Τετάρτη 24 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη χθεσινή έκδοση. Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε εκεί.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί αναγνώστε μας είναι μέλη της κοινωνίας των πολιτών και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Ενημερώνουμε λοιπόν πως ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων ανοίγει απόψε θερμαινόμενο χώρο φιλοξενίας, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, επί της οδού Ακαδημίας 50. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, street workers του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων  θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις στους δρόμους της Αθήνας για την πληροφόρηση των αστέγων και την προώθησή τους στο θερμαινόμενο χώρο.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑΠαρά τα θετικά σημάδια στην οικονομία, λόγω της δημοσιονομικής ισορροπίας, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 διαμορφώθηκε περίπου στο 1,5% (σχεδόν στο μισό του αρχικού στόχου της κυβέρνησης) και ακόμη και αν το 2018 η ανάπτυξη φτάσει στο 2%, αυτό δεν αρκεί για να βελτιωθεί η κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι για τους επενδυτές. Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης “Ελληνική Οικονομία, 4ο/2017”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΠΘ της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Στις δηλώσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέκρινε την επίλυση του αλυτρωτισμού “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, όχι να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος. Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα”. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι σκοπεύουν σε ένδειξη καλής θελήσεως σκοπεύουν να αλλάξουν άμεσα το όνομα του αεροδρομίου και των λεωφόρων. Συμφωνήθηκε δε ότι προχωρούν στη διαπραγμάτευση για σύνθετη ονομασία με κοινή χρήση (erga omnes).
Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του δήλωσε μεταξύ άλλων: “όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών”.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Από τον λογο του Κυριάκου Μητσοτάκη απουσίαζε κάθε αναφορά στην ονομασία ενώ στο ζήτημα του αλυτρωτισμού είπε πως εάν χειριζόταν ο ίδιος το ζήτημα τότε θα έθετε ως… “προαπαιτούμενο” την αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ.
ΣΧΟΛΙΟ. Βρίσκουμε ενδιαφέρον τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας οχυρώνεται πίσω από την γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέτει τον αλυτρωτισμό ως ικανή και αναγκαία συνθήκη επίλυσης του προβλήματος. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία μιλάει καθαρά για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ζόραν Ζάεφ να το καταφέρει.
Επίσης το θέμα της σύνθετης ονομασίας προσκρούει στον κυβερνητικό εταίρο. Αυτού τις αντιδράσεις περιμένουμε αλλά μέχρι την ώρα που κλείναμε το δελτίο οι ΑΝΕΛ δεν είχαν εκδόσει κάποια ανακοίνωση.
Το παρακολουθούμε με ψυχραιμία.

DAVOS. Παρακολουθούμε καθημερινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας και την Παρασκευή θα κάνουμε μια ανασκόπηση με τα πιο ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν εκεί και όσα πρέπει να κρατήσετε από τη φετινή διοργάνωση.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, από το 2015 μέχρι το 2017 οι φορείς του Δημοσίου,, αυξήθηκαν κατά 65%. Οι φορείς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017 ενώ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 1.068 σε 1.211. Η διόγκωση αυτή συνέβαλε και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι  από 686.824 το 2015 έφτασαν σε 712.716 το 2017. Ο ακριβής τους αριθμός δεν είναι πλήρως αποτυπωμένος, καθώς μόνο 16 από  1730 φορείς έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει στοιχεία με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το φαινόμενο των “αόρατων μισθοδοτούμενων”. Οι κατηγορίες των μετακλητών, αιρετών και προέδρων/μελών διοικητικών συμβουλίων, δείχνουν ετήσια συνολική αύξηση κατά 1.026 άτομα. Συγκεκριμένα οι αιρετοί σημείωσαν αύξηση κατά 687 άτομα.

