Προς το άρθρο 155 οδεύει η Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση ξεκινάει το Σάββατο τον μηχανισμό κατάργησης της περιφερειακής αυτονομίας της Καταλονίας.  Μαδρίτη να κινείται προς την απευθείας ανάληψη της διακυβέρνησης της περιοχής.  Το γραφείο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με θέμα την εκκίνηση εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας, με βάση το οποίο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση μιας επαρχίας, καταργώντας τα τοπικά όργανα εξουσίας.

Το άρθρο 155 του συντάγματος του 1978, με το οποίο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα μετά από δεκαετίες φασιστικής δικτατορίας υπό τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1975, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει, εάν το κρίνει σκόπιμο, απευθείας εξουσία καταργώντας προσωρινά τις περιφερειακές αρχές επαρχιών της Ισπανίας.

Για περίπου 40 χρόνια, ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε εφαρμογή της συγκεκριμένης συνταγματικής πρόνοιας.

+Πριν λίγο και προσερχομενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση της Μαδρίτης με πρώτη την Καγκελάριο Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμα:
“Μια νίκη επί των Καταλανών με την επιβολή βίας δεν θα μπορέσει ποτέ να συμφιλιώσει τους Καταλανούς με την κεντρική κυβέρνηση. Ο Μαριάνο Ραχαόι πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική των τελεσιγράφων ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τους αποσχιστές”, γράφει το Bloomberg.

“Η επίκληση της δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκε μέχρι καταχρήσεως και από τις δύο πλευρές ενώ η διάσταση αντανακλά επί της ουσίας παρόμοιες σε όλη την Ευρώπη” γράφει για το Carnegie Europe ο Richard Youngs.