Ραντεβού στη Βουλή

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον επιθυμείτε επικοινωνείτε μαζί μας πατώντας REPLY σε αυτό το εμέηλ.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.  Δεκτό έγινε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή εποχή. Όπως αποφασίστηκε στις 22 ή 23 Μαίου θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ.  Από το σύνολο των περίπου 8,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση πέρυσι (ατομική ή κοινή), ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ (ή 1.500 ευρώ τον μήνα) εμφάνισαν μόλις 450.000. Το 2010, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 840.000. Να σημειώσουμε ότι λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της φορολογικής επιβάρυνσης για να εισπράττει ένας μισθωτός 18.000 ευρώ, πρέπει ο εργοδότης του να πληρώσει περισσότερα από 31.300 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού πρέπει να έχουν έσοδα άνω των 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση προκειμένου να έχουν πιθανότητες για ένα καθαρό εισόδημα της τάξεως των 1.500 ευρώ τον μήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Κατά την τελευταία διασταύρωση της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν περίπου 385.000 φορολογούμενοι οι οποίοι φέρονται ως κάτοχοι ανασφάλιστων αυτοκινήτων και δικύκλων. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο δεύτερος έλεγχος και όσοι οδηγοί δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τον νόμο πρόστιμο. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες θα λάβουν στα e-mails τους ή στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet ειδοποιήσεις με τις οποίες θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ, υπό μορφή ηλεκτρονικών παραβόλων.
Οι φορολογούμενοι έχουν ουσιαστικά περιθώριο μέχρι αύριο ή μεθαύριο που θα φθάσουν στα e-mails τους ή θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς στο TAXISnet τα “ραβασάκια” της ΑΑΔΕ να σπεύσουν για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των προστίμων.
Δείτε τα πρόστιμα εδώ.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Στον ανακριτή οδηγήθηκαν σήμερα οι συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομης πώλησης ακριβών φαρμάκων κυρίως αντικαρκινικά. Τα κέρδη του κυκλώματος που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, συνελήφθησαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 2 γιατροί, 2 νοσηλεύτριες καθώς και  φαρμακοποιοί και σε βάρος ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη και ποινή φυλάκισης 11 ετών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητούν με ανακοινώσεις τους την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στο Λίβανο, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολά και οι σύμμαχοί της κέρδισαν περισσότερες από τις μισές έδρες της Βουλής.
Η αύξηση της δύναμης της βαριά οπλισμένης Χεζμπολάχ διευρύνει την επιρροή του Ιράν σ’ενα τόξο που εκτείνεται από την Τεχεράνη, το Ιράκ και τη Συρία μέχρι τη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ είναι ορκισμένη εχθρός του Ισραήλ ενώ οι ΗΠΑ την έχουν εντάξει στη λίστα με τι τρομοκρατικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το κόμμα του απερχόμενου Σουνίτη Πρωθυπουργού Σααντ αλ-Χαρίρι θα είναι αυτό που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση δεδομένου ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας τη θέση του Πρωθυπουργού πρέπει να την καταλάβει Σουνίτης. Στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα της Βουλής ενώ οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετό χρόνο.
Ενδεικτικό για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα είναι ότι μόλις το 49% των Λιβανέζων προσήλθε στην κάλπη για την ανάδειξη της νέας βουλής της χώρας, εννιά, ολόκληρα, χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ποσοστό της συμμετοχής ήταν αισθητά χαμηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2009 όταν τότε είχε προσέλθει στις κάλπες το 54% του εκλογικού σώματος παρ’όλο που ο νέος, αναλογικότερος, εκλογικός νόμος και η περίληψη στους εκλογικούς καταλόγους 800.000 νέων ψηφοφόρων αναμένονταν να αυξήσει αντί να μειώσει το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ INTERAIL. Για τις γενιές που έζησαν την πρώτη νιότη τους τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 όταν το brand “Ευρώπη” έχαιρε πάνδημης, σχεδόν, εκτίμησης (για να μην πούμε λατρείας) το Interail δηλαδή η διάσχιση της Ευρώπης με τρένο και με εισιτήριο προσιτό στους νέους ήταν ένα θρύλος ανάλογος με το πρόγραμμα Erasmus.
Φέτος και με τον ευρωσκεπτικισμό να σαρώνει στις διάφορες ενσαρκώσεις και μορφές την ήπειρο,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν 18.000 εισιτήρια Interail σε νέους πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ που την 1η Ιουλίου θα είναι 18 ετών.
Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα:
* Οι online αιτήσεις θα είναι ανοιχτές από τις 12 έως τις 26 Ιουνίου. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν για δεύτερη φορά αργότερα αυτή την χρονιά.
* Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου αιτήσεων μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι Ευρωπαίοι που την 1η Ιουλίου του 2018 θα είναι 18 χρονών.
* Οι συμμετέχοντες μπορούν να ταξιδεύουν από 1 έως 30 ημέρες, σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες της ΕΕ.
* Τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται κυρίως με τρένο, ενώ η χρήση άλλων μέσων μεταφοράς θα είναι εφικτή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ για άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές).
Εννοείται ότι θα σας κρατάμε ενήμερους.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ- ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ.  Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε το δικαστήριο σε φοιτητή της Φιλοσοφικής που είχε μετάσχει στην επίθεση σε βάρος του καθηγητή Αγγελου Συρίγου πριν από ενάμιση χρόνο, στο προαύλιο του Παντείου Πανεπιστημίου. Αντί για αναστολή, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική προς 5 ευρώ την ημέρα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” που έκαναν αποδεκτά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να σιωπήσουν στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των βουλευτών που απαρτίζουν το σώμα του Συμβουλίου ενώ κεντρική θέση στο σκάνδαλο φαίνεται ότι έχει ο Ισπανός Pedro Agramunt του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας. Το σκάνδαλο θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός θεσμού που ιδρύθηκε πριν από δεκαετίες ακριβώς για να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη.

ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Χτύπημα στη διακίνηση μαύρου χρήματος επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με νέα κοινοτική οδηγία. Εντός των ημερών αναμένεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει την 5η τροπολογία της οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η οδηγία, η οποία θα ενσωματωθεί εντός των επόμενων μηνών και στην ελληνική νομοθεσία, ανοίγει το δρόμο για την άρση της ανωνυμίας από τα εμπιστεύματα (trusts), τις προπληρωμένες κάρτες και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία πλέον ονομαστικοποιούνται.

ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Τουλάχιστον 3 πινακίδες με την ένδειξη “Αμερικανική Πρεσβεία” τοποθετήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ ενόψει της έναρξης λειτουργίας της στην πόλη την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ, κοντά στο κτίριο του αμερικανικού προξενείου, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία. Οι επιγραφές είναι στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ. Δύο πολιτικοί αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα, που βρίσκεται στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των πολιτικών που έχουν δολοφονηθεί σε διάστημα μίας εβδομάδας στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Ιουλίου.

ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.  Σύμφωνα με την Wall Street Journal, υπάρχει μια “μικρή ομάδα” υπαλλήλων του Facebook, η οποία έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε προφίλ χρήστη, χωρις εκείνοι να αντιλαμβάνονται το παραμικρό. Μόνο αν ο λογαριασμός ανήκει σε άλλον υπάλληλο του Facebook, εμφανίζεται μια ειδοποίηση, που εσωτερικά ονομάζεται “ο συναγερμός του Sauron”, ο οποίος ενημερώνει τον υπάλληλο ότι κάποιος έχει μπει στον λογαριασμό του. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία και ένας εκπρόσωπος του Facebook προσπαθώντας να τη δικαιολογήσει δήλωσε ότι χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας σε περιπτώσεις πλαστοπροσωπογραφίας ή τρομοκρατικών ενεργειών και αρκέστηκε να αναφέρει ότι απολύεται άμεσα όποιος βρεθεί να το εκμεταλλεύεται για άλλους σκοπούς

 WOODSTOCK ΓΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.  Έτσι χαρακτήρισε το Quartz την τετραήμερη συνάντηση που διοργανώνει η εταιρεία συμμετοχών Berkshire Hathaway του θρυλικού επενδυτή Warren Buffet. Περισσότερα από 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην πόλη Omaha της Nebraska για να συμμετάσχουν στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας που στο πορτφόλιό της περιλαμβάνει μετοχές ή και πλειοψηφικά πακέτα μετοχών εταιρειών όπως η Duracell, η Fruit of the Loom, η Helzberg Diamonds και άλλες εταιρείες περισσότερες πάντως από εκατό.
Το “κλου”  της διοργάνωσης είναι βέβαια το διάρκειας τεσσάρων ωρών Q&A με τον ιδρυτή και γκουρού των χρηματιστηρίων Γουώρεν Μπάφετ και τον συνέταιρό του Chalrie Munger.  
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες και κατά τη διάρκεια του διάσημου Q&A υπερασπίστηκε την απόφασής του να μην ζητήσει απο εταιρείες που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διακίνηση όπλων. Αν και ο ίδιος ο Μπάφετ δηλώνει “κεντροαριστερών πολιτικών πεποιθήσεων”  επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι η εταιρεία του δεν έχει ανακατευθεί ποτέ (με δωρεές) στην πολιτική γιατί θεωρεί κάτι τέτοιο απολύτως λάθος.
Έντονες απόψεις εξέφρασε και για τα κρυπτονομίσματα, το περίφημο bitcoin. Χαρακτήρισε όσους ασχολούνται με αυτό “τσαρλατάνους” που ληστεύουν ανυποψίαστους ενώ προέβλεψε πώς όλο αυτό δεν θα έχει καλό τέλος. Τις απόψεις του συνεταιρού του για τα κρυπτονομίσματα όπως τις εξέφρασε χθες απλώς δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε στο newsletter μας αν και είναι γνωστό πως δεν μας ενοχλεί η αθυροστομία!

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.