Η εβδομάδα 3-9 Απριλίου

Διαβάζετε την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε όπως την είδαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου.  Συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστεί το “μαύρο κουτί” του αεροσκάφους.
Όσον αφορά την αιτία της πτώσης όλα τα στοιχεία για την ώρα συνηγορούν στην παραίσθηση σε χαμηλό ύψος λόγω των καιρικών συνθηκών.
Στην οικογένειά του θα χορηγηθεί η πλήρης σύνταξη, όπως διευκρινίσθηκε ενώ η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε “να υιοθετήσει” τα δύο ανήλικα παιδιά του. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα δίνει 18.000 ευρώ το χρόνο στην οικογένεια μέχρι την ενηλικίωσή των παιδιών, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
Η κηδεία του Σμηναγού θα γίνει αύριο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ-ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΤΟΥΪΤ.
Το άρθρο του π.Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην “Καθημερινή” στην αρχή της εβδομάδας και το τουίτ του Υπουργού Άμυνας, Π.Καμμένου με το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, χωρίς να αναφέρει το όνομά του και πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ έδωσαν τους τόνους την εβδομάδα που μας πέρασε. Πιο πολύ κι από τις “αναταράξεις” που δημιούργησε τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά πρέπει να εκληφθεί περισσότερο ως δηλωτικό του πώς ιεραρχεί το παλαιό πολιτικό σύστημα τα διακυβεύματα και πώς, τελικά, αντιλαμβάνεται όσα απασχολούν τους πολίτες.
Με το ποσοστό των αναποφάσιστων ακόμα υψηλό και με τα ποσοστά συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν να έχουν “πιάσει ταβάνι”, θα περίμενε κανείς πως τα έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γνώριζαν πως το τελευταίο που απασχολεί τους πολίτες είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες και ο τρόπος που θα μοιραστούν οι καρέκλες εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει την αυτοδυναμία. Το να γεμίζουν λοιπόν τα πάνελ και η ευρύτερη δημόσια σφαίρα με εσωκομματικές συγκρούσεις και αγωνίες για το κυβερνητικό μέλλον ορισμένων, δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τη Νέα Δημοκρατία.
Σ’ενα δεύτερο επίπεδο, πάλι της στρατηγικής, η ιδέα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει την αυτοδυναμία αν και δεν δηλώνει επ’ουδενί ότι αυτός είναι ο εκλογικός της στόχος δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας στα στελέχη της.
Αν και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ξένους ανταποκριτές είχε κανονιστεί πολύ πριν τη δημοσίευση του άρθρου του Αντώνη Σαμαρά, πρέπει να την αξιολογήσουμε εντός του κλίματος που δημιούργησε το άρθρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά καλός στις συνεντεύξεις  στο να ανακτά τον πλήρη έλεγχο των μηνυμάτων και των τόνων που εκπέμπει το κόμμα του. Συχνά, λειτουργεί περισσότερο ως η “τελεία” που μπαίνει στη συζήτηση παρά ως ο “πυροσβέστης” δεδομένου ότι δείχνει μεγάλη ανοχή στην έκφραση απόψεων αλλά κάθε φορά κι όταν κρίνει ότι έχουν ειπωθεί αρκετά, φροντίζει να θυμίσει ποιος είναι ο πρόεδρος, βάζοντας την τελεία με μια μεγάλη συνέντευξη που παράγει ειδήσεις και στέλνει πολλά μηνύματα. Το έκανε πάλι την Πέμπτη στη συνέντευξη με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.
Θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε αν η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσουν να συμμετέχουν στον διάλογο για την συμφωνία εξόδου από τα προγράμματα και κυρίως το αναπτυξιακό σχέδιο ή θα επικεντρωθούν στην αντιπολίτευση και θ’αναλωθούν στις εσωκομματικές συζητήσεις για θέματα που αφορούν μόνο τους ίδιους.
Στον επικοινωνιακό αντίποδα αλλά το ίδιο δηλωτικό μιας “παλαιάς νοοτροπίας” και απηρχειωμένης πολιτικής κουλτούρας του τουίτ του Πάνου Καμμένου για τον θάνατο του Σμηναγού που εκτός από απρεπές ήταν και αντιθεσμικό. Ο Πάνος Καμμένος αρέσκεται να θυμίζει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του έναν απλό υπουργό ΥΠΕΘΑ αλλά αρχηγό όλων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο τουίτ του Πάνου Καμμένου πρέπει να διαβάσουμε κάτι ακόμα: Ολόκληρη η εθνολαϊκιστική δεξιά και ακροδεξιά αρέσκεται να ταυτίζεται με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και με δεδομένο ότι ο Τραμπ δεν είναι φορέας μια ιδεολογίας αλλά  ύφος εξουσίας όλοι οι Έλληνες ακροδεξιοί έχουν κοπιάρει τον κώδικά του που απλώνεται στο πεδίο που ορίζεται από την ασέβεια και την αμετροέπεια μέχρι τον αγοραίο λόγο και τρόπο. Και το μέσο να αναπαράγουν τον κώδικα αυτό δεν είναι άλλο από το twitter.  Όλο αυτό δε, προσπαθούν να το λανσάρουν ως τεκμήριο “αντισυστημισμού”. Κι εκεί ακριβώς είναι που συναντιόνται και τελικώς “τα βρίσκουν” με τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως αντισυστημικό ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, τη ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Τι κρατάμε. Τις αμφιβολίες των δανειστών  ως προς ορισμένα στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης που εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση και για τις οποίες κάνει λόγο η εφημερίδα Handelsblatt. “Πολλά στοιχεία του σχεδίου ακούγονται λογικά, ωστόσο ορισμένα σχέδια προκαλούν ανησυχία στους δανειστές”, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
ΣΧΟΛΙΟ. Σημειώνουμε πως η κυβέρνηση για την ώρα κρατά το σχέδιο κρυφό από τα κόμματα και τους Έλληνες και ό,τι ξέρουμε για το θέμα το μαθαίνουμε απ’εξω. Ακολουθεί δηλαδή την ίδια τακτική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό. Μετά θα κατηγορούν όσους δεν τους δίνουν συναίνεση.

ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Την εβδομάδα που μας πέρασε σάλος δημιουργήθηκε από την πληροφορία ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το Ν.Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ.
Όμως δεν έφτανε αυτό. Συνεχίζεται το χάος με τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Τελικά δεν ήταν αρκετοί ούτε οι εκτιμητές, ούτε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα “διόρθωνε” τις εισηγήσεις τους και δημιουργήθηκε μια ακόμα Ομάδα Εργασίας ως ενδιάμεσος. Με τη νέα υπουργική Απόφαση, ουσιαστικά διορθώνεται, με καθυστέρηση, η έλλειψη μεθοδολογίας με βάση την οποία η Δευτεροβάθμια θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις. Η νέα 7μελής Ομάδα απαρτίζεται από εφοριακούς, μηχανικούς, στελέχη της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η επεξεργασία των εισηγήσεων των εκτιμητών θα είναι αυστηρά οικονομετρική και καθόλου πολιτική.
ΣΧΟΛΙΟ. Στο FACT έχουμε βάλει στοίχημα για το τι θα γίνει πρώτο: θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή θα υπολογιστούν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. Ειδικοί στον εντοπισμό χημικών όπλων μετέβησαν χθες στη Συρία για να διερευνήσουν την περιοχή που έγινε η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Αυτό ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας. Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών κατά την επίθεση όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άτομα.
Σήμερα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας υπό τη διεθνή απειλή για βομβαρδισμό στόχων στη Συρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ και των συμμάχων του στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.  Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δείχνει να υπαναχωρεί από την αρχική δήλωση Τραμπ για επίθεση στη Συρία δηλώνοντας την επιθυμία της κυβέρνησης “να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο”.
Αυτή τη στιγμή πάντως, οι Ρώσοι κατηγορούν τη Μεγάλη Βρετανία ότι σκηνοθέτησε την επίθεση με τα χημικά στη Δούμα.
“Ο Θ.Ρούσβελτ συμβούλευε να μιλάς γλυκά και να κρατάς μεγάλο ραβδί. Ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει και τουϊτάρει ουρλιάζοντας κρατώντας το ραβδί της αβεβαιότητας” παρατηρεί ο εξαιρετικός Ρίτσαρντ Χαας.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Πώς θα επιτεθούν οι δυτικοί στη Συρία; Υπάρχουν δύο τρόποι, αναλύει ο καθ. Άγγελος Συρίγος.

