Τετάρτη 1 Νοεμβρίου

Καλησπέρα και καλό μήνα.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Μπορείτε να διαβάσετε το χθεσινό δελτίο εδώ στο οποίο υπάρχει και μια διόρθωση. 80χιλιάδες είναι τα ποστ που εμφανίστηκαν στους Αμερικανούς χρήστες από τη Ρωσία και όχι 80 εκατομμύρια όπως γράψαμε χθες. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο: info@factnews.gr
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.

 

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Ανασυγκροτούνται τα τάγματα εφόδου της “Χρυσής Αυγής”.  25 μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ για την επίθεση και τον τραυματισμό συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της οργάνωσης και άλλων δύο γυναικών. Η επίθεση σημειώθηκε στη Λ. Αλεξάνδρας, κοντά στο Εφετείο. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, η επίθεση έγινε με μπουνιές στο πρόσωπό της από 20-30 άτομα. Νωρίτερα έφθασαν στη ΓΑΔΑ πέντε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, οι οποίοι επίσης βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ αναμένοντας τις εξελίξεις της προανάκρισης. (ΕφΣυν)

ΕγκληματικότηταΤην πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ανακοίνωσε η Αστυνομία. Φυσικοί αυτουργοί είναι ο 32χρονος Αλβανός που συνελήφθη την Τρίτη και ένας 30χρονος ομοεθνής του. Ηθικοί αυτουργοί είναι 3 άτομα που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού για γνωστή ποινική υπόθεση. Εξακριβώθηκε ότι οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται στις φυλακές και στην οποία το θύμα είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός από τους κατηγορούμενους. (Ναυτεμπορική)

Ενώ η ταλαιπωρία για την απόκτηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαψεύδει τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Σπίρτζη ότι απαγόρευσε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ειδικότερα, αναφέρει πως έκρινε ότι η ηλεκτρονική –μέσω διαδικτύου-υποβολή αίτησης “δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων”. Συνεπώς, συμπληρώνει, όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.
Στο μεταξύ και προφανώς στο πλαίσιο διαχείρισης της ζημιάς που έχει υποστεί η εικόνα του κ.Σπίρτζη (εάν υποθέσουμε ότι κάποιος την έβρισκε θετική) άνοιξε πάλι την αναίτια και περίεργη κόντρα με την εταιρεία που ανέπτυξε τη δημοφιλή εφαρμογή  Taxi (Beat). Οι δηλώσεις του υπουργού για την εταιρεία μας φαίνονται αδιανόητες. Σ’αυτές τις δηλώσεις και στις κατηγορίες ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά φορολογείται στο εξωτερικό απάντησε σήμερα η Beat επισημαίνοντας ότι έχει κατάβάλλει 5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές τα χρόνια που δραστηριοποιείται και φορολογείται στην Ελλάδα.

Καταλονία. Δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία ο Πουτζντεμόν. Ο Βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος περιφερειακού πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία. “Δεν μου το .έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά την Τρίτη. (In.gr)

Ισλαμική Τρομοκρατία. Ζούσε στις ΗΠΑ από το 2012, εργαζόταν ως οδηγός και ριζοσπαστικοποιήθηκε αφού έφτασε στις ΗΠΑ όπου και δημιούργησε σχέσεις με το ISIS. Αυτό είναι το προφίλ του 29χρονου του 29χρονου Ουζμπέκου που χθες σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε έντεκα πέφτοντας σε λωρίδα ποδηλατιστών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Ανάλυση: “Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτή και στις υπόλοιπες επιθέσεις του είδους που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό. Αυτή τη φορά οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον ισλαμιστή τρομοκράτη ζωντανό αν και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Εφόσον επιζήσει θα μπορέσει να δώσει πληροφορίες για την οργάνωση και την εκτέλεση της πράξης του από πρώτο χέρι”, επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές της Washington Post Renae Merle, Devlin Barrett, and Mark Berman.

