Δευτέρα 30 Απριλίου

“Μετά το τελευταίο Eurogroup της σεζόν, στις 12 Ιουλίου, αν δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις, τελειώνουν όλα”, διαμηνύουν οι δανειστές. Μάχη εντυπώσεων στο Ελληνικό. Πέθανε ο εμπνευστής του “αυριανισμού”. Η κληρονομιά του όμως “ζει και βασιλεύει”. Προσοχή στο online dating.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Για σήμερα ανθολογούμε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρεπορτάζ που αφορούν την έξοδο από το πρόγραμμα. Όπως μας επεσήμανε αναγνώστης μας την Παρασκευή, δεν “λήγει η δανειακή σύμβαση με τους δανειστές”, όπως εμείς το διατυπώσαμε την Παρασκευή αλλά λήγει η περίοδος που η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκταμιεύσει και το υπόλοιπο δάνειο. Όλως τυχαίως, σημερινό ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής” κάνει απολύτως κατανοητό αυτό που προσπάθησε να μας εξηγήσει ο αναγνώστης μας.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” “Δεν υπάρχει τίποτα μετά τις 12 Ιουλίου” δηλαδή αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αυτή την ημερομηνία δεν μπορεί να εκταμιευθεί η δόση που θα χρησιμοποιηθεί ως “αποθεματικό ασφαλείας”. Αυτό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, διαμηνύουν κύκλοι των Βρυξελλών που είναι πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση.
Στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 24ης Μαίου δηλαδή να έχουν ολοκληρωθεί τα περίφημα 88 προαπαιτούμενα ή έστω τα περισσότερα από αυτά. Αν κλείσουν και υπάρξει τεχνική συμφωνία, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος η οποία πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Τότε, στις 21 Ιουνίου θα αποφασιστεί και ο τρόπος εξόδου από το μνημόνιο και το είδος της επιτήρησης στο εξής.
Το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές θα είναι αυτό της 12ης Ιουλίου. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση των δόσεων.

Το δεύτερο εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το θέμα είναι του Θανάση Κουκάκη για τον “Φιλελεύθερο”. Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, την υπογραφή “Μνημονίου μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων” (no rolling back commitment) το οποίο θ’απαγορεύει στις ελληνικές κυβερνήσεις ν ακούν ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική και να νομοθετούν χωρίς την έγκριση των δανειστών ζητά η ευρωζώνη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Σόφιας  και το οποίο είχε συζητηθεί και στο EuroWorkingGroup της 12ης Απριλίου.
Αυτό δεν διαψεύδει μόνο την κυβέρνηση και το ιδεολόγημα της “καθαρής εξόδου” αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους κύκλους του οι οποίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους και όπου βρουν και όπου σταθούν πως η τεχνική συμφωνία που θα σφραγίσει το τέλος του μνημονίου θα είναι συνοπτική και δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα για μετά το τέλος του προγράμματος.
Αυτά ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση σύμφωνα με τον Θανάση Κουκάκη και τον Φίλελεύθερο.
Εξίσου ενδιαφέρουσα πληροφορία του ρεπορτάζ είναι ότι την ίδια στιγμή, οι δανειστές αναζητούν φόρμουλα επιστροφής του περίφημου υπολοίπου του ΤΧΣ, αυτό που είχε επιστρέψει αυθαίρετα ο Γιάνης Βαρουφάκης, αυτό που φαίνεται πως “ντίλαρε” η κυβέρνηση με τους Γάλλους για τις φρεγάτες.  Πρόκειται για τα κέρδη από τα ομόλογα SMP και ANFA που κρατά η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Τί θα γίνουν αυτά τα λεφτά;
Υπάρχουν δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά τη σταδιακή επιστροφή αυτών των 10 δις σ’ενα διάστημα απο το 2019 έως το 2022 με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένοι σκοποί όπως η διασύνεση των νησιών στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η μόχλευση πόρων με τα διαρθωτικά ταμεία της ΕΕ κ.λ.π.
Κυβέρνηση και ΔΝΤ ζητούν όμως τα χρήματα αυτά να πέσουν στο χρέος και να εξαγοραστούν ομόλογα που θα ωριμάσουν τα επομενα χρόνια και μια τέτοια εξαγορά θα μείωνε την ανάγκη προσφυγής στις αγορές για δανεισμό.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό δηλαδή υπό διαπραγμάτευση και εμείς στο FACT εικάζουμε ότι για την τελική απόφαση θα παιχτεί πάλι ένα μπρα ντε φερ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Ομάδες κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού και Οικολογικές Οργανώσεις κατέφυγαν στο ΣτΕ με το αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό.
Η κίνησή τους βέβαια αυτή δεν παγώνει το έργο, λόγω ακριβώς της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ, απλώς μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές, μακροπρόθεσμα, στο σχέδιο. Προφανώς κάποιοι με τις εκλογές μπροστά μας επενδύουν στη δημιουργία εντυπώσεων γύρω από μια εμβληματική αποκρατικοποίηση η οποία ήταν στο κέντρο των αγώνων του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 29 άτομα ανάμεσα σε αυτά αρκετούς δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν δημοσιογραφικά την πρώτη έκρηξη. Ο δράστης της δεύτερης επίθεσης είχε μεταμφιεστεί σε δημοσιογράφο και σκότωσε δημοσιογράφους του Radio Free Europe, του Tolo News και της Agence France Press. Η αρχική επίθεση είχε σημειωθεί στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, σε συνοικία της Καμπούλ που στεγάζονται, επίσης, πολλές ξένες πρεσβείες.
Την επίθεση ανέλαβε το ISIS.
“Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο τέτοιων επιθέσεων μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του Οκτωβρίου. Αυτές οι επιθέσεις δηλώνουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις ασφαλείες της χώρας να διαχειριστούν τις διάφορες αντάρτικες ομάδες των Ταλιμπάν, του ISIS καθώς και Ταλιμπάν και ανταρτών του ISIS που έχουν αυτονομηθεί πλήρως”, αναλύει ο Guardian.

