Η εβδομάδα 26-30 Μαρτίου

Διαβάζετε την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τη συνέταξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος κι από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Θεσσαλονίκη, είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς νερό. Κι αυτή η είδηση δίνει ένα χαρακτηριστικό τόνο σε μια εβδομάδα που η κυβέρνηση που παράγει αποκλειστικά παραπολιτική κι αυτή σε επίπεδο συμβόλων, συγκρούστηκε με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών για τα οποία δεν κάνει απολύτως τίποτα αν αυτά δεν αφορούν τους δικούς της ψηφοφόρους. Το μεγάλο φιάσκο βέβαια λέγεται “Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς” το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μετά από θύελλα αντιδράσεων, κυριολεκτικά. Ο ισχυρισμός ότι η απόπειρα της κυβέρνησης προσέκρουσε σε υπερβολικές αντιλήψεις των ζωόφιλων δεν ισχύει γιατί η κυβέρνηση ΓΑΠ μια χαρά είχε καταφέρει να επιβάλλει τα δύσκολα το 2012. Είναι κλασικό δείγμα κυβερνητικής ανικανότητας.  Από κοντά και το ξεχαρβάλωμα της έννομης τάξης. Κρατούμε ως αξιοσημείωτη την είδηση ότι η ΕΛΑΣ πληροφορήθηκε έκρηξη που σημειώθηκε και μάλιστα στα Δικαστήρια από την προκήρυξη των δραστών. Από την εσωτερική επικαιρότητα αξίζει να κρατήσουμε την είδηση για την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου που άσκησε έφεση στην απόφαση που δικαίωνε τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο ενώ είχε παραβιάσει καταφανώς τον αντιρατσιστικό νόμο.

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που στις αρχές Μαρτίου πέρασαν κατά λάθος τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν φυλακισμένοι μετά και την απόρριψη της ένστασης για την παράταση της κράτησής τους που υπέβαλλαν οι συνήγοροί τους. Η Σύνοδος της Βάρνας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας είχε προκαλέσει κάποιο αίσθημα αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο αποφυλάκισής τους τις μέρες του Πάσχα αλλά φαίνεται πως δεν θα ευοδωθούν.
Το Μακεδονικό από την πλευρά του παρήγαγε ειδήσεις. Ο ΥΠΕΞ ζήτησε να ενημερώσει τα κόμματα τις επόμενες ημέρες αλλά κανείς δεν περιμένει στα σοβαρά επίλυση του ζητήματος κι απόδειξη γιαυτό είναι οι διαρκείς, προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
+Τέσσερις ημέρες μετά και η Βάρνα μοιάζει ήδη πολύ μακριά. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάστε την ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη για το θέμα που είχαμε συνδέσει και στο δελτίο της Τρίτης.
+Αν θέλετε κάτι πραγματικά διαφορετικό και βαθύ για το Μακεδονικό διαβάστε την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Ι.Μέρτζου. Πραγματικά αξίζει το χρόνο σας.

Ο “Ψυχρός Πόλεμος ΙΙ” με τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ και οι συνέπειες που θα έχει κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία την εβδομάδα που μας πέρασε. Η Ελλάδα διαφοροποιήθηκε από τους συμμάχους της σε αυτό προκαλώντας πολύ αρνητικά σχόλια.  Όσοι δεν το κάνατε ήδη μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα του Ρωμανού Γεροδήμου για τις επιθέσεις των Ρώσων στη Δύση τα τελευταία χρόνια. “Ύποπτοι Θάνατοι”.
Βόρειοι και Νότιοι. Το δεύτερο γεγονός που αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που πέρασε είναι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κιμ στην Κίνα και στη συνέχεια ο ορισμός της συναντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου και θα είναι η πρώτη μετά από δέκα χρόνια.
Ο θάνατος του Γάλλου αξιωματικού της αστυνομίας Αρνό Μπελτράμ όταν πήρε τη θέση πολίτη που κρατούσε όμηρο ο ισλαμιστής δράστης της επίθεσης σε σούπερ μάρκετ στη Νότια Γαλλία συγκλόνισε την Ευρώπη.
“Εισέρχεται στη γενναία χορεία των ηρώων που τιμούσε”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον επικήδειο που εκφώνησε στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides), προσθέτοντας πως “η μνήμη του θα ζήσει” και “το παράδειγμά του θα διαρκέσει”.
Η “ανακάλυψη” ενός ακόμα οργάνου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μια από τις ειδήσεις που σίγουρα αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που  μας πέρασε. Μας έβαλε σε πολλές σκέψεις για την ανάγκη, κάποιες φορές, να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πληρέστερη εικόνα των πραγμάτων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ BREXIT! Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που η Τερέζα Μέι ειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απομένει ένας ακόμη χρόνος μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019. Τότε θα συμβεί επισήμως και μεγαλοπρεπώς το Brexit. Τότε θα ολοκληρωθεί η διετία που προβλέπεται για τις διαπραγματεύσεις.
Αυτές είναι οι ημερομηνίες που έρχονται, και πρέπει να προσέξουμε:
Απρίλιος 2018: Έντεκα βουλευτές των Συντηρητικών είναι Remainers. Περιμένουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν την τροπολογία τους ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Τους στηρίζουν επίσης οι Εργατικοί. Η Μέι καθυστερεί τον νόμο όσο μπορεί, αλλά δεν θα γλιτώσει από τη Βουλή των Λόρδων που αναμένεται να ταχθεί επίσης υπέρ της παραμονής.  Οι Λόρδοι δεν μπορούν να δεσμεύσουν τη Μέι, αλλά θα στείλουν ισχυρό μήνυμα.
Οκτώβριος 2018: Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρυξέλλες θα καταλήξουν στο οριστικό κείμενο συμφωνίας εξόδου. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ατύπως, αλλά τα ζητήματα που θα ρυθμίζει το κείμενο είναι φοβερά δύσκολα με πρώτο και καλύτερο αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας.
Δεκέμβριος 2018 ή Ιανουάριος 2019: Το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία εφόσον φυσικά υπάρξει πλειοψηφία. Εκεί αναμένεται και η μεγάλη μάχη Brexiteers-Remainers.
Δεκέμβριος 2018: Έναρξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.
Τι λείπει; Η ημερομηνία για την εμπορική συμφωνία που θα καθορίζει τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου  με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και με απρόβλεπτους σταθμούς.