Επιστήμες. Κατακτήθηκε το Έβερεστ των γενετιστών. Μια μικρή ομάδα 6 ατόμων κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε μια πολύ μεγάλη διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων προσπαθώντας για μια δεκαετία. Να αποκωδικοποιήσει όλο το γονιδίωμα του σιταριού κάτι που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού. Η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι αυξάνει συνεχώς καθώς αυξάνει και ο πληθυσμός της Γης. Όπως έχει συμβεί με το ρύζι και με άλλα δημητριακά, η ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος του σιταριού θα επιτρέψει τη βελτίωση των καλλιεργειών του. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα βοηθήσουν την ανάπτυξη σπόρων σιταριού που θα είναι ανθεκτικότεροι στην κλιματική αλλαγή και τις νέες ασθένειες.
Το γονιδίωμα του σιταριού είναι τεράστιο-πενταπλάσιο του ανθρώπινου γονιδιώματος- έχει 6 αντίγραφα του κάθε χρωμοσώματος και 16 με 17 δισεκατομμύρια “γράμματα” DNA. Περισσότερο από το 80% αποτελείται από επαναλαμβανόμενες ακολουθίες. Αυτές οι επαναλήψεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Steven Salzberg από το Johns Hopkins University “μοιάζει με ένα τεράστιο παζλ που δείχνει ένα γαλάζιο ουρανό και που όλα του τα κομμάτια είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους”.

Ακόμα στις ειδήσεις

Ισραήλ-Παλαιστινιακά Εδάφη. Το ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που κυβερνούσε εδώ και 10 χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία της Γάζας τον Ιούνιο του 2007, έπειτα από έναν σχεδόν εμφύλιο πόλεμο με μέλη της Φάταχ, του κόμματος του Αμπάς (και του Γιασέρ Αραφάτ πριν από αυτόν). Η υπογραφή της στις 12 Οκτωβρίου με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση ήρθε σε μια στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της λωρίδας της Γάζας επιδεινωνόταν αδιάκοπα, με μόνο μερικές ώρες ηλεκτρικού κάθε μέρα και ελλείψεις σε πόσιμο νερό.
Το Ισραήλ έχει επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μία δεκαετία επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει-όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες- “τρομοκρατική οργάνωση” και εναντίον της οποίας έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008.
Από το 2013 η Αίγυπτος έκλεισε επίσης εν πολλοίς τα σύνορά της, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική εξέγερση που μαίνεται στο Σινά,που γειτονεύει με τη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αντιδράσει στη μεταβίβαση του ελέγχου των μεθοριακών περασμάτωνπροειδοποίησε ωστόσο πως θα απορρίψει κάθε κυβέρνηση ενότητας που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, όσο η τελευταία δεν αφοπλίζεται και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. (Ναυτεμπορική)

Κοινωνία-Υιοθεσίες.  Μείωση 18,5% παρουσίασαν οι υιοθεσίες το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ανήλθαν σε 221 από 271 το 2015. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Αττική (33,5%) ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην Κεντρική Ελλάδα (81,3%).

Εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Δεκαπέντε είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), στις εκλογές που θα διεξαχθούν 26 και 27 Νοεμβρίου 2017, με τις επαναληπτικές (όπου υπάρξουν) να έχουν οριστεί για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017. Διαβάστε τους υποψηφίους των συνδυασμών με πρόεδρο εδώ.

Δημόσια Υγεία. Λίγοι οι εθελοντές δότες οργάνων στην Ελλάδα. Με αφορμή τη σημερινή “Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων”, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις.  Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή της Ιατρικής Α.Δημόπουλο, η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, όπως της καρδιάς, του ήπατος, του πνεύμονα και των νεφρών. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Δυστυχώς οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Όπως είπε, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 130.000.

The Politics-Free Zone

Save the date. Έρχονται τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά. Η κορυφαία και πιο ιδιαίτερη οινική έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα. 19 Νοεμβρίου στη “Μεγάλη Βρετανία” με το θρυλικό πλέον θεματικό δείπνο να διοργανώνεται την επόμενη μέρα. Διαβάστε τα σχετικά στο FNL και ετοιμαστείτε από τώρα. Θα μας θυμηθείτε! (FNL)

Βιωσιμότητα. Διαβάστε για το κίνημα Sustainable Food Movement Greece και ενημερωθείτε για τους τρόπους που μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια. Είναι πραγματική ντροπή αυτό που συμβαίνει στο σύγχρονο κόσμο. (LIFO)

Φαγάκια. Ως εργαζόμενοι σκληρά και για πολλές ώρες λατρεύουμε την κατηγορία των γευμάτων σ’ενα μπωλ. Πάνω απ’όλα σε στηρίζουν ψυχολογικά και τις περισσότερες φορές κι αν τα μαγειρέψουμε με σύνεση είναι και θρεπτικά. Τα βρίσκουμε σέξι και μερακλίδικα. Σας προτείνουμε λοιπόν το σχετικό θέμα από το blog Kitchn. Δέκα ωραίες συνταγές. Κάποιες εύκολες. (Kitchn)

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!