και από αυτά του Καρόλου.
Η Τερέζα Μέι έχει πιο σοβαρές δημοσκοπήσεις να την απασχολούν. Είπε στους υπουργούς της ότι ανησυχεί για τη Βόρειο Ιρλανδία στη μετά Brexit εποχή. Κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει δει γκάλοπ που λένε ότι στη Βόρειο Ιρλανδία υπάρχει πλειοψηφία για επανένωση με την Ιρλανδία. Γι’ αυτό και η αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση που ισοδυναμεί με τη δημιουργία συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, εγκαταλείπεται με ελαφρά πηδηματάκια.
Οι Βρετανοί επισήμως αποχωρούν από την ΕΕ το 2019. Ζήτησαν όμως περίοδο προσαρμογής μέχρι το 2021. Τώρα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο η αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση να γίνει το 2023. Αν φυσικά ψηφιστεί από τη Βουλή όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία που να την στηρίζει. “Αντί να βγούμε από την Ένωση μπαίνουμε επ΄ αόριστον στο Καθαρτήριο“, διαμαρτυρήθηκε ο υπερσυντηρητικός Ευρωσκεπτικιστής Τζέικομπ Ρις Μογκ.
Η εβδομάδα σε μία ψήφο: Οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν στο δικό τους κοινοβούλιο το νόμο για το Brexit. Όπως και οι Λόρδοι όμως, δεν μπορούν να ανατρέψουν τις αποφάσεις της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. (Θύμιος Τζάλλας)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιθυμεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για έξι χρόνια με τις πρόωρες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα την Κυριακή. Οι εκλογές έχουν ήδη καταγγελθεί ως παράνομες από πλήθος χωρών της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Μαδούρο κατεβαίνει στις εκλογές με αντίπαλους τον πρώην Κυβερνήτη Χένρι Φάλκον που αποχώρησε από την “Ενωμένη Αντιπολίτευση” η οποία θα μποϋκοτάρει την εκλογική διαδικασία και τον Ευαγγελιστή Ξαβιέ Μπερτούτσι. Ο Μαδούρο αναμένεται να αναδειχθεί νικητής.
Οι πρόωρες, παράνομες εκλογές έρχονται ως κορύφωση μιας χρονιάς πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα, μιας οικονομικής κρίσης που έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική και έχει οδηγήσει χιλιάδες Βενεζουελάνους στην προσφυγιά. Ο Καναδάς απαγόρευσε σε Βενεζουελάνους μετανάστες να ψηφίσουν στην πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΣΑΝΤ-ΠΟΥΤΙΝ. Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ πραγματοποιεί επίσκεψη-έκπληξη στη Ρωσία προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS θα συζητήσουν την πάταξη της τρομοκρατίας, την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης και την ανοικοδόμηση της συριακής οικονομίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έθεσε ως προϋπόθεση εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τη Συρία την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα αν και δεν διευκρίνισε ποιες, ακριβώς, ξένες δυνάμεις εννοεί.

ΓΑΖΑ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιώματων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για αποστολή διεθνούς ομάδας, ειδικευμένης στα εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους δύο μήνες.
Με 29 ψήφους υπέρ, δύο κατά και 14 αποχές, το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά “την κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής”. Στόχος θα είναι να ερευνηθούν οι παραβιάσεις και η κακομεταχείριση των πολιτών “στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολιτικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου 2018”, όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Το Ισραήλ απέρριψε αμέσως την απόφαση.

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων η LIFO  συγκέντρωσε κάποια από τα μεγάλα της θέματα για τα ελληνικά μουσεία, όλα με σημαντικές (κι όχι απλώς “ωραίες”) φωτογραφήσεις. Δείτε το θέμα.

“ΑΙΝΕΙΑΔΑ” ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στο FACT ανθολογούμε συστηματικά στις σημαντικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε τις εκδόσεις των μεγάλων έργων της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας. Μια νέα μετάφραση της “Αινειάδας” του Βιργιλίου στα Νέα Ελληνικά από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική είδηση. Τη μετάφραση την έκανε ο καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Θεόδωρος Παπαγγελής.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. Αύριο τελείται ο γάμος του Πρίγκηπα Χάρι της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας με την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Την τελετή θα μεταδίδουν από τις 12 το μεσημέρι τηλεοπτικοί σταθμοί και μέσω των web sites τους και βέβαια των σελίδων τους στα social media απ’όπου θα μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης να έχει πρόσβαση.
Εμείς θα παρακολουθήσουμε την αναμετάδοση που θα κάνει η Εύη Φέτση μέσω του Blond Confusion.
Υπάρχει πάντα και ο οδηγός των ΝΥΤ για όσους επιθυμούν κάποια “θεματική” μετάδοση του γάμου.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα της εβδομάδας που πέρασε. Καλό Σαββατοκύριακο.