Από το 2018 κόβεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη Χρυσή Αυγή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του EU Observer, έξι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί και εθνικιστικές πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και η Χρυσή Αυγή, δεν θα λάβουν επιδότηση από την ΕΕ για το 2018.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί επειδή δεν κατάφεραν να δηλωθούν εγκαίρως ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για επιδότηση που έχει θέσει η νέα Αρχή για τα ευρωπαϊκά κόμματα και τους οργανισμούς.

Η διαδικασία προβλέπει, όμως, ότι ένας ευρωπαϊκός πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί στη νέα εποπτική Αρχή (Authority for European Political Parties and Foundations) ως νομική οντότητα προτού απευθυνθεί στην ΕΕ για επιδότηση.  Κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να αποδέχεται συγκεκριμένες θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ αυτών που έχασαν την προθεσμία είναι και η ακροδεξιά εθνικιστική Συμμαχία για Ειρήνη και Ελευθερία (Alliance for Peace and Freedom, APF), μέλη της οποίας είναι πολιτικοί της ελληνικής Χρυσής Αυγής και του γερμανικού NPD. Η Συμμαχία αρνείται την ύπαρξη προθεσμίας και επιμένει ότι “βρίσκεται σε διαδικασία εγγραφής”.