Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε σε 5 λεπτά τις ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
*Χωρίς ΜΕΤΡΟ η Αθήνα αύριο μέχρι τις 9.00 το πρωί.
*
Από σήμερα σε ισχύ το ηλεκτρονικό εισιτήριο των 1,40.
Τα χάρτινα εισιτήρια σε ισχύ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: “Έχει δίκο ο Μητσοτάκης για τον νόμο Παρασκευόπουλου”, παραδέχτηκε ο… ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στο κανάλι της Βουλής. Υποστήριξε ότι ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν ένα μέτρο έκτακτου χαρακτήρα και τώρα πρέπει να καταργηθεί. (Liberal)
Ο κ.Παρασκευόπουλος αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος!  Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του” σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για το θέμα.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. “Ακόμα και μια “καθαρή” έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση! Επίσης, η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία”, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Σημειώνεται ακόμα ότι δεν έχει αποκατασταθεί εκείνη η εμπιστοσύνη της οικονομίας από την οποία εξαρτώνται οι πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις,  σημειώνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός με το τωρινό νομικό σύστημα εξακολουθεί να φέρνει εμπόδια σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια. “Χτυπάει το καμπανάκι” της υψηλής φορολογίας και υπογραμμίζει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. (Καθημερινή)
ΕΣΟΔΑ. Αύξηση κατά 706 εκατ. των νέων ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο. (Ναυτεμπορική)ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο κατά 2,3% το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2016. (Ναυτεμπορική)
ΣΕΒ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης της αδήλωτης ή ημι-δηλωμένης εργασίας με μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η αδήλωτη εργασία διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας, στρέφει την οικονομία σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες και συχνά εγκλωβίζει τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε μικρά, μη παραγωγικά εταιρικά σχήματα. (Sev.org)
ΑΠΟΨΗ: Βρήκαμε διαφωτιστική για την πορεία της οικονομίας και των πολιτικών εξελίξεων που αυτή προκαλεί την ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη στη Ναυτεμπορική. Συνιστούμε να τη διαβάσετε.

 

ΗΠΑ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε εκκλησία του Τέξας χθες. Πρόκειται για τον 26χρονο David Patrick Kelly ο οποιός είχε αποπεμφθεί από το στρατό επειδή κακοποιούσε τη γυναίκα του και το παιδί του.  Ο Kelly βρεθηκε νεκρός σ’ενα φορτηγό μετά την καταδίωξή του από κάποιον πολίτη μετά το συμβάν που στοίχησε τη ζωή σε 26 άτομα. (Reuters)

 

THE PARADISE PAPERS. Τρία χρόνια μετά την δημοσίευση των Panama Papers η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα 13,5 εκατ. έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Τα λεγόμενα “Paradise Papers” αποκαλύπτουν κρυμμένα εκατομμύρια σε “φορολογικούς παραδείσους” καθώς και τα πρόσωπα που αφορούν κάποια από αυτά επώνυμα. Τα “Paradise Papers” αφορούν χρήματα από νόμιμο μεν πλουτισμό που όμως διέφυγαν της φορολογίας κάνοντας χρήση των νόμιμων παραθύρων της. Ο Guardian που συμμετέχει στο διεθνές δημοσιογραφικό κονσόρτιουμ που έκανε και τις αποκαλύψεις έχει φτιάξει ένα δίλεπτο βίντεο όπου εξηγεί τα βασικά.
Στις λίστες φαίνεται ότι υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει από την κυβέρνηση να προβεί σε έλεγχο τάχιστα και να μην ολιγορήσει και αυτή τη φορά.

 

 

 

Ακομα στις ειδήσεις

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές καλεί ο Ν. Αλιβιζάτος. Μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Καλώ τον καθένα και την καθεμία να ψηφίσει, διότι μόνον έτσι θα μπορεί να λέει στα παιδιά και τα εγγόνια του ότι, κάποια στιγμή το 2017, συμμετείχε σε ένα ιστορικό γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί, όχι μόνο σημαδιακό, μα και σπουδαίο…”
Την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (ειδικά στην Αθήνα έως τις 9) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.
Σημειώστε:
Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.
Μπορεί να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.
Μπορεί να ψηφίσει σε όποια πόλη θέλει, σε όποιο εκλογικό τμήμα τον διευκολύνει. Σχετική λεπτομερής ανακοίνωση θα δημοσιευθεί έως την προσεχή Πέμπτη το αργότερο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.
Δεν μπορεί πάντως να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο, δηλαδή στις 12.
+Απόψε στις 21.00 και στην ΕΡΤ2 το δεύτερο debate των υποψηφίων.

ΕΦΟΔΟΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ. Μέχρι τον έβδομο όροφο του Εφετείου Αθηνών, όπου βρίσκεται το γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή, κατάφεραν να φτάσουν αντεξουσιαστές και να πετάξουν φέιγ βολάν, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον 29χρονο Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου ο οποίος κατηγορείται ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και ότι κατασκεύασε το τρομοδέμα που τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο.
Ουδέν σχόλιο.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Eλεύθεροι υπό όρους αφέθηκαν ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας η εισαγγελία των Βρυξελλών.
Οι πέντε Καταλανοί, σε βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκαν οικειοθελώς στην αστυνομία το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπου κατέφυγαν στις αρχές της εβδομάδας. Πλέον επαφίεται σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil), να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΙΚΕΛΙΑ. Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός του Σύλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι προηγείται στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Σικελία, σύμφωνα με τα exit polls ενώ είναι σίγουρο ότι ο κεντροριστερός συνασπισμός του Ματέο Ρέντσι θα αναδειχθεί τρίτος. Οι εκλογές αυτές μπορούν να σημάνουν την επιστροφή του 81χρονου Μπερλουσκόνι στην πολιτική ζωή της Ιταλίας. Οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν τον Μαίο. (CNBC)

 

The Politics-Free Zone.

Κάθε νέα μετάφραση των ομηρικών επών είναι για εμάς μια ξεχωριστή είδησης. Στα δοκιμαστικά του FACT σχεδόν πριν από δύο χρόνι (!) είχαμε καταγράψει τη πρώτη μετάφραση της Ιλιάδας στα Αγγλικά από γυναίκα.
Η σειρά της Οδύσσειας τώρα και της ιστορίας του “Άνδρα του πολύτροπου”. Η Βρετανή ελληνίστρια Emily Wilson είναι η πρώτη γυναίκα που μεταφράζει την Οδύσσεια στα Αγγλικά. Το γεγονός είναι σπουδαίο και συγκινητικό και η αφήγηση της πάλης της με τις λέξεις και η προσπάθεια να αποδώσει διαφορετικά την αμφίσημη και πολύσημη ομηρική λέξη “Πολύτροπος” στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας κάνει το ανάγνωσμα αυτό συναρπαστικό. (New York Times)

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο; Σε πέντε στάδια. Τα εξηγεί ο Χάρης Τζαννής. (FNL)

Ο δαίμων του πληκτρολογίου ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά το Pop-Up Project της Φαίης Μπέη που σας προτείναμε το Σαββατοκύριακο. Να το σωστό λινκ. Το Project στο Golden Hall θα διαρκέσει και αυτή την εβδομάδα. Ζητάμε συγγνωμη για το λάθος.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!