Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

Θα στηθούν δέκα κάλπες και θα τυπωθούν 3.000 ψηφοδέλτια για το αυριανό πολιτικό τηλεοπτικό ρηάλιτι διάρκειας 16+ ωρών που ετοιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Novartis. Οι φτωχοί εργαζόμενοι είναι μια πραγματικότητα. Ο Άσαντ συγκρούεται σφοδρά με τον τουρκικό στρατό στο Αφρίν. Επιστρέφει η ιλαρά.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

EUROGROUP. Γίνεται πλέον κατανοητό κι από τον τελευταίο σε αυτή τη χώρα πως στην ελληνική κρίση οι αξιολογήσεις δεν ήταν τεχνικές αλλά πολιτικές, συχνά δε και… παραπολιτικές.

Δεν εκταμιεύθηκε τελικώς η δόση των 5,7 στο χθεσινό Eurogroup γιατί το “Πλοίο της Χαράς” της κυβέρνησης προσέκρουσε σε δύο τεχνητούς πολιτικούς υφάλους που δημιούργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για να “βουλιάζει”  τα πλοία των αντιπάλων του, στην πραγματικότητα την ίδια τη χώρα αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ιδεοληπτικούς που αποδείχθηκαν αποϊδεολογικοποιημένοι εξουσιομανείς.
Κι εάν η οξύτητα ξενίσει κάποιους αναγνώστες να επισημάνουμε ότι από το 2010 το διακύβευμα είναι μόνον η χώρα για την καταστροφή της οποίας οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα.
Το Ελληνικό και οι Πλειστηριασμοί ήταν η δικαιολογία για την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης αλλά η εμπλοκή του ονόματος του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μικροδράμα μας αναγκάζει να πάμε λίγο βαθύτερα και να αναζητήσουμε κι άλλες αιτίες για τη στάση των δανειστών.
Ο ανηλεής πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στον Γιάννη Στουρνάρα είναι μία από τις στις αιτίες της στάσης Ντράγκι κι αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος είναι παράρτημα της ΕΚΤ και όλοι οι διοικητές της λογοδοτούν εκεί και όχι στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Κανένας σοβαρός επικεφαλής οργανισμού δεν αφήνει τους ανθρώπους του ακάλυπτους. Γιατί να το κάνει ο Μάριο Ντράγκι;
Μας είναι ακατανόητο λοιπόν πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πιστεύει ότι με το να στήνει κάθε τόσο στα δύο μέτρα τον διοικητή της ΤτΕ δεν θα έχει συνέπειες.
Δεύτερον, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στη λεκτική κόντρα Ντράγκι-Τσακαλώτου έγινε αναφορά στην πορεία των ομολόγων και την εμμονή του δεύτερου να βγει στις αγορές, αγοράζοντας ακριβό χρήμα ώστε να δημιουργήσει “μαγικές εικόνες” για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας αλλά και να χρηματοδοτήσει και το κομματικό κράτος που η κυβέρνηση  προσπαθεί να αναστήσει ενόψει των εκλογών. Όλα αυτά θα ήταν και λίγο αστεία εάν δεν αφορούσαν τις ζωές και τις επιχειρήσεις που διέλυσε ο κ.Τσακαλώτος προσωπικά και οι φίλοι του.

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Δέκα κάλπες θα στηθούν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία της Novartis, θα γίνει η ψηφοφορία της Τετάρτης για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μυστική ψηφοφορία κατά πρόσωπο (σε 10 ή 1 κάλπη) για τα 10 πολιτικά πρόσωπα εγκρίθηκε με ψήφους 14 έναντι 8. Απορρίφθηκε η πρόταση της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση έχει σκηνοθετήσει την όλη διαδικασία ως reality αφού θα υπάρχει διαρκής τηλεοπτικής κάλυψη και τις 16 ώρες που αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία.
Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε μήνυση κατά ανώνυμου  μάρτυρα της υπόθεσης. “Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα. Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο. Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση”.

ΦΤΩΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Εργάνης”, τον Ιανουάριο του 2018 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 153.876 και οι αποχωρήσεις σε 170.418 με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 16.542 θέσεις. Από τις 170.418 συνολικά αποχωρήσεις, οι 70.332 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.086 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 υπάρχει μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 3 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, μόλις 389,65 ευρώ μεικτά.
ΣΧΟΛΙΟ. Βέβαια, δεν έχουμε καταλάβει απολύτως ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις μορφές απασχόλησης που προκρίνει  κι αυτό το επισημαίνουμε με αφορμή τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση που καταγγέλλει το φαινόμενο. Στην Ελλάδα τα ποσοστά της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης παραμένουν χαμηλά. Από την άλλη πλευρά ο ΣΕΒ μέσω των συστηματικών του παρεμβάσεων επισημαίνει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την μερική απασχόληση. Όμως το ερώτημα για το είδος της απασχόλησης που θέλουμε και χρειαζόμαστε, παραμένει. Αλλά βέβαια, όταν το πολιτικό σύστημα ασχολείται νυχθημερόν με την σκανδαλολογία και τη φτηνή πολιτική αντιπαράθεση πού να μείνει χρόνος να συζητήσουν τα σοβαρά.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Η ιλαρά δεν είναι αποκλειστικά παιδική ασθένεια. Και οι ενήλικες αρρωσταίνουν από τη νόσο, δυσκολότερα μεν πιο σοβαρά δε. Αυτά σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.  Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιδημία δεν ανακόπτεται επειδή υπάρχουν στον πληθυσμό υπάρχουν αρκετοί ενήλικες με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη. Το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά ανεπαρκώς, μόνο με τη μία δόση του εμβολίου. “Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών” ενώ οι θάνατοι στη χώρα μας αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα κάτι που υπογραμμίζε την ανάγκη χορήγησης δύο δόσεων εμβολίου.
Η ΙΛΑΡΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ. Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της ΠΟΥ για την Ευρώπη, τα κρούσματα της ιλαράς στην ήπειρο έχουν αυξηθεί κατά 400% και προκαλώντας 35 θανάτους κατά το 2017. Συνολικά 15 από τις 53 ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν το 2017 έξαρση στην ιλαρά, με την Ρουμανία να βρίσκεται στην χειρότερη θέση με 5.562 κρούσματα, δεύτερη χειρότερη την Ιταλία με 5.006 κρούσματα και τρίτη την Ουκρανία με 4.767. Ακολουθεί η χώρα μας, στην τέταρτη θέση, με καταγεγραμμένα 967 κρούσματα, η Γερμανία με 927, η Σερβία με 702, το Τατζικιστάν με 649, η Γαλλία με 520, η Ρωσία με 408, το Βέλγιο με 369, το Ηνωμένο Βασίλειο με 282, η Βουλγαρία με 167, η Ισπανία με 152, η Τσεχία με 146 και η Ελβετία με 105.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-ΔΕΗ. Τη δυνατότητα πληρωμής της ΔΕΗ με το μήνα, δίνει πλέον η ΔΕΗ σε όσους εγγραφούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία λογαριασμών “ebill”. Όσοι κάνουν χρήση της εφαρμογής θα μπορούν, εκτός της ενημέρωσης για την οφειλή τους, να επιλέξουν να λαμβάνουν και μηνιαίους λογαριασμούς. Στόχος της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να μειώσει τον αριθμό των κακοπληρωτών καθώς εκτιμά ότι οι μηνιαίοι λογαριασμοί είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι από τα νοικοκυριά σε σύγκριση με τους διμηνιαίους όπου το ποσό είναι υψηλό.
Σημείωση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ (όταν ο ετήσιος τζίρος της είναι περίπου 5,25 δισ.)ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ. Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου. Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ “Saipem 12.000” για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο “Σουπιά” στο τεμάχιο 3.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ζήτησαν οι 17 Τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν με φουσκωτή λέμβο στις Οινούσσες το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας. Πρόκειται για 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να είναι δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Πρόκειται για το  5ο κατά σειρά περιστατικό παράνομης εισόδου Τούρκων πολιτών στη Χίο.Όλοι τους οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στη συνέχεια τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που θα τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά ώστε να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία στην Αθήνα.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΑΝΤ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ. Δυνάμεις φιλικές προς το καθεστώς Άσαντ, συνεπικουρούμενες από σιιτικές δυνάμεις από το Ιράν εισήλθαν στο Αφρίν μετά τη συμφωνία που πέτυχαν οι Κούρδοι του YPG με τον Άσαντ προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό που διεκδικεί την περιοχή καθώς θεωρεί το YPG παρακλάδι του ΡΚΚ. Η κίνηση αυτή γίνεται παρ’όλο που το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, μετά από συνομιλίες του με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν, Βλάντιμιρ Πούτιν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, είχε αποτρέψει την είσοδο των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο κουρδικό καντόνι.
Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν μεν οι καθεστωτικές δυνάμεις πλήξουν τις κουρδικές YPG, η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν όμως τις προστατέψουν, “κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και τον στρατό της”.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ. Εάν και οικείες στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται πως προκαλούν ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Τίποτα πλέον δεν είναι business as usual. Ούτε στη “σταθερή Γερμανία”. Η είδηση βέβαια είναι η δημοσκόπηση της INSA για λογαριασμό της Bild που εμφανίζει για πρώτη φορά την ακροδεξιά  “Εναλλακτική για τη Γερμανία” να προηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κομματος.
Το SPD ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας που συνήψε με τους Χριστιανοδημοκράτες για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού. Τα 463.723 μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου εάν εγκρίνουν τη συμφωνία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές Μαρτίου.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Έχουν διατυπωθεί ενστάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα της αμεσοδημοκρατικής αυτής πρακτικής. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή εγχειρίζει στα μέλη του SPD το δικαίωμα του βέτο στη συμφωνία κάτι που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας πάντως αρνήθηκε να ακούσει τις ενστάσεις αυτές σε ακροαματική διαδικασία.
Ούτε το CDU πάντως έχει μείνει ανεπηρέαστο από τη διαδικασία. Στις 26 Φεβρουαρίου συγκαλείται συνέδριο του κόμματος για να επικυρώσει τη συμφωνία αλλά και για να προχωρήσει στην εκλογή του νέου ΓΓ του Κόμματος. Για την ακρίβεια θα είναι γυναίκα. Η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε ήδη την ΠΘ του κρατιδίου του Σααρλαντ, την 55χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ-Κράνμπάουερ, γνωστή με το ακρωνύμια ΑΚΚ. Η Κράνμπάουερ δεν είναι βουλευτής κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα μ’ενα παραδοσιακά κοινοβουλευτικό κόμμα όπως το CDU.
Η συνέχεια του γερμανικού σήριαλ αναμένεται ενδιαφέρουσα.

