Τετάρτη 21 Μαρτίου

Αποκαρδιωτική η καθημερινότητα στη χώρα όπως επιβεβαιώνουν δύο έρευνες που συνδέουμε κοντά και η αύξηση του χρέους των ιδιωτών. Υποκρισία της κυβέρνησης στο θέμα των Θρησκευτικών. “Οργισμένοι και εξαπατημένοι” δηλώνουν τώρα οι υπεύθυνοι του Facebook. Η αγορά του αιώνα στα τουρκικά Media.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατάτε σε αυτό το εμέηλ REPLY.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

“ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΔΟΣΗ”. Αίτημα να απορριφθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα καταθέτει σήμερα το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Christian Durr δηλώνει ότι “μόνο στα χαρτιά εκπληρώνει η Αθήνα τις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα καθυστερούν ή αναβάλλονται”. Ως παραδείγματα, αναφέρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί το 2019 (εάν ποτέ εφαρμοστεί) και τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που καθυστερεί συνεχώς λόγω της συζήτησης για το καθεστώς ΦΠΑ σε 5 νησιά. 

ΥΨΗΛΟΙ ΦΟΡΟΙ-ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση “Growing for Growth” του ΟΟΣΑ για το 2017. Ξεχωρίσαμε τρία στοιχεία
1. Ένα ζευγάρι εργαζόμενων με μέσους μισθούς (περίπου στα 850 ευρώ ο καθένας) και δύο παιδιά πληρώνει το 38,2% του εισοδήματός του σε φόρους. Στον αντίποδα, στην Ιρλανδία οι φορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο 13,6%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά το 30%.
2. Οι άνεργοι λαμβάνουν κατά μέσον όρο επιδόματα που ανέρχονται στο 40% του εισοδήματος που λάμβαναν ως εργαζόμενοι. Το αντίστοιχο ποσό στη Τσεχία και στην Ιταλία ανέρχεται στο 72,8% του εισοδήματος, στην Ολλανδία στο 78,9% και στο Λουξεμβούργο στο 90,8%. Επίσης, ύστερα από 5 χρόνια ένας άνεργος παίρνει σχεδόν το 6,6% του εισοδήματος (υπό μορφή προνοιακών επιδομάτων) που λάμβανε πριν απολυθεί. Αντίθετα, στην Τσεχία συνεχίζει να παίρνει το 54,8 του εισοδήματος, στο Λουξεμβούργο το 67,9% και στην Ολλανδία το 66,87%.
3. Υπάρχει υψηλή αναλογία αποφοίτων λυκείου και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πάρα πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλα κράτη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

“ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ” ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Το ιδιωτικό χρέος των πολιτών συνεχίζει να φουσκώνει. Σύμφωνα με τα τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο προστέθηκαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο οφειλές ύψους 766 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά χρέη ξεπερνάνε τα 100 δισ. και τα μοιράζονται 4.107.315 φορολογούμενοι (ο 1 στους 2). Από αυτούς κινδυνεύουν με κατάσχεση το 1.757.439.

ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ. Επιπλέον κόστος που έφτασε ως και το 69% καταγράφει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ για την κατασκευή τριών ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάστηκαν την περίοδο 2000-2014. Αναφέρουμε παραδείγματα:
1. Η έκταση των έργων για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 (Κεντρική Οδός) μειώθηκε κατά 55%, αλλά το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 47%. Η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους έφτασε τα 413 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς.
2.Στην Ολυμπία Οδό η έκταση των έργων μειώθηκε κατά 45%, αλλά το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 69%. Η επιπρόσθετη επιβάρυνση έφτασε τα 678 εκατ. ευρώ.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: 
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης συνεισφορών της ΕΕ για έργα ΣΔΙΤ, έχοντας λάβει το 59% του συνολικού ποσού για όλη την ΕΕ (3,3 δισ. ευρώ).

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα προοδευτικός για να αισθανθεί ασφυξία διαβάζοντας την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ούτε χρειάζεται να γνωρίζει νομικά. Το ύφος και ο πολεμικός τόνος του κειμένου σίγουρα προσβάλλει και συντηρητικούς συμπολίτες μας.
Προκαλεί έκπληξη ωστόσο η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση. Όπως μας θύμισε σε σχόλιό της στο facebook η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού, ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε προλάβει το ΣτΕ καταργώντας επί της ουσίας τις αλλαγές που είχε επιφέρει στη διδασκαλία του μαθήματος ο Νίκος Φίλης σπεύδοντας ο πρώτος να υιοθετήσει τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Θυμίζουμε ότι των ρυθμίσεων Φίλη είχε ακολουθήσει κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία που επιλύθηκε μετά από μια  θυελλώδη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό παρουσία Καμμένου ο οποίος Πάνος Καμμένος κλαίγοντας είχε πει στον Ιερώνυμο πως εαν του ζητούσε να ρίξει την κυβέρνηση (για τα Θρησκευτικά) θα το έκανε.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ.Φίλης αντικαταστάθηκε από τον κ.Γαβρόγλου ο οποίος άφησε κατά μέρος τις προτάσεις Φίλη και υιοθέτησε αυτές της Ιεράς Συνόδου. Σε αυτό το γλαφυρό δελτίο τύπου της ΔΙΣ περιγράφονται οι συνεδριάσεις των επιτροπών για το μάθημα των Θρησκευτικών και ο αποτελεσματικός τρόπος που οι ιεράρχες επιβάλλουν τη θέλησή τους στο κράτος.
Παρ’όλα αυτά ο κ.Γαβρόγλου δήλωσε σήμερα δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στον σκοταδισμό. Μάλιστα.
+Για βήμα προς τα πίσω, κάνει λόγο το “Ποτάμι” σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ. Με σημερινή του δήλωση ο π.Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η δήλωση γίνεται ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και των Τούρκων όπου θα συζητηθεί το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο π.Πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ένωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας”.
Κάνει δε μια σημαντική υπενθύμιση: “Θα πρέπει να περιλαμβάνεται (στα μέτρα) και ο ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση”.

