Δευτέρα 29 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη ρίξτε μια ματιά στην προηγούμενη έκδοση του FACT γιατί όλο και κάποια ενδιαφέρουσα ανάλυση ή διαφορετική είδηση θα διαβάσετε.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Εκδίδουμε το FACT για να στρέφουμε το βλέμμα στα σημαντικά, διαπερνώντας το προπέτασμα καπνού που παράγει το κουτσομπολιό και παραπολιτική οπότε κάθε φορά που το θέμα της αρνησιδικίας στη χώρα μας εμφανίζεται στις ειδήσεις γίνεται το πρώτο θέμα του δικού μας δελτίου. Η αρνησιδικία είναι η άρνηση ή η ανικανότητα ενός συστήματος δικαιοσύνης να διεξάγει δίκες και να εκδίδει αποφάσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την αξιολόγηση για το 2017 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που παρουσίασε ο πρόεδρος του Γκουίντο Ραϊμόντι (με 36 υποθέσεις που αφορούν κυρίως θέματα αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας) η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις χωρών που παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Στη σχετική κατάταξη προηγείται η Ρωσία (305), η Τουρκία (116), η Ουκρανία (87), η Ρουμανία (69), η Βουλγαρία (39) και ακολουθεί η Ελλάδα (37). Από τις 37 υποθέσεις που αφορούσαν τη χώρα μας σε 36 διαπιστώθηκαν μία ή περισσότερες παραβιάσεις της ΕΣΔΑ και μόνο σε μία υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.
Δηλαδή, σε όλες τις σχετικές υποθέσεις που η Ελλάδα βρέθηκε υπόδιξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάστηκε. Είναι πραγματικά τρομακτικό
Αντίστοιχα είναι τα νέα και από τις δικαστικές ενώσεις της χώρας που αναφέρουν ότι οι αδίκαστες υποθέσεις ανέρχονται περίπου στις 600.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπου εκκρεμούν περίπου 250.000 δικογραφίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες (4,5 χρόνια) και αυτή είναι η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης (στη Βουλγαρία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 564 μέρες και στην Αλβανία 523 μέρες).
Για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί 401 φορές τα τελευταία χρονιά από ευρωπαϊκά δικαστήρια ενώ της έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Η πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε σήμερα για το Μακεδονικό είναι ότι έχει εξελιχθεί ως η νέα “μπίζνα” όλων. Όποιος ρίξει μια ματιά στον χθεσινό, κυριακάτικο Τύπο και μετρήσει τις ατελείωτες σελίδες με τις αναλύσεις επί αναλύσεων για το θέμα, μπούρδες και παραπολιτική πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πείθεται γιαυτό μας τον ισχυρισμό. Βρήκαμε πάλι δουλειά. Από το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την περίφημη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο που να συναγωνίζεται σε κενότητα εκείνη την περίοδο όταν το μηντιακό σύμπαν ανέλυε νυχθημερόν από τα προπαγανδιστικά non paper του Μαξίμου μέχρι τα χρώματα στα πουκάμισα του φαιδρού Βαρουφάκη αντί να ενημερώσει τους πολίτες ότι στην πραγματικότητα δεν γινόταν καμία διαπραγμάτευση μόνον οδεύαμε, με βαρουφάκεια χαχανητά προς την καταστροφή (κλειστές τράπεζες, νέα φορομπηχτικά μνημόνια, πλειστηριασμοί, άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων κλπ).
Εξαίρεση αποτελούν οι δύο παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου όπου εξηγεί ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ισχυριζόμενη, τώρα για λίγες εβδομάδες νωρίτερα μας έλεγε άλλα, ότι διαπραγματεύεται, σκληρά πάντα, τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετ’επιτάσεως εξηγεί ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευθεί το όνομα και τις χρήσεις του στο εσωτερικό και το εξωτερικό, erga omnes, δηλαδή, να επιδιώξει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 με τις βελτιώσεις της να γίνει η βασική διεθνής συμφωνία και να διασφαλίσει ότι η πΓΔΜ θα συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο γιατί μόνο το διεθνές δίκαιο μπορεί να προστατεύσει και τα συμφέροντα της δικής μας χώρας. Καθαρά λόγια και εύγε.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ του θεάματος τώρα, διαβάζουμε πως δύο ξεχωριστές αιτήσεις για τη παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή έχουν κατατεθεί στον δήμο Αθηναίων.