BREXIT- Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΔΩΝΙΣ. Οι Βρετανοί φιλοευρωπαϊστές στρέφονται εναντίον του BBC. Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Λόρδος Άδωνις ζήτησε με επιστολή του από τη δημόσια τηλεόραση να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Brexit. Το BBC λέει ότι το ερώτημα “μέσα ή έξω από την ΕΕ” έχει πλέον απαντηθεί, και ως εκ τούτου δεν θα δοθεί τηλεοπτικός χρόνος για περαιτέρω συζήτηση. Ο Λόρδος Άδωνις, μετριοπαθής Εργατικός που χαίρει υπερκομματικής εκτίμησης και συνεργάστηκε επίσης με την Τερέζα Μέι, υποστηρίζει ότι το ερώτημα της παραμονής δεν έχει απαντηθεί ούτε νομικά, ούτε πολιτικά. Ως εκ τούτου, αν το BBC δεν θέλει να καλύψει τον σχετικό διάλογο, τότε θα πρέπει μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης να δοθεί σε άλλο κανάλι, πρόθυμο να το κάνει.
Η συζήτηση εντάθηκε ακόμη περισσότερο, μετά την απόφαση του ραδιοφωνικού BBC να αναπαράγει θεατρικά, αύριο ανήμερα της επετείου της, την ιστορική ομιλία που έδωσε το 1968 ο Ένοχ Πάουελ. Ο υπερσυντηρητικός βουλευτής των Τόρις, είδωλο πολιτικών όπως ο Νάιτζελ Φάραζ, προειδοποιούσε τότε την κυβέρνηση των Εργατικών για τους “ποταμούς αίματος” που θα φέρει η φιλομεταναστευτική της πολιτική. Η εκπομπή είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.
Ο Λόρδος Άδωνις θα βρεθεί στο προσκήνιο και τις επόμενες εβδομάδες, αφού η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να υπερψηφίσει τροπολογίες που προβλέπουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Αμέσως μετά, οι τροπολογίες θα πάνε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκεί, υπάρχει σοβαρή περίπτωση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να ηττηθεί, αφού υπάρχουν περίπου δέκα φιλοευερωπαΪστές Συντηρητικοί βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την τελωνειακή ένωση, κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης.
Οι Remainers έχουν αναθαρρήσει τελευταία, και οι Βρυξέλλες τους σιγοντάρουν. Ο  διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα περιμένουν το Λονδίνο, αν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη για το Brexit.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το Brexit τον εξοργίζει.
Αν και στην διαπραγμάτευση καθεαυτή οι εξελίξεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όλοι ετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί το φθινόπωρο. Τότε η συμφωνία αποχώρησης θα έρθει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Η εβδομάδα σε ένα tweet: Powell vs Adonis

ΚΡΑΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων Telegram στη Ρωσία, διότι αρνήθηκε να παραδώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) τα κλειδιά που θα επέτρεπαν την ανάγνωση των μηνυμάτων των χρηστών. Η ακροαματική διαδικασία έγινε χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων της Telegram, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μία “φάρσα”. Η εφαρμογή έχει 200 εκατομμύρια χρήστες και βρίσκεται σε αντιπαράθεση εδώ και μήνες με τις ρωσικές αρχές. Ο δικηγόρος της εταιρείας,  Πάβελ Τσίκοφ, κατήγγειλε ότι η δικαστική απόφαση “δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η δικαιοσύνη υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της εξουσίας, χωρίς να ανησυχεί για τα προσχήματα”.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι είναι σήμερα μια τράπεζα; Ανάποδα ή μάλλον έκκεντρα και με τον τρόπο που συνηθίζει, σαν τον κάβουρα,  ο Αντώνης Παπαγιαννίδης αναρωτιέται με άρθρο του στη “Ναυτεμπορική”,  αν ο ρόλος της τράπεζας είναι να συγκεντρώνει χαρτιά και δικαιολογητικά όπως κάνουν σήμερα οι Ελληνικές τράπεζες γιατί λείπει η πολιτική βούληση.

Ο Bill Gates γράφει για το Foreign Affairs ένα προκλητικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο. “Πως η διόρθωση των ανθρώπινων γονιδίων μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;”.

Ό,τι και να λένε διάφοροι, μην τους ακούτε. Μια χαρά τα πήγε στην ακρόαση στο Κονγκρέσο για την υπόθεση της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας o Μαρκ Ζούκεμπεργκ. Η μετοχή της εταιρείας, ας πούμε, ανέβηκε μετά τη διήμερη “ανάκριση”. Τι μένει όμως μετά την ακρόαση αυτή; Πως οι πολιτικοί παραμένουν αδαείς για τον τρόπο που λειτουργεί το Ίντερνετ και τα social media.  Διαβάστε την ωραία σχετική ανάλυση του Fast Company.