ΕΡΕΥΝΑ
. Μια εξαιρετική δουλειά της εφημερίδας Wall Street Journal που μας βοηθά μέσα σ’όλα να καταλάβουμε γιατί η καλή δημοσιογραφία κοστίζει. Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman και την κρίση των αγορών, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μαζί φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό γράφημα που αποτυπώνει την κατάσταση σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις όπως: “Τι έχει αλλάξει”, “Τι έχει μείνει το ίδιο”, “Τι βάζουμε στο ραντάρ” κλπ. Εξαιρετικό.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ- H ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ. Εντάξει, αυτός είναι τίτλος βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο το οποίο έγραψε κατά παραγγελία του Μουσείου του Λούβρου όμως οι λίστες έχουν κεντρική θέση στη σκέψη μας, στη φιλοσοφία και πάνω απ’όλα στην αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου μας. Όλοι μας, διαβάζουμε καθημερινά πολλά άρθρα για τη διαχείριση του χρόνου μας. Αυτό είναι πραγματικά καλό.

ΘΕΑΤΡΟ. Την Κυριακή των Βαίων πέφτει η αυλαία των θεατρικών παραστάσεων της χειμερινής σεζόν. Η LIFO επέλεξε τις δέκα παραστάσεις που ξεχώρισαν τη σεζόν που πέρασε για όσους θέλουν να πάνε το τελευταίο θέατρο για φέτος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Απριλίου τη ρωμαϊκή Ροτόντα. Στις 12 το μεσημέρι θα εκτυλιχθεί το μουσικό αναλόγιο “Κασσιανή”. Στην “Καθημερινή” διαβάζουμε λεπτομέρειες για την εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου.

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΕΣΑΧ. Αν αυτό το Σαββατοκύριακο θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό και όχι εξωτικό ή έθνικ (στο FACT είμαστε σκεπτικιστές απέναντι στον εξωτισμό και το “έθνικ” ) μπορείτε να δοκιμάστε κάποια από τις συνταγές που θα μαγειρέψουν οι Εβραίοι συμπολίτες μας με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα, το Πέσαχ,  που ξεκινάει απόψε, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών. Οι συνταγές δηλώνονται ως εβραϊκές γιατί περιλαμβάνουν τα υλικά που επιβάλλει/επιτρέπει η συγκεκριμένη θρησκεία και είναι οι παραδοσιακές για τη γιορτή αλλιώς είναι πολύ ωραίες για κάθε περίσταση.
Ευχές σε όσους αναγνώστες μας γιορτάζουν το Πέσαχ!

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ. Λέγεται Oscypek και είναι ένα χρυσοκίτρινο τυρί από την Πολωνία. Το επιλέξαμε ως θέμα γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα γραφής ταξιδιωτικού-γαστρονομικού ρεπορτάζ των συνεργατών του ΒΒC.

Καλό Σαββατοκύριακο. Επομενο FACT τη Μεγάλη Τετάρτη αν και όλο και κάτι ωραίο θα λάβετε εκτάκτως.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.
Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!