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥΝ. Η δημοτικότητα του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έφτασε το 70% (Korea Times) μετά την ιστορική του συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν. Σήμερα ο Μουν ζήτησε από τη Βουλή (Πρακτορείο Yonhap) της χώρας του να επικυρώσει την καταρχήν συμφωνία ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΗΣ. Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο εκδότης Γιώργος Κουρής. Κανείς και ποτέ δεν επηρρέασε τα πολιτικά πράγματα της χώρας και την αντίληψή μας για τα (μη) όρια της πολιτικής διαμάχης όσο ο Γιώργος Κουρής με τη ναυαρχίδα του ομίλου του, την “Αυριανή”.
Ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει στη LIFO για την “Αυριανή και την Ελλάδα της”.

ΣΧΕΣΕΙΣ.  Όσοι είστε στις online πλατφόρμες για εξεύρεση συντρόφου να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Σήμερα διαβάσαμε στο Quartz ότι στις πλατφόρμες αυτές οι χρήστες μπορεί και να μιλάνε με επαγγελματίες που κάνουν κατόπιν αμοιβή το πρώτο “ξεδιάλεγμα” των requests μέχρι να εξασφαλίσουν το τηλέφωνο από τον ενδιαφερόμενο ή την ενδιαφερόμενη. Η δουλειά αυτή έχει και όνομα. Λέγεται “Virtual Dating Assistant” και μπορούν να την κάνουν “people with good Tinder skills”.
H Βίβιαν Ευθυμιοπούλου πάντως που στη χώρα μας θεωρείται μία από τους επαρκέστερους  ειδικούς στην ψηφιακή επικοινωνία και εκπαιδεύει συστηματικά διαφόρων ειδών ομάδες στη χρήση τους, έχει υποσχεθεί να γράψει για το FACT ένα σχετικό εγχειρίδιο όπου μέσα σε όλα θα εξηγεί γιατί οι πλατφόρμες αυτές προσφέρονται μόνο  για casual sex κι αυτό με μεγάλε δόσεις κινδύνου για να μην αναφερθούμε, για την Ελλάδα, στις μεγάλες πιθανότητες να βρεθείτε να φλερτάρετε με τον/την σύζυγό σας…
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Επόμενο FACT την Τετάρτη 2 Μαίου.