Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

Καλησπέρα σε όλους!
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας. Τις διαβάζετε σε 5’λεπτά όπως τις επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και από τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit ο Θύμιος Τζάλλας.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Ισπανία. Δραματική τροπή παίρνει η κατάσταση στην Καταλονία. Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Νωρίτερα το απόγευμα, το τοπικό κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ενώ με έκτακτη συνεδρίασή της μετά από μία ώρα η ισπανική Γερουσία ήρε την αυτονομία της ψηφίζοντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός  κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να οδηγούν τους πολίτες “σε ένα ταξίδι προς μια ανέφικτη Ιθάκη” ενώ τη στήριξή του στην κεντρική κυβέρνηση εξέφρασε και ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Τις ημέρες που προηγήθηκαν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης. Και οι Podemos με τη σειρά τους καταδίκασαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Καταλανούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Καταλανικής βουλής ενώ χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Κύπρος, έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν αναγνωρίζουν την Καταλονία ως ανεξάρτητη χώρα. Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για το βράδυ υπουργικό συμβούλιο με θέμα μόνο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ισπανικού Τύπου που επικαλείται δικαστικές πηγές, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προτίθεται να ασκήσει άμεσα δίωξη κατά Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης ενώ είναι πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

 

3η αξιόλογηση. Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου. Όλα τα ρεπορτάζ που διαβάσαμε συγκλίνουν στο ότι τίποτα δεν θυμίζει το κλίμα προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Τα νούμερα στα δημοσιονομικά φαίνεται ότι “βγαίνουν” αλλά ΄”υπάρχουν θέματα” στα ενεργειακά και στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως τη ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό και το υπερταμείο. Διστακτικοί εμφανίζονται οι δανειστές και στο θέμα της διανομής με τη βοήθεια έκτακτου “κοινωνικού μερίσματος” της τάξης των 800 εκατομμυρίων. Ζητούν επιτακτικά να προηγηθεί ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη για το CNN η κυβέρνηση έχει προθεσμία 75 ημερών για να αποπληρώσει το 1.2 δις που οφείλει σε ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο στόχος να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση εντός του 2017 παραμένει αν και αυτή τη στιγμή, παραμένει προς εκπλήρωση το 80% των προαπαιτούμενων. Ναυτεμπορική, CNN.gr

 

Δημόσια Υγεία. Από τη μόλυνση 1 στους 6 θανάτους στον κόσμο το 2015.
Ένας στους έξι θανάτους στον κόσμο το 2015 προκλήθηκε από τον τοξικό αέρα, νερό, έδαφος ή περιβάλλον στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί περίπου με εννέα εκατομμύρια θανάτους, γεγονός που σημαίνει ότι η ρύπανση σκοτώνει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους ετησίως από τη φυματίωση, το AIDS και την ελονοσία. Από αυτούς τους 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, το 92% συμβαίνει αφορά τις πολύ φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες. (Business Insider)

Δύο σημαντικές πληροφορίες:
1. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στους Δήμους λόγω παρελάσεων.
2. Από τη Δευτέρα επιστρέφει ο δακτύλιος.

Ακόμα στις ειδήσεις

Βουλή. “Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά διαπραγμάτευση”  είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16 απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά την ώρα του πρωθυπουργού. Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη, ότι η συζήτηση με τις ΗΠΑ αφορά 123 μαχητικά και ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας μέσω προϋπολογισμένων δαπανών. Για τη Σούδα υπογράμμισε ότι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ γίνεται εδώ και 11 χρόνια. (In.gr)

