Θρίαμβος Κουρτς, ανάσα για Σουλτς, καταποντισμός Γκρουέφσκι

Όχι. Η φράση “Μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών στην Αυστρία αναδείχθηκε το κεντροδεξιό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς” δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ. Η (αναμενόμενη) νίκη της κεντροδεξιάς οφείλεται αποκλειστικά στον 31χρονο πρώην Υπουργό των Εξωτερικών και σ’αυτό δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί. Στις χθεσινές εκλογές ο Κουρτς εκτόπισε από την πρώτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες, μια θέση που την κατείχαν επί 50, σχεδόν, χρόνια με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν είχαν έρθει πάλι δεύτεροι.
Η Κεντροδεξιά συγκέντρωσε το 31,5% των ψήφων και μιλάμε για μια εντυπωσιακή αύξηση από το 24% που είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ανάδειξή της σε ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος είναι η αλήθεια ότι “δημιουργεί ατμόσφαιρα”.
Το Politico σήμερα “θυμήθηκε” τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ όταν το 2002, ο τότε ηγέτης του ακροδεξιού FPO μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με το OVP προκαλώντας την ακαριαία αντίδραση των χωρών μελών της ΕΕ οι οποιες απείλησαν με άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αυστρία επειδή νομιμοποιούσε την Άκρα Δεξιά. Εύλογα αναρωτιέται ο Ryan Heath αν σήμερα η ΕΕ θα πράξη ανάλογα.
Το αναρωτιόμαστε κι εμείς. Μέλλει να δούμε αν η ΕΕ ακολουθεί τα τρεντ της εποχής ή ηγείται.

Στη Γερμανία και στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής έδωσαν μια “ανάσα” στον Μάρτιν Σουλτς (όπως τη χαρακτηρίζει η Handelsblatt) μετά τη συντριβή του SPD στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το SPD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο κρατίδιο έπειτα από 19 χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1959.

Στην ΠΓΔΜ σοκ έχει προκαλέσει η συντριβή του εθνικιστικού VMRO του Ν.Γκρουέφσκι και η επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών ακόμα και στα παραδοσιακά “κάστρα” των εθνικιστών. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να μιλάμε για μια νέα εποχή στη γειτονική μας χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις περιοχές όπου επικρατεί η αλβανόφωνη μειονότητα. Διαβάστε μια ωραία ανάλυση στο Balkan Insight.