Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους. Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με τον Θανάση Παναγόπουλο.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο το προωθείτε σε φίλους και γνωστούς με τη προτροπή να εγγραφούν.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Νέα στάση εργασίας στο ΜΕΤΡΟ την Τετάρτη από τις 21.00 μέχρι το τέλος της βάρδιας.
ΑΝΕΣΤΑΛΗ η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 24ωρη απεργία του ΜΕΤΡΟ 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Καλύτερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις της Κομισιόν, καταγράφονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση το Ταμείο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσε για ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Επίσης το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό – output gap (το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ) ενώ ζητά και την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή των Βαλκανίων. (Ναυτεμπορική)
Ακόμα το μήνυμα του ΔΝΤ ως προς τις προθέσεις του για τα ευρωπαϊκά πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Λίγο πολύ είπαν ότι θα σκοπεύουν να μείνουν στην ΕΕ. Τουλάχιστον μέχρι να… αποφασίσουν να φύγουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. Διπλάσιο του περσινού θα είναι το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και άνεργοι. Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρινίζοντας ότι τα κριτήρια δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών. (CNN.gr)

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η προσέλευση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή και κατά πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών και  ξεπέρασε τις 210.000. Στο 94,3% των καταμετρημένων ψήφων η πρόεδρος του ΠαΣοΚ πήρε ποσοστό 41,2%. Δεύτερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 24,85%. Τρίτος αναδείχθηκε ο Γιώργος Καμίνης με ποσοστό 13,78%
Οι νικητές στις δηλώσεις τους ήταν ενωτικοί με την κ.Γεννηματά να αναφέρει ότι “Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα” και τον κ.Ανδρουλάκη να λέει “Σας θέλω όλους δίπλα μου”. (Το Βήμα)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Εφημερίδα των Συντακτών αναλύοντας για το χθεσινό αποτέλεσμα, μιλάει για μια εξαιρετική ευκαιρία.(ΕφΣΥΝ)
Συμφωνεί και η Καθημερινή με τον Πάσχο Μανδραβέλη που κάνει λόγο για στοίχημα που κερδήθηκε. (Καθημερινή)
Μια διαφορετική ανάγνωση στα γεγονότα κάνει στη σελίδα της στο facebook η πολιτική επιστήμονας Βένη Μουζακιάρη. Κάνει μια σειρά από εύστοχες παρατηρήσεις για την πραγματική φύση της περίφημης “ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας” για να καταλήξει ότι απλώς αναπαράγει τις γνωστές, παλιές διαδικασίες. Ενδιαφέρον σχόλιο διαβάστε το.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙΤο άσχημο αποτέλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πυροδότησε εξελίξεις στο Ποτάμι. Με ανακοίνωσή τους  60 μέλη του κόμματος ζητούν τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και θέτουν θέμα ηγεσίας. Μιλούν για “καθαρά προσωπική” απόφαση του κ. Θεοδωράκη να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα και διεκδικούν τη διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. Έτσι ζητάνε την άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου “στο οποίο θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία και ηγεσία του κινήματος”. (In.gr)

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να κινείται με στόχο την αντικατάσταση Μέι από την Πρωθυπουργία αλλά και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Σύμφωνα με τους Sunday Times 40 βουλευτές είναι έτοιμοι να υπογράψουν σχετικό κείμενο. Εάν φτάσουν τους 48 συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών που μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Η Τερέζα Μέι αμφισβητείται σχεδόν από την επομένη των εκλογών του Ιουνίου ενώ οι κυβερνητικές κρίσεις ανακύπτουν σε εβδομαδιαία βάση έκτοτε. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα η κυβέρνηση Μέι έχασε δύο Υπουργούς ενώ χάος συνεχίζει να επικρατεί στο πεδίο του Brexit. Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε όσα σχετικά κατέγραφε την Παρασκευή από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα δέχονται συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα τους και ο οποίος θα είναι συνδεμένος με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (POS).(TaxHeaven)

ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Απεβίωσε, σε ηλικία 82 ετών, ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, καθώς και συστηματικός μελετητής της περιόδου του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. (Τα Νέα)
Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών και ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.  Από το 1974 έως το 1982 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα”. Ο Γιάννης Καψής είχε τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότησή του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962. (Τα Νέα)

Ακόμα στις ειδήσεις

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επισκέφθηκε την Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της Καταλονίας, για πρώτη φορά μετά το αποσχιστικό δημοψήφισμα και τα γεγονότα που επακολούθησαν για να παρευρεθεί σε κομματική συγκέντρωση οπαδών του Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Ζήτησε από τους Καταλανούς να καταψηφίσουν τους αυτονομιστές και να προσπεράσουν τον καταστροφικό διχασμό. Είχε προηγηθεί το Σάββατο πολύ  μεγάλη διαδήλωση των αυτονομιστών που διαμαρτύρονταν για τη φυλάκιση των ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος. Η τοπική αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές στους 750.000. Οι τοπικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 21 Δεκεμβρίου. (Guardian)

