Τετάρτη 25 Απριλίου

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις κυβερνητικές παλινωδίες με τις φρεγάτες. Με καταγγελίες αποχωρεί ο Σταμάτης Κριμιζής από την Υπηρεσία Διαστήματος. Τελικά ψήφισαν αδιαμαρτύρητα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Θα παρατηρήσατε, ίσως, ότι στο FACT δεν καταγράψαμε ποτέ την είδηση για την ενοικίαση των δύο γαλλικών φρεγατών που προκάλεσε μεγάλη ενδοκυβερνητική αναταραχή και πλήθος σχολίων. Δεν αμφισβητήσαμε σε καμία περίπτωση την είδηση αλλά ακριβώς επειδή εμφανίστηκε στην ειδησεογραφική ροή ως “πληροφορία” και με δεδομένο το έλλειμμα σοβαρότητας στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θεωρήσαμε ότι ήταν άκαιρο να καταγράψουμε την είδηση πριν ανακοινωθεί επισήμως ώστε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για άλλη μια φορά η επιλογή μας να καταγράφουμε τις ειδήσεις μόλις έχουν κλείσει ένα κύκλο στην ειδησεογραφία αποδεικνύεται σωστή.
Για τους αρκετούς νέους συνδρομητές μας, λοιπόν επαναλαμβάνουμε τη βασική μας αρχή. Στο FACT καταγράφουμε όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσετε κάθε μέρα και όχι όλα όσα συνέβησαν. Φροντίζουμε δε τα newsletter να έχουν αφηγηματική αλληλουχία. Δηλαδή, κάποια θέματα που θεωρούμε πολύ σημαντικά φροντίζουμε να τα παρακολουθούμε και να σας τα παρουσιάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη γιαυτά.
Όπως πάντα είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις, σχόλια και διορθώσεις.

ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ “2”. Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε και νέο, το τρίτο κατά σειρά, αίτημα για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 56 και πλέον ημέρες στην Αδριανούπολη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu που μετέδωσε την είδηση, το δεύτερο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης εξέτασε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι συνήγοροι των Άγγελου Μητρετώδη και  Δημήτρη Κούκλατζη, αλλά αποφάνθηκε ξανά αρνητικά, στη βάση ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι ύποπτοι φυγής, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ SAGA. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, παρουσία και του Υφυπουργού Φώτη Κουβέλη, έδωσε διευκρινίσεις στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δύο γαλλικές φρεγάτες που υποτίθεται ότι θα προμηθευόταν με  leasing το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο λοιπόν, έγινε μια συνομιλία Τσίπρα-Μακρόν όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα με τα χρήματα που οφείλονται στην Ελλάδα από τα ομόλογα (αναφέρεται στα 11,5 δις απόθεμα του ΤΧΣ που διατηρούσε από το 2013 μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι τα  χρήματα που επέστρεψε αυθαίρετα ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη θρυλική διαπραγμάτευση του 2015 και τα οποία προστίθενται στη ζημιά των 200δις που προκάλεσε στη χώρα) αλλά, όπως είπε, όλο αυτό ήταν μια απλή συζήτηση.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο  Φώτης Κουβέλης που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για τα εξοπλιστικά. Τις δηλώσεις Κουβέλη διέψευσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Μετά την διάψευση από την πλευρά των Γάλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χθες να κρατήσει τις αποστάσεις του από τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος όμως επέμεινε. Η τελειά μπήκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον Πάνο Καμμένο να λέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ. Με 151 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ. Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ήταν εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πάνω σ’αυτό είχε στήσει ολόκληρη ρητορική ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν τελικά θα πέρναγε. Η χαλαρής ιδεολογικής συνέπειας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το κατάπιε κι αυτό κι έτσι ακόμα και οι βουλευτές που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις το ψήφισαν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε πολύ χαρακτηριστικά τη στάση του κόμματός του με την κατακλείδα της ομιλίας του λέγοντας: “Σας το λέμε εμείς, που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και στις επενδύσεις: Αν είναι να τις κάνετε έτσι, τότε μην κάνετε ιδιωτικοποιήσεις. Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα”.
Η ΝΔ καταψήφισε γιατί η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τις μόνες κερδοφόρες μονάδες της ΔΕΗ αφήνοντας την επιχείρηση με τα χρέη και οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, όπως είπε.

ΤΣΑΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) ανακοίνωσε μέσω επιστολής ο Σταμάτης Κριμιζής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα. Ειδικότερα, στην μακροσκελή επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κριμιζής τόνισε πως δεν δέχεται να είναι φερέφωνο κανενός, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μαγκλάρα “Τσάρο του Διαστήματος”, που δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.
“Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία” ενώ κατέληξε: Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε”.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του Σταμάτη Κριμιζή, η ερευνητική του δουλειά έχει συμβάλλει στην εξερεύνηση όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ. Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός στην Λευκωσία από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντεσκάλτζι δήλωσε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει 700 εκατ. ευρώ εντός της ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις, είπε, θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς και θα συνεχιστούν το 2019 ενώ για το οικόπεδο 6 είπε ότι χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μαρτίου, η ΕΝΙ, και λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπόρεσε να κάνει ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 3.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στοιχεία για την εξάπλωση της ιλαράς στην Ελλάδα έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στο νοσοκομείο Χανίων, ο αντιπρόεδρος του ΚEΕΛΠΝΟ, Αγάπιος Τερζίδης. Ανέφερε ότι  ο αριθμός των κρουσμάτων, από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, φτάνει τις 2.500 με τα περισσότερα από αυτά να έχουν αναφερθεί στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Στον αντίποδα είναι η Κρήτη που ο αριθμός των κρουσμάτων δεν ξεπερνά τα 10 ενώ από την εξάπλωση της νόσου έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άτομα. Σημείωσε ότι τα κρούσματα ιλαράς σε προσφυγικούς καταυλισμούς ήταν μεμονωμένα (λόγω των έγκαιρων εμβολιασμών) ενώ σχεδόν 70 κρούσματα αναφέρθηκαν σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό ότι 10–12% των ανθρώπων που δουλεύουν στο χώρο της υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί για την ιλαρά.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ. Ιστορική στιγμή για τον Τύπο στη χώρα μας. Στην ΕΣΗΕΑ ανήκουν πλέον και επίσημα οι πρώτοι δημοσιογράφοι που προέρχονται από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και όχι από εφημερίδες, σε μια απόφαση που μετά από καιρό δικαίωσε αρκετούς εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής, αν και εργάζονταν σε ΜΜΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προηγηθεί οι γραπτές και προφορικές εξετάσεις των 108 υποψήφιων νέων μελών της ΕΣΗΕΑ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!