Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εδώ διαβάζετε το χθεσινό δελτίο, όλο και κάποια ενδιαφέρουσα ανάλυση θα βρείτε.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.
Χωρίς ΜΕΤΡΟ και Τρόλεϊ την Παρασκευή η Αθήνα.
Δυνατότητα έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και μέσω διαδικτύου (και αποστολής τους με ταχυδρομείο) από τον ΟΑΣΑ. Η έκδοση της κάρτας γίνεται με καταχώρηση στοιχείων εδώ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ό,τι πρέπει να ξέρετε.
– 400 άρθρα σε 1.326 σελίδες (χωρίς να συνυπολογίζονται η εισηγητική έκθεση, η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα υπόλοιπα συνοδευτικά κείμενα)
-H κυβέρνηση εκπλήρωσε ήδη την πρώτη υποχρέωση – να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή πριν από το αυριανό Euro Working Group – και πλέον το ζητούμενο είναι να ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα.
– Οι πιο σημαντικές διατάξεις: προβλέπεται ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά, για την κήρυξη απεργίας θα απαιτείται τουλάχιστον το 50%+1 των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η απόφαση λαμβάνεται με το ένα πέμπτο),  το νέο επίδομα τέκνων, το νέο πλαίσιο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, η σύσταση του “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, το οποίο και απορροφά την “Κτηματολόγιο Α.Ε.” και τα υποθηκοφυλακεία, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών νέα υπηρεσία με τίτλο “Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος” την οποία θα συντονίζει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, προβλέπεται ότι ακόμη και διαφορές μεταξύ ιδιωτών θα ακολουθούν αρχικά την οδό της διαμεσολάβησης πριν καταλήξουν στα δικαστήρια, το πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, μπαίνει πλαφόν στον μέσο όρο του έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που απασχολείται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κεφαλαιοποιήσουν αφορολόγητα αποθεματικά πληρώνοντας φόρο, καταργούνται μια σειρά φορολογικών απαλλαγών (π.χ. χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων, μερίσματα σε μετόχους ΚΤΕΛ, εταιρείες, παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου κ.λπ.) και θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των καζίνο.
Δεν κατατέθηκαν τελικά οι διατάξεις για τους πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται με επισπεύδοντα το Δημόσιο. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές ακόμη διατάξεις θα έρθουν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες υπό μορφή τροπολογίας.
Στο πολιτικό πεδίο το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει εύκολα από την κυβερνητική πλειοψηφία.  Με αποψινό non paper το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει την πίεση των βουλευτών του που ζητούν φορτικά νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αυτό αφενός σημαίνει ότι δέχονται και οι ίδιοι πίεση από το εκλογικό σώμα αλλά κυρίως ότι η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν απειλείται η “πρώτη, λαϊκή κατοικία” έχει πέσει στο κενό.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Nέος κύκλος επεισοδίων στο σήριαλ των τηλεοπτικών αδειών. Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών καναλιών ΑΝΤ1, Alpha, Star και ΣΚΑΪ, που ζητούσαν να παγώσει προσωρινά η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Η προθεσμία για την κατάθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό λήγει αύριο το μεσημέρι στις 15.00
Ήδη κι από χθες κατέθεσε αίτηση για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Στο θέμα παρενέβη σήμερα με ανακοίνωσή της η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. “Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”.”, αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.  Ο Αρχιεπίσκοπος σχολιάζοντας την ανακοίνωση επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό ή κοινωνικό αλλά είναι και εκκλησιαστικό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Νέα μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) κατά 2,8 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώνοντας το νέο όριο στα 22 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ “η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,8 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν εκστρατεία στρατολόγησης με στόχο υποψήφιους διαφορετικών φύλων, σεξουαλικότητας και θρησκειών ώστε να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στρατιωτών. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Σερ Νικ Κάρτερ, εξήγησε ότι ο στρατός ξηράς συνήθιζε να στρατολογεί “λευκούς νέους 16 έως 25 ετών και γύρω μας δεν υπάρχουν πια τόσοι όσοι στο παρελθόν. Η κοινωνία μας αλλάζει”. Υπεραμύνθηκε της εκστρατείας απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούν για υπερβολική “πολιτική ορθότητα”, λέγοντας ότι είναι “πολύ υπερήφανος που ο στρατός σέβεται αληθινά την εθνική και κοινωνική προέλευση και το φύλο εκάστου” και αναφέροντας ότι τους 9 τελευταίους μήνες, τα αιτήματα στρατολόγησης έχουν αυξηθεί κατά 30% έως 35%. “Είμαστε το είδος του εργοδότη που δεν έχει διαφορετική κλίμακα αμοιβών, είναι η ίδια όποιο κι αν είναι το φύλο σας”, πρόσθεσε ο αρχηγός του στρατού.

MEDIA-ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Στη δικαιοδοσία του Μπάκινχαμ φαίνεται πως πέρασε η διαχείριση της εικόνας της μέλλουσας συζύγου του πρίγκηπα Χάρυ, Μέγκαν Μαρκλ. Η πρώην ηθοποιός έκλεισε όλους τους λογαριασμούς της στα social media. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο ενός lifestyle blog που διατηρούσε μόλις ξεκίνησε ο δεσμός της με τον πρίγκηπα. Σημειώνεται ότι κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στα σόσιαλ μήντια.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που  μας διαβάζετε!