FACEBOOK: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ”. Οργισμένοι και εξαπατημένοι από την εταιρεία Cambridge Analytica δηλώνουν τώρα στο Facebook. Σύμφωνα με το AFP, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι “έχει υποστεί σοκ για το γεγονός ότι εξαπατήθηκε” από την βρετανική εταιρεία δεδομένων και τόνισε ότι “κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος”.
Το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον διαστάσεις και βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες από τον ιδρυτή της Facebook να παρουσιαστεί ενώπιόν της για να της δώσει εξηγήσεις και του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της. Στη συνέχεια, πολλοί αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν ο Μ. Ζούκεμπεργκ να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ενώ  έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Το Fast Company  έχει συγκεντρώσει την ιστορία από τις συγγνώμες που έχει πει κατά καιρούς ο Μάρκ Ζούκεμπεργκ αλλά κι αυτές που δεν έχει πει. Η απολογία και η έκφραση συγγνώμης είναι η στάνταρντ συνταγή για τη διαχείριση κρίσης για μια πολυεθνική. Μέλλει να δούμε βέβαια στις πόσες συγγνώμες ο Ζούκεμπεργκ θα καεί κι αν κάτι τέτοιο συμβεί τελικά, βέβαια.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΔΩΡΕΑ ΓΙΑ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα”, υπέγραψε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων νοσοκομείων, στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, ένα καινούργιο κτίριο που θα φιλοξενήσει τη νοσηλευτική έδρα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, την παροχή ιατρικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ καθώς και την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.
+Με ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστεί  τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη μεγάλη του δωρεά και εκφράζει την ευχή η σπάνια αυτή πρωτοβουλία του να βρει κι άλλους μιμητές.
” Δεν κάνω αυτήν την επισήμανση τυχαία. Θεωρώ ότι πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα έπρεπε ήδη να πρωταγωνιστούν με ανάλογες πρωτοβουλίες στην εθνική προσπάθεια να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της”, καταλήγει.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ; Μετά τον αυτοεξόριστο, τοπικό πρωθυπουργό της Καταλονίας Πουτζντεμόν και ο δεύτερος υποψήφιος των αυτονομιστών για την τοπική πρωθυπουργία Ζόρντι Σάντσεζ εγκατέλειψε τη μάχη για την εκλογή του στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης. Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας ότι ο κ. Πουτζντεμόν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας ο τέως τοπικός ηγέτης είχε εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της θέσης για να μην διακινδυνεύσει τη σύλληψή του. Τότε προέκυψε ο Σάντσεζ, που είναι κρατούμενος στη Μαδρίτη για την αποσχιστική προσπάθεια της Καταλονίας. Δεν είχε όμως τη στήριξη του αριστερού αντικαπιταλιστικού σχηματισμού Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP), η οποία ήταν απαραίτητη για τον σχηματισμό πλειοψηφίας στο τοπικό κοινοβούλιο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ. Ελεύθερες μπροστά από το σχολείο τους αφέθηκαν οι 76 μαθήτριες από τις 110 που είχαν απαχθεί από την πόλη Νταπτσί της βορειοανατολικής Νιγηρίας, τον περασμένο μήνα, από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ. Οι μαθήτριες, ηλικίας 11 ως 19 ετών, είχαν απαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου και αυτή ήταν η μεγαλύτερη μαζική απαγωγή μετά το 2014 όταν η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει περισσότερες από 270 μαθήτριες από την πόλη Τσιμπόκ.

MEDIA. Η πώληση του αιώνα στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία χαρακτηρίζεται η πώληση του Ομίλου Dogan στον φιλοκυβερνητικό Όμιλο Demiroren. Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk αλλά και πολλά άλλα περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και εταιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,25 δισ. δολλαρίων.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝΑ. Η τέφρα του Στίβεν Χόκινγκ θα ενταφιαστεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ δίπλα στον Ισαάκ Νεύτωνα. Είναι η πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια που ένα επιστήμονας θα τύχει αυτής της τιμής.  Είναι δε ο πρώτος επώνυμος μετά τον Λώρενς Ολίβιε (το 1989) και ακολουθεί στη σειρά προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, η Ελισάβετ Α’, ο Κάρολος Ντίκενς και άλλοι ανάλογου μεγέθους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MACARON; Με αφορμή τον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Le meilleur Macaron Grec, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, το βράδυ, στην Πρεσβεία της Γαλλίας η Θάλεια Τσιχλάκη μας αφηγείται την ιστορία του εμβληματικού αυτού γαλλικού γλυκού και μας εξηγεί πως πρέπει να είναι το τέλειο μακαρόν.