α) από τον κ. Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπεί τα σωματεία “Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας”, “Πολιτιστικό Οδοιπορικό”, την “Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας”, την “Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων” και τον σύλλογο “Οι μωμόγεροι”.
β) από τη “Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου” στην πλατεία Συντάγματος στις 4 Φεβρουαρίου 2018″
Κατά την πρώτη συνάντηση, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Νέλλη Παπαχελά στο Δημαρχείο, δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την παροχή μίας άδειας. Αν και στην συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για αύριο δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ έχουμε μια χαρακτηριστική είδηση: “Ούτε μία στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό”, δηλώνουν οι ΑΝΕΛ.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Πάνω από 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε από 22 ως 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε με πλειοψηφία στην ολομέλεια “η εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος, που θα καταβάλλεται χωρίς έλεγχο (της οικονομικής κατάστασης) ή απαιτήσεις εργασίας, είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την ενίσχυση της συμμετοχής όλων στην κοινωνία”, αναφέρει η έκθεση. Θεωρείται ότι η εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος που ορίζεται ως “καθολικό, ατομικό, άνευ όρων και επαρκές για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης”, θα ανακουφίσει τη φτώχεια και θα εγγυηθεί ίσες ευκαιρίες για όλους, πιο αποτελεσματικά από το υπάρχον σύστημα διάφορων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Να συνεχίσουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς έως τις 4 Μαρτίου, αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης την Κυριακή.

ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και άλλοι 15 πολίτες συνελήφθησαν χθες στη Μόσχα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που καλούσε τους Ρώσους σε αποχή από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Της σύλληψης του Ναβάλνι προηγήθηκε επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του σε μια καταφανή προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας μέσω διαδικτύου. Η ίδια αστυνομία δικαιολόγησε την έφοδο στα γραφεία λέγοντας ότι είχε πληροφορίες για τοποθετημένη βόμβα.
Αμέσως μετά τη σύλληψή του και μέσα από την κλούβα της αστυνομίας ο Ναβάλνι απευθύνθηκε στους οπαδούς του μέσω τουίτερ ζητώντας τους να προσέλθουν μαζικά στις διαδηλώσεις “Με συνέλαβαν. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν διαδηλώνετε για μένα αλλά για τους εαυτούς σας και το μέλλον σας”.
Τελικώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε 100 διαφορετικές πόλεις της Ρωσίας με χαρακτηριστικότερη περίπτωση της συγκέντρωσης σε πόλη της Σιβηρίας με θερμοκρασία -45οC. Στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη οι αρχές είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια για τις συγκεντρώσεις παρ΄όλα αυτά όμως στη Μόσχα συγκεντρώθηκαν 2.000.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info που παρακολουθεί τις συλλήψεις, συνολικά συνελήφθησαν περί τα 250 άτομα ενώ τον Ιούνιο σε ανάλογες διαδηλώσεις είχαν συλληφθεί 1.000.
Πάντως ο αριθμός των συγκεντρωμένων στις διαδηλώσεις του Ναβάλνι έχει μειωθεί αισθητά από αυτές που έγιναν τον προηγούμενο Μάρτιο και Ιούνιο όπου συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες.
Από τον περασμένο Μάρτιο ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί τρεις φορές για υποκίνηση διαμαρτυρίων κατά του προέδρου Πούτιν.
Το βράδυ της Κυριακής ο Ναβάλνι αφέθηκε και πάλι ελεύθερος.
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ η αστυνομία εισέβαλλε σε κινηματογράφο που αγνόησε την απαγόρευση για την προβολή μιας Βρετανικής μαύρης κωμωδίας για τον Στάλιν και πρόβαλε την ταινία.