ΜΙΑΝΜΑΡ. Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Πραμίλα Πάτεν αναφέρει ότι οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ επιδόθηκαν συστηματικά σε ομαδικούς βιασμούς γυναικών που ανήκουν στη μειονότητα Ροχίνγκια. Η Πάτεν συγκέντρωσε μαρτυρίες στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές που έχουν προσφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι μειονοτικοί. Ανάμεσα στους δράστες εγκλημάτων σεξουαλικής βίας συγκαταλέγονται επίσης συνοριοφύλακες και άνδρες παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη βουδιστές και μέλη άλλων μειονοτικών ομάδων στην επαρχία Ραχίν, διευκρίνισε η Πάτεν.
Περίπου 900.000 μουσουλμάνοι μειονοτικοί από τη Μιανμάρ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του περίπου ενός εκατομμυρίου Ροχίνγκια που ζούσαν στην επαρχία Ραχίν, έφυγαν από τη Μιανμάρ και προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ ΙΒΜ ανέβασε ψηλά τον πήχη των κβαντικών υπολογιστών αφού ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τον πρώτο επεξεργαστή με 50 κβαντικά “μπιτ” (qubits). Αποκτάει έτσι προβάδισμα έναντι της Google, της Intel και των άλλων εταιρειών στην κβαντική “κούρσα” των τελευταίων χρόνων. Τα 50 qubits αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Τα μικρότερα  συστήματα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής είχαν περιορισμένες δυνατότητες και μπορούσαν να εκτελούν υπολογισμούς που θα μπορούσαν να γίνουν και σε συμβατικούς υπερυπολογιστές. Μια μηχανή 50-qubits μπορεί να κάνει πράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν χωρίς κβαντική τεχνολογία.
+ Οι κβαντικοί υπολογιστές υπόσχονται ταχύτητα υπολογισμών πολύ μεγαλύτερη από τους τωρινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή στους σημερινούς υπολογιστές, το bit, η βασική μονάδα πληροφορίας μπορεί να πάρει τις τιμές  0 ή 1 ενώ το κβαντικό μπιτ (qubit), η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας μπορεί να παίρνει τις τιμές 0, 1 ή 0 και 1 ταυτόχρονα. (Technology Review)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Για πρώτη φορά μετά από μια τριετία σταθεροποίησης οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν ξανά το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των του Παγκοσμίου Προγράμματος Άνθρακα (Global Carbon Project) και του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή ενόψει της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 23) στη Βόννη.Η αύξηση, φέτος, εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από το 2% έναντι του 2016. Η Κίνα είναι η κύρια αιτία καθώς το 2017 οι εκπομπές διοξειδίου της αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% ενώ οι εκπομπές των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 0,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,2% (πολύ λιγότερο όμως από τη μέση ετήσια μείωση 2,2% κατά την τελευταία δεκαετία). Η Ελλάδα, με ετήσιες εκπομπές περίπου 71 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου, βρίσκεται στην 48η θέση. (Nature)

The Politics-Free Zone

ΕΥΕΞΙΑ. Όσοι γνωρίζουμε, εκτός από τους εαυτούς μας εννοούμε, υποφέρουν από την πλάτη τους. Βέβαια, τί άλλο να περιμένουμε όσο δεν ασκούμαστε; Βρήκαμε κάποιες ασκήσεις που βοηθάνε το πάνω μέρος της πλάτης και τον σβέρκο ενώ καθόμαστε στο γραφείο. (Everyday Health)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Εμείς που είμαστε “της επικοινωνίας” δεν μπορούμε να επισημάνουμε με αρκετή έμφαση πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να ακούς τους συνομιλητές σου. Τα σόσιαλ μήντια πιστεύουμε ότι το έχουν κάνει πιο δύσκολο ωστόσο είναι και ανακουφιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα να μετατοπίζουμε το “κέντρο βάρους” της προσοχής μας  έξω από εμάς. Το να ακούμε τους άλλους διδάσκεται.  Ξεκινείστε από εδώ. Θα μας θυμηθείτε! (Fast Company)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Κάποια περίοδο, όταν ήταν της μόδας η δίαιτα Ducan όλοι οι φίλοι μας έτρωγαν νιφάδες βρώμης. Τα oats που λέμε και στα… χωριά μας. Πέραν της δίαιτας μπορούν να γίνουν πολύ θρεπτικά πρωϊνό. Συνήθως οι αγγλοσάξωνες τα βράζουν σε διάφορους συνδυασμούς. Εδω το Bon Apetit που το προτιμούμε ως πηγή γιατί δοκιμάζει τις συνταγές του προτείνει, δίνει κάποιες κρύες εκδοχές που παρασκευάζονται από το προηγούμενο βράδυ. Έχουμε δοκιμάσει τη συνταγή με τη μπανάνα και το ταχίνι μόνο που αντί για maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) βάλαμε μέλι. (Bon Appetit)

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.