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, ξεκινούν σήμερα σειρά διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουν τον Δεκέμβριο σε μια μη δεσμευτική Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση. Μέχρι τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι έξι γύροι διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, ένας κάθε μήνα. Η συμφωνία θα επικυρωθεί επισήμως στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στη διάρκεια συνόδου στο Μαρόκο. Στόχος είναι “να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές”, υπογραμμίζει το 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της “Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση”. Στο προσχέδιο τονίζεται ότι θα διασφαλίζεται “η κυριαρχία των κρατών”, ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι “καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης”. Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει 22 συγκεκριμένα μέτρα όπως η συγκέντρωση δεδομένων, η παροχή εγγράφων ταυτότητας στους μετανάστες που δεν διαθέτουν, η παροχή ιδιαίτερης φροντίδας στις γυναίκες και τα παιδιά, η παροχή στους μετανάστες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και η αποτροπή των διακρίσεων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο τέλος του 2017 ότι αποσύρονται από τις διαπραγματεύσεις αυτές εξαιτίας των διατάξεων που προβλέπει η συμφωνία και οι οποίες είναι αντίθετες στην νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

 

ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η ιστορία του Ιάκωβου Απέργη, αρχιμάγειρα στην κουζίνα του Τζάνειου Νοσοκομείου. Έχει στόχο ν’αλλάξει τις αντιλήψεις για το τί είναι το “νοσοκομειακό φαγητό”.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!