Brexit: Η εβδομάδα που πέρασε, 21-27 Οκτωβρίου.
Το δεύτερο δείπνο της Μέι με τον Γιούνκερ είχε την ίδια κατάληξη με το πρώτο. Δράμα για το ποιος διέρρευσε τι. Πρόοδος μηδέν. Οι παγωμένες διαπραγματεύσεις είναι πρόβλημα κυρίως για τους Βρετανούς. Όπως είπε αυτή την εβδομάδα ο Ίβαν Ρότζερς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Τερέζα Μέι δεν έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 τόσο νωρίς, και χωρίς να είναι έτοιμη. Ο Ρότζερς ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ, επικρατέστερος διαπραγματευτής για το Brexit, μέχρι που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας χάος.
Δεύτερον, και ίσως σημαντικότερο: όσο ο καιρός περνάει, εδραιώνεται η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι οι Βρετανοί δεν είναι ανέτοιμοι εκ πεποιθήσεως, αλλά γιατί έχουν αναλάβει ένα εγχείρημα ασύλληπτων διαστάσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις προθέσεις τους.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξόδου από την ΕΕ, Ντέιβιντ Ντέιβις είχε πει πριν από λίγο καιρό ότι το Brexit είναι πιο πολύπλοκο από την κατάκτηση της Σελήνης,  και αυτή την εβδομάδα ήρθε και η επιστημονική τεκμηρίωση του ισχυρισμού του. Ο γερμανός καθηγητής Ανάλυσης Κινδύνου Ρόναλντ Άλτερ απεφάνθη ότι η αποζώρηση της Βρετανίας είναι πιο πολύπλοκη από την αποστολή της NASA στο φεγγάρι το 1969.
Τουλάχιστον ο Άλτερ μπορεί να κάνει τις έρευνες του ανενόχλητος. Αντιθέτως, οι Βρετανοί συνάδελφοι του, θα παρακολουθούνται πλέον για τα ευρωπαϊκά φρονήματά τους. Ο Κρις Χίτον Χάρις, ευρωσκεπτικιστής και πρωτοκλασάτος βουλευτής των Τόρις, ζήτησε με επιστολή του να “δει” τα προγράμματα ευρωπαϊκών σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια, προκειμένου να ελέγξει αν προπαγανδίζουν το remain. Πολύ έξυπνο εκ μέρους του, το 80% των πανεπιστημιακών είναι remainers, και φυσικά εξοργίστηκαν για την χονδροειδή προσπάθεια παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας τους.
Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, η προσσελήνωση είναι το καλό σενάριο. Ο Λόρδος Λι ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από την πρόεδρο του Σώματος να ρωτήσει τον αρχαιομαθή υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, αν θυμάται τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, και τη Νεφελοκοκκυγία, την οποία παρομοίωσε με τον τελικό προορισμό της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.

Η εβδομάδα σε ένα μονόστηλο: Ξέρεις κάποιον Brexiteer, θύμα πανεπιστημιακού Remainer; Γράψε στην Daily Mail.

Business

H Google ανακοίνωσε χθες κέρδη γ’τριμήνου και τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της Wall Street επιβεβαιώνοντας στους επενδυτές τις φοβερές επιδόσεις της εταιρείας στις υπηρεσίες διαφήμισης.
Τι σημαίνει αυτό; Τα κέρδη της Google προέρχονται από τα ποσοστά επί των διαφημίσεων που εισπράττει κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει “κλικ” στο λινκ κάποιου διαφημιζόμενου (“cost per click”, όπως λέγεται) . Το ποσοστό της Google (margin)  είχε μειωθεί εξαιτίας της μετατόπισης των χρηστών από τα desktop στις φορητές συσκευές. Ωστόσο τα κλικ στις διαφημίσεις στις φορητές συσκευές πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα τελικώς να αυξηθούν τα κέρδη κατά 24%!
Εξίσου ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Google ανέφερε μικρότερες απώλειες στα άλλα της “στοιχήματα” όπως τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και οι συσκευές για την υγεία γιατί η in house εταιρεία κατασκευής συσκευών τεχνολογίας, η Nest όπως και η εταιρεία παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων Fiber κατέγραψαν κέρδη.
Σημειώστε ότι η Google ήταν η μοναδική εισηγμένη που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη της Wall Street όταν και οι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon, το Twitter, η Microsoft και η Intel είδαν την τιμή της μετοχής τους να ανεβαίνει μετά την ανακοίνωση των δικών τους αποτελεσμάτων. Πολλοί εδώ και χρόνια μιλάνε για “χρηματιστηριακή φούσκα” των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο ο τεχνολογικός τομέας αναμένεται να αποδειχθεί ο δεύτερος πιο επικερδής στο χρηματιστήριο.

 

The Politics-Free Zone

Μας αρέσουν αυτά τα θέματα. Και σε ποιον δεν αρέσουν. Το Business Insider ρώτησε κάποιους σεφ ποια πιάτα πρέπει ν’αποφεύγουμε να παραγγέλνουμε στα εστιατόρια. Διαβάστε εδώ τι απάντησαν.

Η LIFO συγκέντρωσε τα πάρτυ του Σαββατοκύριακου. Εμείς κουραστήκαμε μόνο που διαβάσαμε τη λίστα.

Όσοι προτιμάτε κάτι πιο κλασικό υπάρχουν πάντα τα Μουσεία. Τα έξι μεγαλύτερα θα είναι αύριο προσβάσιμα χωρίς εισιτήριο.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο