Ξεκίνησε το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κομματος Κίνας

Είναι ένα από τα πραγματικά σημαντικά πολιτικά γεγονότα του πλανήτη το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο.

Δεν υπάρχει ούτε ένα forum, intelligence unit, μεγάλο και prestigious ΜΜΕ που τις τελευταίες εβδομάδες δεν μας έστειλε ένα εμέηλ με την προτροπή να αγοράσουμε ένα εξειδικευμένο report ανάλυσης της κατάστασης στην Κίνα. Βλέπετε η Κίνα είναι ο γίγαντας, η τεράστια αγορά που ονειρεύονται όλοι τα κατακτήσουν για να καταλήξουν, κατά το γνωστό ανέκδοτο, να αγοράζουν ακόμα περισσότερα πράγματα από τους Κινέζους. Πολύ σημαντικό γεγονός λοιπόν θα επιλέγουμε από τα διαβάσματά μας όσα θεωρούμε σημαντικά και θα σας ενημερώνουμε.

Το συνέδριο του ΚΚΚ διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια αλλά αυτό που κάνει το φετινό συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πέντε από τα επτά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου της χώρας θα αποσυρθούν και πρέπει, βέβαια, να αντικατασταθούν. Από τα επτά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μόνον ο Πρόεδρος Xi που ξεκινά τη δεύτερη πενταετία του και ο Πρωθυπουργός  Li Keqiang θα παραμείνουν στη θέση τους. Ακόμα, αναμένεται ν’ανανεωθεί σχεδόν κατά το ήμισι το ευρύτερο Πολιτικό Γραφείο που αριθμεί τα 200 μέλη, αυτό που εδώ αποκαλούμε κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν ο Xi θα ορίσει διάδοχο ή μετά το πέρας και της δεύτερης θητείας του, το 2022 αποφασίσει να παραμείνει επ’αόριστω πρόεδρος. Το ενδεχομενο της παραμονής του στην εξουσία δεν θεωρείται πιθανή εξέλιξη από τους αναλυτές δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απονομιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα στα μάτια του λαού ένα κόμμα για το οποίο ο Πρόεδρος Xi νοιάζεται ιδιαίτερα.

Η αλλαγές αυτές στην ηγεσία και τη δομή του ΚΚΚ γίνονται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Μέλλει να δούμε αν η μεγάλη αυτή χώρα επιλέξει πολιτικές σύγκρουσης ή συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που το αυταρχικό κομμουνιστικό της καθεστώς θα διαχειριστεί την πίεση για περισσότερες ελευθερίες που θα προκύψει με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και τη δημιουργία πλούτου.

Πηγή: Signal, Eurasia.