ΝΕΑ ΦΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. Αυξήθηκαν κατά 1,2 δις τα φέσια στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι φορολογικές οφειλές διαμορφώθηκαν στα 10,87 δις ευρώ, από το 9,61 δις ευρώ το Νοέμβριο κι αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 12,8 δις ευρώ από την αρχή του χρόνου, ως ένα ακόμα δείγμα της φοροδοτικής εξάντλησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα το 2017, αναμένεται αυξημένος κατά 4,8% σε σχέση με το 2016. Το 80% αυτών των διανυκτερεύσεων έγιναν από μη κατοίκους της ΕΕ, αυξημένες κατά 7,1% σε σχέση με το 2016. Αντίθετα, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα από κατοίκους της ΕΕ παρουσίασε μείωση (-3,4%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πανευρωπαϊκά στην πρώτη θέση έρχεται η Ισπανία με 471 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, (+ 3,6% από το 2016) και ακολουθεί η Γαλλία με 431 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, (+6,6%), η Ιταλία με 425 διανυκτερεύσεις (+5,4%) και η Γερμανία με 400 διανυκτερεύσεις (+2,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Λετονία (+12%), τη Σλοβενία (+11,3%) και την Κροατία (+10,6%).

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Ανατολικής Γκούτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τον ανταρτών. Τα θύματα εκ των οποίων πολλά παιδιά ανέρχονται στα είκοσι. Οι επιθέσεις με ρουκέτες που έφεραν αέρια χλωρίου έγιναν τη Δευτέρα. Συνολικά κι από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει τέσσερις επιθέσεις με χημικά όπλα σύμφωνα με ομάδες ιατρών που βρίσκονται στην περιοχή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε ακόμα τη Ρωσία γιατί δεν αποτρέπει τις επιθέσεις με χημικά όπλα. Η κυβέρνηση της Συρίας είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013 μετά από επίθεση στην Ανατολική Γκούτα και τον θάνατο χιλίων ανθρώπων από αυτά.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ. Μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δείχνει ότι μεγάλωσε πολύ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των διαφορετικών γενεών στην Ευρώπη και αυτό συνέβη σε βάρος των νεότερων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπάρξουν κατάλληλες πολιτικές “μια ολόκληρη γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ”. Από το 2007, ο μέσος όρος της ανισότητας, όσον αφορά το εισόδημα στην ΕΕ, παρέμεινε σταθερός. Η σταθερότητα ήταν το αποτέλεσμα όμως δύο αντίθετων τάσεων: τα εισοδήματα των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών έμειναν στάσιμα, ενώ αυτά των 65χρονων και άνω αυξήθηκαν κατά 10% χάρη στην προστασία των συντάξεών τους.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΚΟΛΛΟΣΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ. Για πρώτη χρονιά το 2017 η Google δαπάνησε περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια (αύξηση 17% έναντι του 2016), για να επηρεάσει μέσω λόμπινγκ τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας έδωσε τα περισσότερα χρήματα για λόμπινγκ από το 1998 που άρχισε η καταγραφή των σχετικών δαπανών από τις εταιρείες. Οι AΤ&T, Boeing και Comcast συμπλήρωσαν την κορυφαία τετράδα του λόμπινγκ πέρυσι. Η Google δεν είναι η μόνη τεχνολογική εταιρεία που, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Τραμπ, αύξησε σημαντικά τις δαπάνες της για την άσκηση παρασκηνιακής πίεσης και επιρροής. Το Facebook αύξησε τις σχετικές δαπάνες κατά 32% πέρυσι (σε πάνω από 11 εκατ. δολάρια) έναντι του 2016, η Amazon κατά 16% (σε σχεδόν 13 εκατ. δολάρια), ενώ η Apple κατά 51% (λίγο πάνω από τα 7 εκατ. δολ). Οι τέσσερις εταιρείες Google, Facebook, Apple και Amazon έδωσαν συνολικά περίπου 50 εκατ. δολάρια για λόμπινγκ.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΣΤΟΝ AMAGI. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου συνομιλεί με τον πρώην Υπουργό Παύλο Γερουλάνο για την πολιτική τη μεταμνημονιακή εποχή, τις διεθνείς προκλήσεις, τη σοσιαλδημοκρατία σήμερα. “Η πολιτική δεν σταματάει στα μνημόνια”. Ακούτε εδώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. Πέρασαν έξι χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Χρήστος Γραμματίδης έγραψε για το El Culture ένα εξαιρετικό κείμενο για τον μεγάλο αυτό δημιουργό.