Στην ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ πάλι ομάδα πλούσιων Ρώσων έχει επιστρατεύσει στρατό από λομπίστες και συμβούλους επικοινωνίας για να αποτρέψει τη δημοσίευση λίστας “Ρώσων Ολιγαρχών” που κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) και ο Σταύρος Μαλλάς (ΑΚΕΛ) θα αναμετρηθούν στον β’γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Ν. Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,50%. Ακολουθεί ο Στ. Μαλάς, με ποσοστό 30,25%, ενώ εκτός β’ γύρου μένει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 25,74%.
ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ νικητής αναδείχθη τελικώς ο ευρωσκεπτικιστής, λαϊκιστής Μίλος Ζέμαν. Σύμφωνα με αναλυτές καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξε η μαζική προσέλευση στις κάλπες των ψηφοφόρων απο τις αγροτικές περιοχές.
ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ όπου διεξήχθη μια ήσυχη, βαρετή σχεδόν, προεκλογική εκστρατεία επανεξελέγη για άλλα έξι χρόνια ο νυν πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. Από την προεκλογική του εκστρατεία έλειψε σε όλους ο φανταιζί και πολύ δημοφιλής του σκύλος Λένου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Alwaleed bin Talal, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας, αφέθηκε ελεύθερος από το ξενοδοχείο Ριτς όπου και κρατούνταν. Ο Alwaleed bin Talal παρέμεινε κρατούμενος για περισσότερους από δύο μήνες, στο πλαίσιο της επιχείρησης του πρίγκιπα διάδοχου του βασιλείου, Mohammed bin Salman, κατά της διαφθοράς, ενώ στα χέρια των αρχών έπεσαν και δεκάδες άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας. Ο Talal δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ενώ δήλωσε ότι αναμένει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της επενδυτικής του εταιρείας Kingdom Holding Co, χωρίς να χρειαστεί να μεταβιβάσει κάποιο κομμάτι της στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε την κράτηση του ως μια “παρεξήγηση”, ενώ δηλώνει ότι υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του πρίγκιπα διάδοχου.
Βέβαια, σύμφωνα με τους New York Times υπάρχει διάχυτη η εικασία ότι εξαγόρασε την ελευθερία του με αντάλλαγμα ένα σεβαστό κομμάτι της περιουσίας του.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη ότι ο αυτονομιστής Κάρλες Πουτζντεμόν θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία εάν θέλει να ψηφιστεί από την τοπική Βουλή ως κυβερνήτης της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ. Από το 2010, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί τα αστικά λύματα της Αθήνας που καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Οι επιστήμονες παρακολουθούν χιλιάδες ουσίες ταυτόχρονα μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται οι συνήθειές μας: από τη χρήση φαρμάκων και ναρκωτικών, έως καθημερινών προϊόντων. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις:

  • στα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και στα ηρεμιστικά, παρατηρείται μικρή μείωση σε σχέση με το 2014, παραμένουν όμως υψηλότερα από το 2012
  • αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση στα αντιβιοτικά
  • η κατανάλωση κοκαΐνης μειώθηκε κατά 89,9% σε σχέση με το 2014, μείωση (κατά 21%) παρουσιάζει η χρήση του ecstacy (διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τετραπλάσια του 2010)
  • η χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης παραμένει σταθερή
  • η χρήση κάνναβης παραμένει σταθερή, σε πολύ υψηλά επίπεδα (περίπου το 12% των κατοίκων της Αθήνας κάνει χρήση κάνναβης)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Εγκρίθηκε κατ’αρχήν από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την προσαρμογή της ΕΕ στη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Βάσει της συμφωνίας η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% τουλάχιστον έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2030 (σε σχέση με το 2005) να προχωρήσει σε 16% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΥΓΕΙΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑΤΑ; Πραγματικά αξίζε ν’αναδημοσιεύουμε κατά καιρούς αυτό το άρθρο. “Δέκα ανόητες θεωρίες σχετικά με την υγεία που οφείλουμε να αγνοούμε”.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!