Κεντροαριστερά: Η εκλογική διαδικασία

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας, υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης για να οριστικοποιήσει τα διαδικαστικά σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ηγεσία  της Κεντροαριστεράς.

Αποφασίστηκε να γίνουν 2 ντιμπέιτ στο στούντιο της ΕΡΤ με το πρώτο στις 30 Οκτωβρίου – με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά μέσα – και το δεύτερο στις 6 Νοεμβρίου, με δημοσιογράφους από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Αθήνας. Και στα δύο τον ρόλο του συντονιστή θα έχει ο Παύλος Τσίμας.

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί 585 εκλογικά τμήματα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος δεν θα ξεπεράσουν τα 600. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ στην Αθήνα, λόγω του Μαραθωνίου μέχρι τις 9. Όσο αφορά το μητρώο και τις λίστες όσων ψηφίσουν ακολουθήθηκε η υπόδειξη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με αυτή, όσοι δεν θα θελήσουν να εγγραφούν ως μέλη θα εγγράφονται σε σχετική λίστα. Αυτή θα διατηρηθεί για δύο μήνες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής μετά τις ενστάσεις. Στο διάστημα αυτό θα είναι διαθέσιμη στους υποψηφίους.

Για να ψηφίσει κάποιος θα πληρώνει 3 ευρώ, ενώ το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τα ονόματα των 9 υποψηφίων και την επιλογή “λευκό”. Αποφασίστηκε να μην πάρουν ψηφοδέλτια από πριν οι υποψήφιοι, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί “κακή πρακτική του παρελθόντος να τα σταυρώνουν οι υποψήφιοι και να τα δίνουν έτοιμα στους ψηφοφόρους”.